… i hvert fall hvis vi skal tro Publishers Weekly. Jesmyn Ward (bildet) er blant årets favoritter.
Vi seiler straks inn i sesongen hvor årets bokfavoritter skal listes opp. Også vi i BOK365 skal bidra med våre anbefalinger i alle sjangere. Men denne søndagen tar vi et blikk på de engelskspråklige. Det amerikanske bokbransjemagasinet, Publishers Weekly, har plukket ut sine favoritter innenfor en rekke kategorier. Her er deres ti absolutte favorittbøker i 2017, uansett sjanger, med utdrag av PWs begrunnelser:
Sujatha Gidla: Ants Among Elephants: An Untouchable Family and the Making of Modern India (FSG)
Gidlas spektakulære memoarer åpner vinduet til en verden som er ukjent for mange i Vesten: Indias kastesystem. Gjennom hennes slektningers reise gjennom 1900-tallets India, avdekker Gidla hvordan kaste spiller sammen med klasse, kjønn og religion.
Hari Kunzru: White Tears (Knopf)
De noenogtyve år gamle romkameratene Carter og Seth er lydfreaker som gjør opptak av en gammel sjakkspiller som synger i parken. Deretter remixer de dette til en fiktiv bluessang av en sort sanger de finner opp og gir navnet Charlie Shaw. Når en platesamler insisterer på at Charlie Shaw faktisk eksisterer, og Carter samtidig ligger i koma, reiser Seth fra New York til Mississippi for å avdekke Kunzrus temposterke, ambisiøse hallusinatoriske mysterium.
Peter Manseau: The Apparitionists: A Tale of Phantoms, Fraud, Photography, and the Man Who Captured Lincoln’s Ghost (HMH)
Et sjeldent stykke sakprosa som er både samvittighetsfull historiefortelling og reinspikka underholdning. Manseaus bok dreier rundt en rettssak fra 1869 hvor William H. Mumler, som «fotograferer ånder», står tiltalt for svindel – i en etter-borgerkrigstid hvor folk er besatt av alt som handler om livet etter døden.
Richard Rothstein: The Color of Law: A Forgotten History of How Our Government Segregated America (Liveright)
En bok om raseforskjeller i dagens USA. Rothstein gir solid belegg, i nærmest leksikalsk detalj, for at segregasjonspolitikken faktisk har funnet sted gjennom hele 1900-tallet – ved at styresmaktene både på føderalt, statlig og lokalt nivå har nektet boligmuligheter for afroamerikanere.
Ashley Dawson: Extreme Cities: The Perils and Promise of Urban Life in the Age of Climate Change (Verso)
Det har etter hvert kommet endel bøker om klimaforandringer, men få om noen tar virkelig høyde for potensialet til katastrofene som kan komme – skal vi tro Ashley Dawson. Dawson avdekker utilstrekkeligheten i dagens planer, med tanke på de utfordringene mange av verdens byer vil møte.
Kim Phillips-Fein: Fear City – New York’s Fiscal Crisis and the Rise of Austerity Politics (Metropolitan)
Den nyliberale forvandlingen av USA begynte, i Phillip-Feins øyne, da man stykkevis demonterte New Yorks sosialdemokratiske eksperiment under den økonomiske krisen på 1970-tallet. Kommunale obligasjoner er kanskje ikke noe særlig sexy tema, det er ei heller sløyingen av kommunale tjenester som skal holde en by oppe og beskytte de mest sårbare innbyggerne, men Phillips-Fein klarer å forvandle hva som kunne vært en tørr affære til å bli medrivende historiefortelling – skal vi tro Publishers Weekly.
Dan Chaon: Ill Will (Ballantine)
En roman som kretser rundt Ohio-psykologen Dustin Tillmann. Foreldrene hans, og hans onkel og tante, ble drept da han var 13 – og Dustins vitnemål bidro til å få adoptivbroren Rusty dømt og fengslet for mord. Rusty, som nettopp har blitt frikjent gjennom DNA-bevis, forsøker på sin side å rekke ut hånden til Dustins sønn, en tenårings-junkie på vei ut på skråplanet i Clevelands undergrunn.
Hernán Díaz: In the Distance (Coffee House)
I denne briljante debutromanen blir den unge svenske immigranten Håkan skilt fra broren underveis til Amerika. Håkan kommer i land i San Francisco og vet han må komme seg til New York, men reisen dit blir fylt av en serie med stadig farligere episoder. Denne spenningsromanen gir både en svært god beskrivelse av ensomhet, den er en minneverdig immigrasjonsfortelling, og en skarpsindig nyversjon av den gamle westernfortellingen.
Gail Godwin: Grief Cottage (Bloomsbury)
Etter at 11 år gamle Marcus mister moren sin, må han flytte til sin grandtante Charlotte, en kunstmaler som lever sitt eneboerliv på en liten øy i Sør-Carolina. Sommeren der forandrer Marcus’ liv, når han blir besatt av øyas påstått hjemsøkte strandhytte.
Jesmyn Ward: Sing, Unburied, Sing (Scribner)
Wards roman avdekker en tung arv av hat, når en narkotika-misbrukende ung mor kjører inn i Mississippis mørke for å plukke opp ektemannen som nettopp er løslatt fra fengsel. Moren hennes ligger på dødsleiet, sønnen hennes ser åndene som jager faren og alt er gjennomsyret av en snikende undergangsfølelse. Jesmyn Wards Mississippi er et uforsonlig og nådeløst sted, men hun makter å tegne selv sine mest plagede karakterer med en bemerkelsesverdig empati.
Hovedbildet: BLANT ÅRETS FAVORITTER: Jesmyn Ward (foto: Beowulf Sheehan – Lyceum Agency)