Året har 16 måneder

Lyrisk: I uka som gikk fikk vi beskjed om at Per Marius Weidner-Olsen, som jo ble kastet ut fra Oktober, har startet nytt forlag: «November». I Danmark vet nesten alle at året har 16 måneder, i Norge er vi få. Forskjellen er ukas lille dikt av Henrik Nordbrandt.

Det er villfarelse å tro at poesi må være vanskelig patos. Tvert om kan diktet være enkelt, frekt og treffende.

henrik-nordbrandt-iiiNordbrandt (1945-) er utvilsomt en av Danmarks viktigste diktere.

Som barn var han ofte syk om vinteren, antagelig er dette en av årsakene til at han i store deler av voksenlivet har valgt å holde til under varmere himmelstrøk, spesielt i Tyrkia og Hellas. Klangbunnen til ukas dikt finner vi også i dette.

Nordbrandt debuterte i 1966 og føyer seg inn i rekken av artige og freidige 60-talls stemmer fra vårt naboland som Palle Jessen, Dan Turéll, Marianne Larsen og Benny Andersen. For å nevne noen få.

En som lenge har vært opptatt av Nordbrandt er vår egen Helge Torvund. Om sitt første møte med Nordbrandt skriver Torvund: – Han laga dikt som ikkje vende seg til forstanden, men til ein slags språkleg musikkdel i meg.

Og atter Torvund: – Henrik Nordbrandt har ein eigen evne til å utvida dei enkla orda si meining, og få orda til å utøve magi.

Et høydepunkt i forfatterskapet var det da Nordbrandt i 2000 ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris for samlingen Drømmebroer, ei nydelig bok som kretser rundt drømmer og erindring.

Ukas dikt er fra samlingen Håndens skælven i november (Gyldendal, 1986). Det kan passe godt til en søndag innrammet av mørke, regn, corona og høstsstormer. Ta godt vare på hverandre og vask hendene!

Her kan du se og høre dikteren selv lese.

Året har 16 måneder

 

nordbrandtÅret har 16 måneder: November

december, januar, februar, marts, april

maj, juni, juli, august, september

oktober, november, november, november, november.

 

Henrik Nordbrandt

 

(Foto: Robin Skjoldborg, 2012)
251 Delinger