Bokavtalen klar torsdag

Kristenn Einarsson.

- EØS-avklaringene har vært tidkrevende, sier Kristenn Einarsson. Torsdag legger partene frem bokavtalen, tre uker på overtid.

Torsdag leverer Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen sitt felles utkast til ny bokavtale – tre uker på overtid. Dette skyldes avklaringer i forhold til EØS: – Tidligere har det nok ikke stått like klart for de to foreningene at vi står til ansvar for de EØS-rettslige aspektene her, sier direktør Kristenn Einarsson (bildet) i Forleggerforeningen.

 

– Vi har hatt grundige juridiske runder, og det har kostet både tid og penger, beretter Einarsson. Han legger til at de aldri har oppfattet fristen som «hellig», og har følt at de har møtt forståelse fra kulturministeren når det gjelder å bruke ekstra tid på å sikre avtalen.

Men i morgen leverer altså foreningene sitt dokument. Deretter er dette mat for Regjeringen.

– Hvis de vurderer at bokavtalen er OK, utarbeider Næringsdepartementet et forslag til forskrift om unntak fra konkurranseloven. Jeg vil tro dette skal ut på høring, før den endelige forskriften spikres. Men Bokavtalen som sådan skal ikke ut på høring, sier Einarsson.

 

– Det er resultatet som teller

Det betyr at det heller ikke er noen formell stortingsbehandling av Bokavtalen. Hva Stortinget formelt skal gjøre i løpet av våren, er å trekke Bokloven. Der er det nok et ønske fra flere om å få se den nye Bokavtalen før så skjer.

Hvis vi ser bort fra Europa, hva har vært de store stridsspørsmålene de to foreningene imellom?

– Prosess er prosess, så det vil jeg ikke si noe om. Det er resultatet vi legger frem som teller, sier Einarsson lattermildt. – Alt som er skjedd underveis er for lengst  fortrengt.

 

Les også:

Play it again, Sam. Det meste blir til å kjenne igjen i den nye bokavtalen

Hva er prosjektet deres, Åmås?