Copenhagen ut – Buset inn

– Dette har ikke svart til forventningene, fastslår Gyldendal, som avslutter samarbeidet med Copenhagen Literary Agency.

I august 2016 inngikk Gyldendal en samarbeidsavtale med Copenhagen Literary Agency (CLA) om representasjon av utvalgte forfattere. Resultatene ikke har svart til forventningene, og Gyldendal og CLA er blitt enige om å avslutte samarbeidet.

Samtidig med at Gyldendal/CLA-samarbeidet ble innledet i fjor, varslet forlagsnabo Aschehoug en tung satsing på rettighetssalg gjennom Oslo Literary Agency, som nå teller seks medarbeidere.

Nå justerer Gyldendal Agency strategien og får i første omgang Bjarne Buset med på laget. Han slutter i jobben som informasjonssjef i Gyldendal og går inn som rettighetsredaktør i Agency.

 

Kommer tettere på forfatterne

Bjarne Buset (64) har bred erfaring fra bokbransjen. Han har vært litteraturanmelder i VG, redaktør i Bokklubben Nye Bøker, direktør i De norske Bokklubbene, direktør i Gyldendal Litteratur og informasjonssjef i Gyldendal. Han har også gitt ut to romaner og sittet i styret for NORLA (Senter for norsk litteratur i utlandet).

– Jeg gleder meg stort til å jobbe med dette, oppgaven er både utfordrende og viktig, sier Bjarne Buset til BOK365. – Jeg har vært innom svært mange ledd av forleggeriet gjennom en lang karriere. Som informasjonssjef har jeg i det siste jobbet mest med bransjespørsmål, nå kommer jeg tettere på forfatterne og bøkene igjen. Jeg ser særlig frem til å kunne jobbe med bredden, i dette feltet er det en stor og levende interesse for klassikere som Hamsun og Vesaas, og selvsagt for nyere spennende stemmer som Gunnhild Øyehaug, Johan Harstad og Ingvild Rishøi, bare for å nevne noen.

 

Har ikke lykkes

– Hva gikk galt i Copenhagen-samarbeidet?

– Vi ser at nærheten til forfatterne som et forlagsagentur gir, er svært verdifull. Å kunne være tett på hele prosessen fra det redaksjonelle til salg, markedsføring og PR gir et sterkt eierskap som er svært verdifullt også i salgsarbeidet. Så har vi altså ikke oppnådd tilfredsstillende resultater sammen med CLA i form av inngåtte kontrakter, slik vi hadde håpet. De forfatterne som har inngått kontrakter med CLA denne perioden, en drøy håndfull, vil heretter representeres av Gyldendal Agency, sier Bjarne Buset.

 

– Et unikt «overgangsvindu»

Gyldendal Agency skal fremover ha hovedfokus på «et godt og systematisk innsalg av både backlist og nye titler» fremover mot Frankfurt 2019.

– Ikke minst skal vi sikre at hele bredden av utgivelsene våre synliggjøres i alle relevante sammenhenger. Vi har en særdeles sterk skjønnlitterær liste i høst der navn som Herbjørg Wassmo, Cecilie Enger, Levi Henriksen og Heidi Linde peker seg ut som store satsinger, sier Buset.

– Frankfurt 2019 er et unikt «overgangsvindu» for norske forfattere til utlandet og vi er svært glade for å få Buset med på laget i dette viktige arbeidet, sier rettighetssjef Anne Cathrine Eng i Gyldendal Agency.