Året har 16 måneder

Lyrisk: I natt har vi stilt klokka tilbake. I morgen venter november. I Danmark vet nesten alle at året har 16 måneder, i Norge er vi få. Forskjellen er ukas lille dikt av Henrik Nordbrandt.

Det er villfarelse å tro at poesi må være vanskelig patos. Tvert om kan diktet være enkelt, frekt og treffende.

henrik-nordbrandt-iiiHenrik Nordbrandt (1945-) er utvilsomt en av Danmarks viktigste diktere.

Som barn var han ofte syk om vinteren, antagelig er dette en av årsakene til at han i store deler av voksenlivet har valgt å holde til under varmere himmelstrøk, spesielt i Tyrkia og Hellas. Klangbunnen til ukas dikt finner vi også fra dette.

Nordbrandt debuterte i 1966 og føyer seg inn i rekken av artige og freidige 60-talls stemmer fra vårt naboland som Palle Jessen, Dan Turéll, Marianne Larsen og Benny Andersen. For å nevne noen få.

En som lenge har vært opptatt av Nordbrandt er vår egen Helge Torvund. Om sitt første møte med Nordbrandt skriver Torvund: – Han laga dikt som ikkje vende seg til forstanden, men til ein slags språkleg musikkdel i meg.

Og atter Torvund: – Henrik Nordbrandt har ein eigen evne til å utvida dei enkla orda si meining, og få orda til å utøve magi.

Et høydepunkt i forfatterskapet var det da Nordbrandt i 2000 ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris for samlingen Drømmebroer, ei nydelig bok som kretser rundt drømmer og erindring.

I fjor var Nordbrandt festivalpoet under Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene på Lillehammer.

Ukas dikt er fra samlingen Håndens skælven i november (Gyldendal, 1986).

Her kan du se og høre dikteren selv lese.

Året har 16 måneder

 

nordbrandtÅret har 16 måneder: November

december, januar, februar, marts, april

maj, juni, juli, august, september

oktober, november, november, november, november.

 

Henrik Nordbrandt

 

(Foto: Robin Skjoldborg, 2012)