Norges beste dikt

I år er det 125 år siden Tarjei Vesaas ble født. (Foto: Gyldendal)

Lyrisk: Vi er på oppløpssiden av NRKs sommerlige poesisatsing: «Dikt og forbannet løgn» - og hvor målsnøret er kåringen av Norges beste dikt gjennom tidene. Intet mindre.

Finalen går i form av en stor fem timers direktesending på NRK2 og NRK P2 – 18. september. De seks finalistene er nå klare.

Olav H. Hauge er nominert to ganger. Først for diktet Kvardag som vant «Natur og menneske», andre gang for diktet Det er den draumen – vinner av «Åpen klasse».

La Granada: «Dropar i austavind» viktigste diktsamling

Litt overraskende var det kanskje at ekteparet Vesaas ble nominert to ganger. Haldis Moren Vesaas med diktet Ord over grind vant «Hjerte, smerte» – kjærlighetsdiktene. Ektemannen Tarjei er mest kjent for sine noveller og romaner, men vant nå «Juryens personlige favoritt» med diktet Innbying.

Les også : Ord over grind

De to siste finalistene er årets 150-års jubilant; Sigbjørn Obstfelder. Diktet Jeg ser – vant selvsagt klassen «Uro». Til slutt har vi Arnulf Øverland med klassikeren Du må ikke sove, som toppet kåringen av poesiens «Med penn som våpen».

Hvem går seirende ut? Vi tipper at det vil stå mellom Hauges Det er den draumen og Obstfelders Jeg ser. Så får vi se.

Vi er mange som setter Tarjei Vesaas høyt. Ettersom han var sist ut i delkåringene, lar vi finalediktet – et av våre aller vakreste – kranse denne siste søndagen i august.

 

INNBYING

 

Vil du gje meg handa ved månens skin,

Lauv du er –

Under open himmel. Over open avgrunn.

 

Som lauv

er du og eg.

Fort skjelvande,

og fort borte.

Kom –

 

Tarjei Vesaas

 

Diktet «Innbying» er hentet fra samlingen Løynde eldars land, (Gyldendal, 1953).  Gyldendal har også utgitt Tarjei Vesaas, Dikt i samling, 2007, med etterord av Jon Fosse.
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

 

Les også: – Vesaas: Eg sit no mest og glor