Vi skal på personaltur og da kjører vi bokbussen, sa fylkesbiblioteksjef Tone Seter. Så klabbet det på seg.
På den åpne plassen melllom paviljongene i Frankfurt vil det stå en fargerik Mercedes, en bokbuss, et tilbud som har 25-årsjubileum i år. 37 skoler i Innlandet får besøk av bokbussen sju ganger i året, og hensikten er ikke å konkurrerer ut skolebiblioteket.
– Et formidlingsoppdrag
– Tvert i mot, dette er et formidlingsoppdrag, understreker fylkesbiblioteksjef Tone Nyseter.
Jens Erik Kjelstad og skuespiller, formidler og mångsysslare Trygve Ramnefjell bemanner bussen til daglig, og nå bærer det utenlands.
NORLA og Oppland Fylkesbibliotek har samarbeidet siden 2017, og ved siden av Future Library hos Deichman i Oslo, ser det ut til at bokbussen skal representere norske bibliotek i Frankfurt.
Buss til et bokbussland
– Tyskland er et bokbussland og det skal være bokbusstreff i Hannover, men der er det mer rullende folkebiblioteker enn formidling mot barn, sier prosjektleder Silje Grøtan Torp.
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre omtalte bussen som et «sirkus på hjul», og det går i teater og dramatisering, som igjen utløser bokløån.
– Vi har 1300 bøker i bussen, og det går ut 150-200 bøker hver dag, det er en enorm utskifting. Og for ikke lenge siden traff vi på en kar i Gjøvik, en ordentlig punker, med kule klær og greier. Han kom bort til oss og sa «Du, jeg har dårlig samvittighet, jeg har en bok som tilhører bokbussen». Jeg husket fyren og spurte om det var han som lånte boka «Lær å spille i band» for ti år siden? Det var det. da sa jeg at «Den boka skal du få – det ser ut som den har fungert som den skulle», forteller Jens Erik Kjelstad.
Mannlige leseforbilder
– Mannlige leseforbilder er viktig, skyter prosjektleder Torp inn.
Fylkesbiblioteksjef Tone Nyseter sier hun har hørt om gutter som ikke får sove om natta før bussen kommer, og det er ikke på grunn av bussen i seg selv, men formidlingen som skjer.