Litteraturhuset i Skien fyller ti år:  – Helt rått!

Styremedlem Helle Riis og daglig leder Merete Franz. Foto: Kai Hansen

Litteraturhus Skien fyller ti år og skal "sprenge huset" i helga.

– Ti år med Litteraturhus i Skien. Hva tenker du nå, styremedlem og jubileumssjef Helle Riis?

– Jeg har kun ett uttrykk: Pur glede. Og ett til: Optimisme på litteraturens vegne.

 – Hva har dere betydd for Skien disse ti årene?

– Vi hadde en trang, trang fødsel. Det ble rigget 100 stoler og vi tenkte at det går vel bra. Så kom det tolv publikummere. Skien hadde ikke fokus på litteratur da, ingen kulturarrangementer i Skien/ Grenland handlet om litteratur. Tomrommet der ble vår oppgave å fylle ut, men det tok sin tid.

 – Og nå, da?

–  Nå vi har klart å skape en litterær menighet og har 150-200 mennesker på vanlige arrangementer, men vi har hatt over 400 og til helgens jubileumsarrangement regner vi med 300-350. Noen i staben tipper enda flere, sier Helle Riis.

– Vi har både biblioteket og bokhandelen Norlis ord for at arrangementene skaper økt interesse for forfattere og temaer, legger hun til.

 – Har dere vokseplaner?

–  Per nå er det kun en halv stilling i litteraturhuset, men vi er på statsbudsjettet og får vi økte ressurser, er det absolutt et mål.

 – Hvordan oppsummerer dere ti år i helga?

– Det slo oss at hus, hjem og familie har dominert mye av programmet og hvorfor er det sånn fortsatt? Vi kan gå tilbake i historien og se at dette har vært tema i ualminnelige tider. Eivind Hofstad Evjemo, Vigdis Hjorth og Helga Flatland skal diskutere dette i samtale med Marius Wulfsberg. Visuelt vil publikum bli møtt av en rekke hus hvor man kan gå inn og høre tekster. Vi har bygget ulike hus til ulike tekster.

– Også et dukkehjem i Ibsens hjemby?

– Nettopp. Et dukkehjem er også en av tekstene som brukes. Men publikum skal også på dass for å høre litteratur. Det er vi litt stolte av.

JUBILEUMSSSTYRET: Bak f.v.: Kristian Ripegutu (styreleder) og Helga Lilleland (styremedlem). Foran fv. Ørjan Nordhus Karlsson (styremedlem), Anne Spånem (nestleder i styret), Helle Riis (styremedlem), Merete Franz (daglig leder) og Stian Johansen (styremedlem).

 – På ramme alvor?

– Ja, de aller fleste forfattere er blitt refusert en gang og vi har bedt forfattere om å få bruke tekster de kanskje ikke er så stolte av lenger. Disse er lest inn og spilles av på dass. Foolk må inn i avlukkene for å høre dem. Noen kan kanskje spyles rett ned, mens annet er rene perler. Det lover jeg.

Dette er Festprogrammet til Litteraturhuset Skien i kveld