– En bred og betydelig høstliste

Slik beskriver Elisabeth Steen Cappelen Damms høstkatalog ved lanseringen torsdag formiddag.

– Det er en stor begivenhet for oss som har arbeidet med alle disse bøkene å få lov til å presentere dem i dag, fortalte Elisabeth Steen da Cappelen Damm presenterte sin høstliste i formiddag.

 

 

– Vi utgir over seksti titler denne høsten, hver og en av dem unike og vesentlige. Det er en stor, bred og betydelig liste – og en vi er veldig stolt av, sa Steen, før ordet gikk videre til redaksjonssjef Ingebrigt Waage Hetland og høstens dokumentarbøker.

 

Amerikansk valgkamp og krigsdramatikk

– Dette er den mest omfangsrike dokumentarlisten noensinne, fortalte Waage Hetland.

Og omfangsrik er bare fornavnet. Med mer enn tretti dokumentarbøker, som spenner over flere temaer, geografi og tid er det duket for en svært kunnskapsrik høst.

– Historiebøker er den største avdelingen av dokumentarbøkene, fortsatte Waage.

Fire av bøkene omhandler andre verdenskrig, og blant dem finner vi Berit Nøklebys bok Hitlers Norge – et pionerarbeid innenfor okkupasjonshistorien.

 

caphøsthitler

 

– Aldri før har okkupasjonen blitt gjennomgått og skildret så utførlig, skriver forlaget selv om boken.

Beretningen om krigens hittil ukjente sider er også temaet i de andre krigsbøkene. Anders Johansson tar for seg krigsdramatikken i Skagerrak i De glemte blokadebryterne, mens Arnfinn Haga løfter frem en ukjent krigshelt i Vår mann på kysten.

– Et av fundamentene i sakprosasjangeren er biografier, fortsatte Waage.

Tor Bomann-Larsen har i Haakon og Maud VII nådd siste okkupasjonsår i norgeshistoriens største biografiske verk.

– Dette er en bok som tilbyr en ny forståelse av sentrale hendelser, samtidig som den utvilsomt vil utløse debatt. Blant annet tror vi nye historier i forholdet mellom kronprinsesse Martha og president Roosevelt vekke oppsikt.

Sophie Elise Isachsen er også klar med sin selvbiografi denne høsten. Ikke bare driver hun Norges største blogg, men hun ble også kåret til den mektigste kvinnen i medie-Norge i 2015. I Forbilde viser hun vrengebildet av bloggdrømmen, og er full av selvironi. En annen høyst ventet biografi er Bruce Springsteens Born to run, som blir verdenslansert i september.

 

capdamhøst

 

– Dette er The river som sakprosa. En svært personlig selvbiografi, og en saga om det moderne USA, sier forlaget, og vi holder oss i USA, hvor det fortiden pågår valgkamp.

Hallvard Notaker utgir neste uke Amerikansk valgkamp, som ser nærmere på kappløpet til å bli verdens mektigste menneske. Selv om han selv sier at kunnskapsnivået i Norge om amerikanske valgkampen er absurd høy, er denne boken skrevet som en bok man kan kose seg med, og som kan gi nødvendig verktøy til å ta med videre i debatten.

– Dette er en hakkespettbok for valgkampen, som har fjernet det unødvendig kompliserte språket.

 

– Agatha er død, men Lahlum lever.

Utviklingssjef og krimekspert Knut Gørvell overtar stafettpinnen, og det betyr at det er krim som står på menyen.

– Vi har en strålende krimhøst foran oss, forkynte Gørvell fra talerstolen.

Og hvis resten av krimlista går samme vei som den kritikerrosen Karin Fossums Hviskeren, så har han helt rett. Boken har høstet flere sekserterninger, og Gørvell hevder å lukte en tredje Rivertonpris. Med mindre den går til Hams Olav Lahlum da …

– En krimhøst er ikke komplett uten Lahlum.

Denne høsten kommer den åttende boken om K2 og Patricia. Sporvekslingsmordet er et klassisk krim-mysterium som åpner med mordet av en skiløper på siste etappe av en Holmenkollen-stafett.

 

capdam10

 

– Agatha er kanskje død, men Lahlum lever, sier Gørvell til latter og anerkjennende nikk fra salen.

Flere gjensyn med krimhelter blir det også. Gert Nygårdshaug er klar med 12 bok om kriposetterforskeren Skarphedin Olsen, Budbringeren, og Chris Tvedt er tilbake på Brenne-sporet, og utkommer med Den som forvolder en annens død i oktober.

 

– Høsten er skrevet i Fosnes Hansens-tegn

Sist ut, men absolutt ikke mindre begivenhetsrik, er høstlisten for skjønnlitteratur.

– Vi er svært stolte over høsten liste, forteller John Erik Riley, og starter med å trekke frem de tre debutantene på listen.

Maiken Horn Bolset debuterer med diktsamlingen Narr, Benedicte Alexandra Lie med Synstavle og Fredrik Svindland med Pelargonia. Men det er ikke bare debutantene som går nye veier.

Lars Saabye Christensen og Stian Hole, to av våre største kunstnere, har laget sin første bok sammen. Sanne gleder er en vakker bok for voksne om gleden ved de små øyeblikk. Og livet og øyeblikkene står også sentralt i Stig Sæterbakkens selvbiografiske notater, Ikke noe av dette handler om meg.

– Dette er et sterkt vitnesbyrd fra et av samtidens viktigste forfatterskap, og Sæterbakken kommer selv til ordet, selv om han ikke lenger er med oss.

Selma Lønning Aarø utgir også denne høsten en bok om noen som ikke lenger er med oss. Hennes løgnaktige ytre vekker et glemt forfatterskap til live, og kaster nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter. Og utgangspunktet for boken er helt spesielt.

 

capdamaarø

 

– Forfatterinnen Anne Munch ble politianmeldt av Knut Hamsun. Han hevdet hun hadde publisert flere anonyme brev i avisene som svertet hans rykte. Hun er alltid kort nevnt i Hamsun sine biografier, men da som regel som en stakkarslig kvinne. Men jeg fant ikke en stakkarslig kvinne, men heller en god forfatter, som var godt orientert.

Lønning Aarø mener å ha funnet bevis for at forholdet dem i mellom var mer tosidig enn det Hamsun ga uttrykk for. Og det på nederlandsk wikipedia.

– Jeg kom over et bilde av Hamsun og Anna Munchs datter fra 1891. Dette må bety at de hadde et nærmere forhold enn Hamsun hevdet.

Men den kanskje mest ventede roman er Erik Fosnes Hansens Et hummerliv. Forlaget hevder dette er en ny retning i et allerede rikt forfatterskap. Boken handler om å bli voksen, og gir et glimrende tidsbilde samtidig som en rystende skildring av en uvanlig familie.

– Høsten er skrevet i Erik Fosnes Hansens tegn, sier Riley, og det kan virke slik da lanseringen av hans femte roman skjer rett etter filmpremieren på Løvekvinnen.