Psykologiske thrillere selger som aldri før, og alle forlag jakter på den neste Gillian Flynn.
– Psykologiske thrillere handler om hvorfor folk handler som de gjør, og vi leser dem fordi vi vil forstå hvorfor. Leserne i dag er mer sofistikerte, og har en større forståelse for psykologi!
Psykolog og forfatter Dennis Palumbo forklarer BOK365 hvorfor han tror denne sjangeren er blitt så stor. – Handlingen i disse romanene er veldig knyttet til vårt eget indre. Psykologiske thrillere er knyttet til ønsker og behov, og leserne har også mange av ønskene og behovene som karakterene i disse romanene. Vi kan relatere oss til dem, forklarer Palumbo.
Frøken Smilla banet vei
Den tidligere film- og tv-skribenten har flere Hollywood-stjerner på behandlingslisten, og skriver selv psykologiske thrillere – en sjanger han er veldig opptatt av.
–For 20 – 30 år siden var krimromanene mye mer plotdrevne. De handlet mest om spor og rettsmedisin. Med årene har folks forståelse for psykoterapi økt, og vi har fått flere psykologiske elementer i krimlitteraturen. Det begynte med bøker som Antatt uskyldig, Frøken Smillas fornemmelse for snø og Nattsvermeren. I de psykologiske thrillerne står mennesket i sentrum, og det ønsker folk å lese om, mener han.
– Godhet er kjedelig.
For fire hundre år siden ville en person som gjorde fæle ting blitt ansett for å være besatt. I vår tid har demonene beveget seg inn i psykologien. -Djevelen er interessant fordi han er ond. Heroisme og godhet er kjedelig. I Paradise Lost er det Satan som har alle de gode replikkene, og i Nattsvermeren er det Hannibal Lecter som er den beste karakteren, sier Palumbo, som peker på at sjangerens popularitet også kan handle om en form for katarsis. – Det er fascinerende å lese om karakterer som gjør og sier det vi ønsker, men som vi aldri vil gjøre og si selv, samtidig synes jeg det blir for mye fokus på patologiske karakterer, sier han.
Verre på Wall Street
Mange krimforfattere kappes om å overgå hverandre med å dikte opp det ene grusomme drapet etter det andre. Palumbo mener at virkeligheten er mye mer skremmende enn den man finner i bøker. –Når man leser slike romaner kan man få et inntrykk av at verden er full av psykopater, og det stemmer ikke. Du finner flere psykopater på Wall Street enn dem som myrder folk. En ansatt her kan fjerne pensjonen til 100 mennesker, og det er nesten det samme som å drepe hundre av dem. Vanlige personer kan være like onde, og de verste psykopatene handler fortsatt i butikken og hjelper gamle damer over gaten. Jo mer menneskelige de er, jo mer skremmende er de for leseren, forteller han, og mener at den sjokkartede trenden ikke bidrar til å bedre den menneskelige tilstanden.
-Da jeg leste en av de siste bøkene til Jo Nesbø tenkte jeg: hvor mye verre kan det bli? Grusomheter interesserer meg ikke. Jeg er mer interessert i karakterene. Hvis en roman bare skildrer alt det fæle og menneskelig fortvilelse, vil det forsterke fortvilelsen hos leseren. Vi trenger å føle sympati, forstå hvorfor folk handler som de gjør og se at selv om livet er hardt å leve, så kommer man igjennom vanskelighetene, sier Palumbo til BOK365.
Kvinner bedre enn menn
California-psykologen trekker i løpet av samtalen stadig frem Gillian Flynns Flink pike, som han kaller ”et mesterverk”. –Dette er det folk vil lese om nå. Da jeg leste boken tenkte jeg for meg selv: også jeg som trodde at mitt ekteskap var vanskelig. Når du leser romanen vil du reflektere over det forholdet du selv befinner deg i. Flynn belyser forholdet mellom menn og kvinner, beskriver Palumbo, og legger til at ingen mann kunne ha skrevet den romanen.
-Kvinner er dyktigere til å skrive frem endringer i karakterene sine og deres motivasjon, og de er mye mer komfortable med å håndtere følelser. Det er en myte, men den er faktisk sann. Kvinner er mye flinkere enn menn til å skildre relasjoner mellom karakterene. De er sosialisert til å snakke om følelser, noe menn ikke er, og jeg tror det er en av årsakene til at så mange kvinner skriver psykologiske thrillere, sier Palumbo.
Mer ærlighet i oversatte bøker
Dennis Palumbo har registrert en liten forskjell mellom psykologiske thrillere skrevet av europeiske forfattere og de bøkene som er skrevet av amerikanere. –Jeg synes det er mer psykologisk ærlighet i noen av de utenlandske bøkene. USA er fortsatt et ganske optimistisk land, selv om ”alle” her har det fælt. Men vi begynner å se mer pessimisme i bøkene her også. Flink pike etterlot meg med en veldig vond følelse i magen, og det er noe som er veldig nytt for amerikanske lesere. Pessimismen er europeisk. Hos oss overlever helten, men jeg tror det kommer til å endre seg mer og mer, sier Palumbo, og trekker frem at han også tror kvinneandelen innen sjangeren vil fortsette å stige og at flere minoriteter vil utforske sjangeren.
-Det siste ville jeg i hvert fall likt å se selv. Psykologiske thrillere representerer fortsatt en veldig hvit måte å skrive på, forklarer Palumbo.
———————–
Noen litt mindre kjente psykologiske thrillere anbefalt av Dennis Palumbo:
Dan Chaon: Await your reply
April Smith: Good Morning Killer
Robert Stone: Bay of Souls
James Lee Burke: In the Electric Mist
——-
Dennis Palumbo (f. 1951):
* Forfatter av tre kritikerroste psykologiske thrillere. Den fjerde utkommer i september i år. Har også skrevet og utgitt en lang rekke krimnoveller, og skrevet for en rekke aviser og magasiner.
* Privatpraktiserende psykolog
* Skriver egen spalte i Psychology today