Dåsnes og Aalbu Nordisk-nominert

NORDISK-NOMINERT: Ragnar Aalbu (foto: Geir Dokken)

Nora Dåsnes og Ragnar Aalbu er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Fra det samiske språkområdet er Sara Vuolab nominert.

NORDISK-NOMINERT: Nora Dåsnes (foto: Oda Berby)

Ubesvart anrop av Nora Dåsnes stakk nylig av med tegneserieprisen da Kulturdepartementet delte ut priser for barne- og ungdomslitteratur.

Nå kan hun vinne enda en gjev pris. Sammen med Ragnar Aalbu er hun nominert for Norge når de nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er klare. De er nominert for henholdsvis Ubesvart anrop (Aschehoug) og Georg er borte (Vigmostad og Bjørke).

«En liten perle av en bok»

Dåsnes har også fått Aschehougs barnebokpris, og Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris, for utgivelsen.

Ubesvart anrop er en sterk, troverdig og nyansert bok om hvordan terrorangrepet rammet hele den norske nasjonen, og ikke bare de som sto midt i dramaet, den 22. juli 2011», heter det i juryens vurdering når hun nå kan få Nordisk barne- og ungdomslitteraturpris.

Også Ragner Aalbu har sanket flere priser for sine bildebøker, og juryen mener Georg er borte er «en stilsikker, skarp og sorgmunter liten perle av en bok».

«Sterk formidler»

Fra det samiske språkområdet er det Sara Vuolab, fra Karasjok, som er nominert. Hun er inne på listen med sin debutbok, en diktsamling som bærer tittelen Gárži (Cálliid Lágádus) og som tematiserer spiseforstyrrelser, fremgår det på norden.org. «Vuolabs solide debut viser at hun er en sterk formidler», heter det i begrunnelsen.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut første gang i 2013, og her er målet å løfte fram og synliggjøre god barne- og ungdomslitteratur fra de nordiske landene.

Prisen, som er pålydende 300 000 danske kroner, går til et skjønnlitterært verk for barn- og unge, som er skrevet på et av de nordiske språkene. Vinneren avsløres 1. november i Helsingfors.

NORDISK-NOMINERT: Sara Vuolab (foto: Privat)

13 nordiske bildebøker, ungdomsromaner eller diktsamlinger er nominert.