Arne Magnus jubilerer

ARNE MAGNUS: - Konkurranse skjerper oss.

Gyldendal fikk denne høsten sin nobelprisvinner nummer 59. Sjefen sjøl topper den med å runde 60 i dag.

I dag er det feiring og festivitas i Gyldendals forlagshus. Arne Magnus, administrerende direktør i Gyldendal Norsk Forlag, runder – tro det eller ei – 60 år.

Arne Magnus har sittet i direktørstolen siden januar 2015, da han overtok etter Fredrik Nissen – som i likhet med Magnus hadde betydelig fartstid fra undervisningsforleggeriet. Dagens jubilant har vært forlagsredaktør for samfunnsfag i Tano forlag, redaksjonssjef og forlagssjef i Universitetsforlaget, før han i 2005-2014 var forlagsdirektør i Aschehoug Undervisning. Han er utdannet cand. polit. i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo.

Mange dilemmaer

Vorspielet til Arne Magnus’ feiring har slett ikke vært av det kjedelige slaget. Det har vært en begivenhetsrik Gyldendal-høst: På utgivelsessiden har det spent fra Thor Gotaas bok om utedoer til Sverre Mørkhagens kritikerroste og omdiskuterte Ibsen-biografi. Både kritikerros og enda mer debatt ble det også rundt Haddy Njies Dagbok 13. desember – 13. februar:

Et skoleeksempel på hvor mange dilemmaer man kan stå overfor når ytringsfriheten møter andre etiske hensyn, kommenterte Arne Magnus under overskriften «Fornuft og følelser i sakprosaforleggeriet» på sin Gyldendal-blogg.

Kommers og poesi

Nylig var han i Frankfurt som en av 23 gyldendøler:

– Halvparten av de ti bestselgende, norske forfatterne i Tyskland utgis av Gyldendal, og det er stas å være det norske forlaget til listetoppene Lars Mytting, Johan Harstad, Anne Østby, Siri Pettersen og Bjørn Andreas Bull-Hansen, fremhevet Arne Magnus, og la til: – Gyldendal er også det eneste norske forlaget som kan vise til en poesisamling fra alle våre samtidslyrikere i tysk språkdrakt, og vi er stolte av at vi har klart å løfte frem bredden i våre utgivelser.

Nobel rekord

Frankfurt-dagene bød også på små og store utfordringer for forlaget på vestsiden av Sehesteds plass, ifølge Arne Magnus:

– Hvordan skaffe en taxi med plass til Ellen Bødtkers harpe som skal akkompagnere Jan Erik Vold på storscenen? Og hvordan overtale Tomas Espedal til å bli med Norges kronprinsesse på Litteraturtoget fra Köln til Frankfurt?

Førstnevnte lot seg ordne, men ikke sistnevnte, viste det seg.

Ikke minst: Gyldendal kunne, med polske Olga Tokarczuk, feire sin 59. nobelprisvinner i litteratur.

Arne Magnus høyner i dag: Gratulerer med de 60!