Med Bogart til 70-tallet

Foto: Gabriel Ramon

Bogart Bull reiser til Nord-Irland. Og Harry Hole er tilbake. Det kan gi en fin krim-vår.

– Årets bok har kanskje litt høyere puls og driv i handlingens nåtid, men det er nok mer som forener enn skiller den fra min forrige bok.

 

Øistein Borge er denne våren klar med oppfølgeren til Den syvende demonen (Font). Der befant vi oss ved den franske middelhavskysten, og beveget oss frem og tilbake til andre verdenskrig og motstandsbevegelsen. Også i Det som aldri dør (Font) skal vi reise tilbake i tid med etterforsker Bogart Bull.

 

 

– Jeg har alltid vært fascinert av Irland og irene, og allerede før den første Bogart Bull-boka ble påbegynt besluttet jeg at neste historie skulle legges dit.

 

The bandit country

Bogart Bull tar oss med til urolighetene i 70-tallets Nord-Irland. Her knytter Bull et mord på et norsk ektepar til hans egen morfar. Mens vi hopper mellom nåtid og fortid fører Bull oss på tvers over Nord-Irland, fra Belfast til helt sør til Armagh – kjent som «the bandit country».

 

 

– Jeg trengte et tidsplan der motivet og bakgrunnen for nåtidens forbrytelser dannes. Den nordirske konflikten nådde et slags klimaks på midten av 70-tallet, og valget falt derfor naturlig. I «Demonen» opererte jeg med fire ulike tidsplan. I den nye nøyer jeg meg med to. Mange nok, antagelig, sier Øistein Borge.

Hva kan leserne glede seg mest til?

– Flere ting, forhåpentligvis. Alt fra et solid og spennende plot, til møte med interessante karakterer – blant dem Bulls far og morfar, samt representanter fra begge sider i konflikten da den raste som verst.

 

Krysser grenser

Vi skal også nøste opp i en gammel historie i Frode Granhus’ våraktuelle krim Forliset (Vigmostad & Bjørke). Her starter historien med et tilbakeblikk på forliset av en fiskeskøyte i Reinefjorden i Lofoten. To døde og to overlevde. Når en av de overlevende blir funnet drept, begynner Rino Carlsen å grave i den gamle saken. Det fører ham til en rusinstitusjon og til fire kvinner som forsøker å finne veien tilbake til samfunnet.

 

 

I Lars Mæhles Den stille flokken (Samlaget) tar han oss med på en ubehagelig reise inn i et av Norges mørkeste kapitler. En voldsdømt psykiatrisk pasient rømmer fra lukket avdeling, og dagen etter blir to søstre funnet drept. Ina Griegs søken tar henne til Svanviken arbeidskoloni, hvor norske taterfamilier ble sendt på 60-tallet for å lære seg «den norske, bufaste kultur». Grieg står ovenfor store spørsmål: behandlingen av romani-folk på 1900-tallet og hva som får et menneske til å gå over sine egne moralske grenser?

 

 

Eystein Hansen tar leserne med på en verdensomspennende fortelling i den sjette krimboka om Elli. I Jaget (Cappelen Damm) fører sporene til en drapssak i Bjørvika Elli til en mann i Beredskapstroppen. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Det er først når Basma ankommer Norge, at brikkene faller på plass.

 

 

 

Gjensyn med Harry Hole

Sist – men slett ikke minst – byr våren på et gjensyn med Jo Nesbøs populære antihelt Harry Hole. Han kommer tilbake i mars, i Tørst (Aschehoug) – roman nummer 11 om Harry Hole.

«Det er en ny morder i gatene og han er ute etter blod … En kvinne blir funnet drept etter en nettdate. Merkene på kroppen hennes viser politiet at de står overfor en særdeles grusom sak». Slik introduserer Jo Nesbø den kommende boken på sin egen hjemmeside.

Denne gangen handler det om unge drepte kvinner som har vært aktive på datingappen Tinder, og forlaget lover en fullblods Harry Hole-roman med både galskap, korrupsjon, maktbegjær og utspekulerte drapsmetoder.

Norsk krim og spenning våren 2017 – et utvalg

 

Kurt Aust: Skipet med det onde øye (Aschehoug)

Ulf Bersvendsen: Skår i gleden (LIV)

Myriam H. Bjerkeli: Lille linerle (LIV)

Terje Bjøranger: Barcode (Cappelen Damm)

Øistein Borge: Det som aldri dør (Font)

Jørgen Brekke: Skyggenes bok (arb.tittel) (Juritzen)

Frode Granhus: Forliset (Vigmostad & Bjørke)

Eystein Hansen: Jaget (Cappelen Damm)

Glenn Johansen: Tiden leger ikke åpne sår (LIV)

Gunnar Klinge: Alma mater (Vigmostad & Bjørke)

Frode Eie Larsen: På overflaten flyter vannliljene (LIV)

Mostue & Brenna: Operasjon Hades (Cappelen Damm)

Lars Mæhle: Den stille flokken (Samlaget)

Jo Nesbø: Tørst (Aschehoug)

Jan Boris Stene: I djevelens klør (Vigmostad & Bjørke)

Eirik Husby Sæther: Det blå barnet (Cappelen Damm)

Christian Rene Wold: Klovnejakten (Aschehoug)

 

 

Hovedfoto: Gabriel Ramon/Font forlag