Året har 16 måneder

Lyrisk: I Danmark vet nesten alle at året har 16 måneder, i Norge er vi få. Forskjellen er ukas lille dikt av Henrik Nordbrandt.

Det er villfarelse å tro at poesi må være vanskelig patos. Tvert om kan diktet være enkelt, frekt og treffende. I Danmark vet nesten alle at året har 16 måneder, i Norge er vi få. Forskjellen er ukas lille dikt av Henrik Nordbrandt.

henrik-nordbrandt-iiiNordbrandt (1945-) er utvilsomt en av Danmarks viktigste diktere. Han debuterte i 1966 og føyer seg inn i rekken av artige og freidige 60-talls stemmer fra vårt naboland som Palle Jessen, Dan Turéll, Marianne Larsen og Benny Andersen. For å nevne noen få.

En som lenge har vært opptatt av Nordbrandt er vår egen Helge Torvund. Om sitt første møte med Nordbrandt skriver Torvund: Han laga dikt som ikkje vende seg til forstanden, men til ein slags språkleg musikkdel i meg.

Nordisk Råds litteraturpris gikk i år 2000 til Nordbrandt for samlingen Drømmebroer. Neste år gjester Henrik Nordbrandt Hamar som festivalpoet under Nordisk poesifestival. Merk dere datoene 5.–8. mars.

Ukas dikt er fra samlingen Håndens skælven i november (Gyldendal, 1986). Her kan du se og høre dikteren selv lese.

Året har 16 måneder

 

nordbrandtÅret har 16 måneder: November

december, januar, februar, marts, april

maj, juni, juli, august, september

oktober, november, november, november, november.

 

Henrik Nordbrandt

 

(Foto: Robin Skjoldborg, 2012)
-- annonse --