- Ordentlige bokhandlere har gode dikthyller. De andre må gjerne forsvinne for min del, sier mannen bak disse brillene.
Vidar Kvalshaug forlot tidligere i år Aftenposten, for å egne seg mer til andres skriverier enn sine egne. Kvalshaug Forlag ble bygget opp som en litterær vatikanstat i Arve Juritzens rike. Et av satsingsområdene til nykomlingen er sjangeren mange har erklært som bokbransjens Sisyfos-displin: Lyrikken.
Dette er Kvalshaug vilt uenig i: – Sosiale medier gjør at vi leser mer lyrikk enn noen gang. Det er riktignok mye fjas og resirkulerte visdomsord fra Piet Hein på lilla bakgrunn, men kjente poeter som Håvard Rem, Helge Torvund og andre deler egne arbeider i sosiale medier. Torvund har blåst liv i to hundre år gamle haiku fra Issa. De siste årene har vi hatt poeter nominert til Nordisk Råd og tre av fire Brage-nominerte i klassen skjønnlitteratur er lyrikere. Hadde dette vært sport, ville kommentatorene kalt det en sensasjon.
[sidebilde]https://bok365.no/wp-content/uploads/2013/11/Bilde_tatt3.jpg[/sidebilde]
Ingen gambling
Allerede utpå nyåret vil bokleserne kunne glede seg over lyrikk fra Kvalshaug Forlag:
– I vår utgir jeg diktsamlingene Skal me leggja ein vedstabel saman – Mine beste kjærleiksdikt av Helge Torvund og Dype fall, snublende forstand av Kjell Ivar Sandvik. Høsten ser bra ut. Jeg har to sterke samlinger til vurdering, sier Vidar Kvalshaug og hoderegner seg raskt frem til at han kan ende opp med noe slikt som en tredel lyrikk på sin utgivelsesplan i 2014. Han er slett ikke med på at dette er gambling:
– Det finnes populæredikt-apper, Dagbladet har kjørt Diktkammeret i 13 år og Aftenposten har nettopp startet med nyskrevne dikt av kjente norske forfattere hver mandag. Jeg forstår ikke hva som er så dristig med å utgi lyrikk. Jeg er mye mer redd for å utgi slappe romaner enn kvessede diktsamlinger og håper de står seg kommersielt, selv om det hele tiden regner dårlige nyheter rundt dikt i bokform. Akademika kuttet vel ut diktsamlinger i sortimentet, men leserne kommer til å ta makta og kutte ut Akademika på sikt. Ordentlige bokhandlere har gode dikthyller. De andre må gjerne forsvinne for min del.
–Vidar Kvalshaug har rett i at det har blitt mindre lyrikk hos oss – som hos andre. Men du finner fremdeles lyrikk i våre butikker, selv om ikke alle har egne hylleplasser for dette. I Akademika har vi måttet spisse oss ytterligere mot studentene og studentrettede læremidler. Da vi nylig hadde en større prosess i Akademikas avdeling på BI, kom det frem at lyrikk ikke akkurat var noen innertier, for å si det slik, sier administrerende direktør Geir Helge Espedalen i Akademika.