Ukens barnebokprofil Bjørn Arild Erslands "Bjørnen sover" følger bjørnen gjennom et helt år.
Bjørn Arild Ersland er opprinnelig fra Mandal, men bor nå i Stavanger. Han har skrevet flere kritikerroste bøker for barn, og er kanskje mest kjent for sine bilde- og faktabøker. Denne våren er han aktuell med en ny bilde- og faktabok, som omhandler hans dyriske navnebror.
Forfatter: Bjørn Arild Ersland
Aktuell med: Bjørnen sover (Cappelen Damm)
– Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Fordi bjørnen er så rar. Den bruker hele sommeren på å spise seg superfeit, og så legger den seg til å sove i et halvt år før den våkner igjen og spiser seg overvektig på nytt. Hvordan er det mulig? Bjørnen gjør det samme som mange mennesker drømmer om å gjøre. Men de menneskene som forsøker seg på en slik spising og soving gir enten opp, eller så blir de liggende.
– Tre barnebok-favoritter:
– Nå sliter jeg. Jeg leser sjelden barnebøker. Jeg er glad i å se på illustrasjoner og jeg har jobbet med mange virkelig flinke illustratører som Lillian Brøgger, Lene Ask, Per Dybvig, Lars Aurtande osv.
– Sjekk ut:
– Yachting World. Det var det aller gøyeste jeg leste da jeg var liten. Helt fantastisk å se på bilder av digre seilbåter og av folk som seiler rundt jorda. Jeg forstod ingenting av teksten, for jeg er veldig dårlig i engelsk. Men er veldig glad i båter, både de som er på bilder og i virkeligheten.
– Hvordan jobber du?
– Jeg skriver hver dag. Jobber med mange forskjellige prosjekter samtidig. Ofte lager jeg et førsteutkast som illustratøren jobber videre med. I bjørneboka skrev jeg teksten ferdig og så gikk Per i gang med illustrasjonene. Leserne som lurer på hvordan en bjørn ser ut i virkeligheten bør kanskje lete andre steder enn i boka vår. Teksten har jeg skrevet sammen med Jon Swenson som har vært leder for det store skandinaviske bjørneforskningsprosjektet. Han er bjørneforsker og har levert det faglige innholdet i boka. Han sier at det jeg har skrevet om bjørnen stemmer med de tingene de har funnet ut.
– Din egen favorittillustrasjon?
– I bjørneboka er jeg veldig glad i det første oppslaget, hvor Per har tegnet et vinterlandskap med en gaupe og noen fantastiske fugler som sitter i et tre.
– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Jeg lærte å lese da jeg fikk ei bok om Emil i Lønneberget. Det var en merkelig opplevelse å plutselig forstå at jeg kunne lese ei hel bok alene. Før den tid hadde det vært mye høytlesing hjemme, og da er det spesielt bøkene til Mark Twain jeg husker. Tom Sawyer var min store helt i barndommen.
– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Jeg kunne gjerne tenkt meg å reise sammen med Tom Sawyer og Huckleberry Finn på den store floden.
– Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Jeg er dårlig til å tenke meg hvordan det er å være andre. Det er en skikkelig skummel tanke. Omtrent som å tenke seg framover og bakover i tid og de tingene der. For å ikke få forskyvninger i hjernen må jeg være meg selv akkurat nå.
– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– Det handler ikke om innhold, men om den kraften som ligger i god kunst.
– På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
– Jeg ville dratt på tur med Pippi. Tror hun er en litt stressende dame, men jeg kunne fått det veldig fint i en hengekøye framme på dekk, mens Pippi hang i masta.