Blir ny Litteraturhus-sjef

Susanne Kaluza (Foto: Agnete Brun)

Susanne Kaluza blir ny sjef på Litteraturhuset i Oslo.

– Litteraturhuset er historien om en suksess. De ansatte leverer knallsterke program i sesong etter sesong. Nå gleder jeg meg først og fremst til å bli enda bedre kjent med dem. Sammen skal vi finne ut hvordan Litteraturhuset skal løftes til neste nivå både analogt og digitalt. Vi skal fortsette å være Norges viktigste sted for samfunnsdebatt og et sted hele Europa ser til for inspirasjon, sier Susanne Kaluza.

Hun tar over etter Andreas Wiese, som går over i en annen stilling på huset.

LES OGSÅ: Wiese gir seg

– Får et løft med Kaluza

– Nå har vi hatt en lang prosess med mange særs kvalifiserte kandidater, og sitter igjen med en ny daglig leder som kan gi oss et løft i en tilspisset konkurransesituasjon, sier Helge Jordheim, professor i kulturhistorie og styreleder ved Litteraturhuset.

NY SJEF: Susanne Kaluza med Litteraturhusets ansatte. (Foto: Ihne Pedersen)

Han sier at Kaluzas spisskompetanse innen digital strategi og nye medier har veid tungt, men også hennes fokus på samfunnsansvar og evne til å vekke engasjement.

– Vi har et sterkt team og 11 gode år bak oss. Da er det ekstra viktig å ikke hvile på laurbærene. I jakten på ny daglig leder så vi etter noen som kan gi oss en ekstra dytt. Det vet vi at vi får med Kaluza, sier Jordheim.

Synlig innad og utad

Det var 51 søkere til stillingen, hvorav 27 var inne til intervju. Ansettelseskomiteen har bestått av styreleder, to styremedlemmer og en tillitsvalgt. De vektlegger at Kaluza har en unik profil som kombinerer politisk engasjement, forretningsutvikling, journalistikk, gründervirksomhet og ledelse.

– For oss ansatte har det vært viktig å finne en daglig leder som tenker nytt. Vi har ønsket en personalleder som kan få fram det beste i medarbeiderne og som framstår tydelig og synlig innad så vel som utad. Kaluza har en egen evne til å få folk med seg, sier ansattrepresentant Velaug Bergum.

Kaluza kommer fra lederjobben i SHE, et selskap som jobber medlikestilling i næringslivet. Tidligere har hun jobbet med samfunnsansvar i Trigger, og som redaktør for Kvinneguiden. Kaluza har også gitt ut tre bøker på Aschehoug og Forlaget Press, og kommer i disse dager med bok nummer fire på Res Publica.

Kaluza tiltrer stillingen i begynnelsen av mai.