– Det var en morsom utfordring å skrive en fortelling hvor en så pass forhatt skapning som myggen skulle være (anti)helten, sier Aleksander Kirkwood Brown, som er aktuell med bok om verdens minste bankran.
Aleksander Kirkwood Brown er halvt norsk og halvt skotsk, født i Sør-Afrika, men oppvokst på Dokka i Nordre Land. Han var manusforfatter bak Askeladden i Dovregubbens hall – fjorårets best besøkte kinofilm, og har blant annet skrevet for Donald Duck og humorprogrammene Nytt på Nytt og Underholdningsavdelingen. Men han har også utgitt flere barnebøker, og har vært superfinalist i Bokslukerprisen to ganger for serien «Mørkets utvalgte». Denne våren er han aktuell med en barnebok om en forhatt skapning.
Forfatter: Aleksander Kirkwood Brown
Aktuell med: Bzzz – verdens minste bankran (Omnipax)
Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Ideen fikk jeg under en telttur i Finnmark, hvor myggen kan være ganske fæl. Da kom jeg på noe jeg hadde lest: At det bare er hunnmyggen som suger blod. Jeg begynte å undre meg over hva hannmyggen fyller dagene med, og så ballet det på seg. Det var også en morsom utfordring å skrive en fortelling hvor en så pass forhatt skapning som myggen skulle være (anti)helten.
Tre barnebok-favoritter:
– Coraline av Neil Gaiman, Heksene av Roald Dahl og Løven, heksa og klesskapet av C. S. Lewis.
Sjekk ut:
– Ishavspirater av Frida Nilsson.
Hvordan jobber du?
– Først idémyldring, så jobber jeg med karakterer, struktur og research. Når jeg endelig setter meg ned for å skrive boka, vet jeg akkurat hva jeg skal skrive. Med denne boka måtte jeg finne ut mer om mygg og blodbanken. Så jeg pratet med en myggekspert, og sammen med illustratøren, Andreas Iversen, var jeg på befaring på blodbanken, hvor vi pratet med de ansatte og tok bilder. Vi lærte mer om hvor utrolig viktig det er å gi blod, så både Andreas og jeg meldte oss som blodgivere etterpå. Det er noe av det fine med å skrive bøker: Du lærer mye om de tingene du skriver om.
Din egen favorittillustrasjon?
– Jeg har samarbeidet med Andreas Iversen på flere prosjekter nå, og han leverer alltid noe som er langt bedre enn bildene inni hodet mitt. Han klarte å gi myggene i boka mye sjarm og personlighet, synes jeg. Og så har han en utrolig god komisk timing, noe som var essensielt for denne boka. Det er vanskelig å velge ut én illustrasjon, men her et morsomt bilde som også viser fargestilen vi har brukt i boka. Tegningene er i sort-hvitt med unntak av blodet.
Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Kunne nevnt hvilken som helst av Roald Dahls bøker her, men likte spesielt godt Charlie og sjokoladefabrikken. Det fantasifulle plottet, den makabre humoren, den språklige lekenheten – alt er helt perfekt. Og den er like morsom å lese i voksen alder (og litt demotiverende, fordi jeg skjønner at jeg aldri vil skrive noe som er i nærheten av like bra selv).
Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Som eventyrentusiast skulle jeg gjerne vært med Espen Askeladd ut på et av hans eventyr.
Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Tigergutt fra Ole Brumm. Jeg misunner ham den lystige, sorgfrie og selvsikre væremåten. Selv ligger jeg nok nærmere Tussi.
Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– Her vil jeg tror det finnes like mange riktige svar som det finnes barn (og voksne) i verden. Personlig var (og er) jeg glad i historier fylt med spenning, overnaturlige ting og gjerne en del humor. Noe som tar deg litt vekk fra hverdagslivet og lar deg se verden gjennom et slør av noe magisk og annerledes. Så synes jeg at barnebøker bør appellere litt til voksne lesere også. Både for at det ikke skal være en lidelse for den som må lese boka høyt for barnet sitt, men også fordi det kan være fint å lese barnebøker i voksen alder.
På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
– Uten tvil eventyr med Potter. Jeg er en introvert, og tror Pippis energinivå ville slitt meg fullstendig ut.
(Foto: Bjørn H. Stuedal)