LUKE 6: Debutant Martin Tesli tilbringer julen i et gammelt tømmerhus i det østlige Polen med fyr på peisen og hyl fra sultne villhunder.
Martin Tesli er lege, spesialist i psykiatri og forsker. Dette var ting han fikk god bruk for i sin debutroman, Det merkelige tilfellet Leira og Doktor Didriksen (Vigmostad & Bjørke), som utkom denne høsten. Her skriver han nemlig om to moderne menneskers møte med middelalderen eller kanskje en fortelling om en reise inn i deres egen psyke. Det blir nok ingen reise inn i psyken for Tesli denne julen – men heller til et grenseområde i Polen.
– Hvor tilbringer du jula i år?
– Som vanlig tilbringer jeg julen i et gammelt tømmerhus i det østlige Polen, ved grensen til Hviterussland og Ukraina. Uten telefon eller internett. Men med svigerfamilien, fyr i peisen, På sporet av den tapte tid og polsk mellomkrigstango på platespilleren. Og den kullsorte, stjernespekkede vinterhimmelen som Copernicus i sin tid studerte. Samt et par hyl fra sultne villhunder og overstadig berusede naboer. Kanskje et geværskudd eller to. Med andre ord: Christmas in Eastworld.
– Det blir ikke jul uten … hva?
– De ovennevnte elementer, antar jeg.
– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?
– Storsvindleren Felix Krulls bekjennelser av Thomas Mann. Hans siste roman, og hans morsomste, synes jeg. Selv uttalte han at det også var hans mest selvbiografiske. Noe som bare bekrefter mitt inntrykk av Mann som et dypt humoristisk menneske.
– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?
– Da He-Man kom til Norge av Ole-Martin Ihle, (stikkord: Reagan-revolusjonen i plast og pastell), Moderne tapet av Eskil Kjos Fjell (stikkord: underfundig, lavmælt, eksistensiell) og Tiggerne av Kristin Hauge (stikkord: vi er alle tiggere, avhengige av andre).
– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?
– Fra et subjektivt og egoistisk perspektiv måtte det bli herrene Vigmostad og Bjørke som én diger, tohodet nisse, med alle de andre trivelige og dyktige folkene i forlaget som nissens små hjelpere.
– Hva står på bordet på julaften?
– Som den multikulturelle polsk-norske storfamilien vi er, har vi kommet hverandre i møte og klart å enes om et minste felles multiplum, blant annet bestående av svinekjøtt og brennevin.
– Beste julegaven du noensinne har fått?
– Da jeg var yngre, satte jeg mer pris på materielle verdier. I dag har jeg innsett storheten ved den universelle verdien man kaller penger.
– I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?
– Jeg tror jeg ville geleidet Hovmesteren og grevinnen ned i julenissens slede, sendt dem avgårde og fått festmiddagen for meg selv.
– Ditt beste juleminne?
– Det må være den første julen med sønnen min og resten av familien.
– Og ditt verste?
– Det må være en jul jeg hadde vakt som sykehuslege og ikke kunne være med familien.
– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?
– «Bokbransjen» høres litt trivielt ut. Jeg har derimot ønsker på vegne av litteraturkunsten. Men dem holder jeg for meg selv, ellers går de ikke i oppfyllelse.
TIDLIGERE KALENDERGJESTER:
LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust