Bøkene vi later som vi har lest

Disse bøkene lyver britene mest om.

Du trodde kanskje det var Dostojevskij eller Kafka vi tøffer oss med når vi lyver om bøker. Kanskje er det det også, men ifølge en britisk undersøkelse er det filmatiserte bøker vi oftest skryter på oss. James Bond er den filmfiguren britene oftest hevder å ha lest, selv om de bare har sett filmene.

 

Undersøkelsen, foretatt av The Reading Agency og videreformidlet av blant annet BBC, forteller at James Bond-bøkene er blant dem vi oftest skryter på oss. Agenten gjennom i alt 26 filmer er basert på Ian Flemings 14 bøker, men bare noen av filmene har sammenheng med bøkene Fleming selv har skrevet.

Nyere filmer – og en «gamlis»

«Gamlis»: L. Frank Baum

I tillegg later folk som de har lest J.R.R. Tolkiens Ringenes herre og C.S. Lewis bøker om Narnia, som begge har hatt stor suksess gjennom flere filmer på 2000-tallet.

Eneste virkelige «gamlis» på topplisten er L. Frank Baums Trollmannen fra Oz (1900), som ble filmatisert i 1939 med Judy Garland i ikonisk hovedrolle.

I undersøkelsen forteller to tredeler av de 2000 spurte at de skulle ønske de hadde mer tid til å lese. Og 25% av de spurte forteller at de sliter med å finne en bok de virkelig liker.

Listen

Her er listen til The Reading Agency over filmatiserte bøker britene oftest later som de har lest:

På listen: C.S. Lewis Narnia-bøker

Ian Fleming: Diverse James Bond-bøker

J.R.R. Tolkien: Ringene herre

C.S. Lewis: Narnia-bøkene

Dan Brown: Da Vinci-koden

Suzanne Collins: The Hunger Games

Irvine Welsh: Trainspotting

L. Frank Baum: Trollmannen fra Oz

Helen Fielding: Bridget Jones’ dagbok

Stieg Larsson: Menn som hater kvinner

Mario Puzo: Gudfaren

Ken Kesey: Gjøkeredet

Gillian Flynn: Flink pike/Gone Girl

Khaled Hosseini: Drageløperen

 

Ungdommen verst

Hele 41 prosent av de spurte innrømmer at de pynter på sannheten når de forteller hva de har lest. Verstingene er ungdom mellom 18 og 24, der 64% av de spurte innrømmer å ikke snakke sant når de blir spurt om hvor mange bøker, og hva slags bøker, de har lest.