Debutantpris til Kjartan Hjulstad

Kjartan Hjulstad er tildelt Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris Trollkrittet for boken ”Minnesota og støvet” (Gyldendal), som også ble nominert til Brageprisen 2015.

Juryen, som består av medlemmene av Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres litterære råd, mener Hjulstad er en usedvanlig stødig forfatter til å være debutant.

”Dei språklege bileta er både vakre og heslege på same tida, og heile tida uforgløymelege. Dette er ei bok du hugsar. Lenge. Ei bok du gjerne les om igjen”, heter det i juryens begrunnelse for tildelingen.

 

Basic CMYK

 

Livet i indianerreservatet

Boken handler om Daniel og Moses som er brødre, og som vokser opp i et nedslitt indianerreservat. Hjemme har de en sliten mor og en alkoholisert stefar. Daniel og Moses vasker frontruter på bilene som sporadisk passerer bensinstasjonen. Her jobber også Canah – jenta som Daniel er så håpløst forelsket i. Storebror Moses roter seg bort i en lokal narkogjeng, og siste del av boken blir en nervepirrende spenningsroman. Boken handler imidlertid aller mest om de håpløse livene menneskene i reservatet lever. Forfatteren beskriver en stolt indianerkultur som har vært ødelagt i generasjoner, og et miljø der alkoholisme og fattigdom rår.

 

Fjorårets beste debutant

Prisen ble innstiftet av årsmøtet i 2010 og er foreningens pris til fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant. Årets prisutdeling er den sjette i rekken. Prisen består av 25 000 kroner og et diplom laget av Stian Hole. Navnet Trollkrittet er hentet fra Zinkens Hopps bok ved samme navn. Boken kom første gang i 1948 og regnes som et høydepunkt i norsk nonsenslitteratur.

 

Foto hovedbilde: Linda Øxnevad