Anbefaler bøker med håp

Bokhandler Hanne Riser har mange bøker å anbefale (foto: privat)

Hvis du ikke vet hvilke bøker du skal gi bort til jul, ta deg en tur til Kragerø.

Det går sakte, men sikkert mot jul i Kystbokhandelen i sommerbyen Kragerø. Bokhandler Hanne Riser har mange bøker å anbefale, lista er omtrent like lang som Risers 24 år lange fartstid i bokhandelen.

– Hvilke bøker anbefaler du for tiden?

– Aslak Nores Havets kirkegård, som er en drivende god bok med en spennende historie om et forsvunnet manus og familiehemmeligheter tilbake til krigens dager. Og Simon Strangers 304 dager, en aktuell, god roman om senskader etter krig, afghansk historie og kultur, med to parallelle historier, Nicholas som er Afghanistan-veteran med PTSD og Arman, en afghansk ung mann som blir tvunget med i krigen.

– Jeg anbefaler også Ingvild H. Rishøis Stargate. Den er sårt og vakkert skrevet fra et barns synsvinkel, om jul og hverdag med arbeidsløshet og omsorgssvikt. Det samme kan man si om Douglas Stuarts Shuggie Bain. Så god og så trist om en barndom i Glasgow på 1980-tallet, om fattigdom, arbeidsledighet og alkoholmisbruk. Min skyld av Abid Raja er også en imponerende ærlig og sår bok, om Rajas oppvekst med skam og skyld, og en kamp for å velge sin livsledsager.

– Og så anbefaler jeg Et liv på vår planet av David Attenborough. Den er lærerik, med skremmende fakta og særdeles aktuell om å kunne fortsette å leve på vår planet, om muligheter og håp.

– Bøkene til Rishøi, Stuart, Raja og Attenborough handler jo om omsorgssvikt, overfor barn og naturen, de er vonde å lese, men alle sammen er skrevet med håp og drømmer om at det er mulig å få til noe annet.

– Jeg anbefaler også Lydia Sandgrens Samlede verker, en knakende god bok om maleren Gustav Becker, om vennskap, kunst, kjærlighet og livet i Gøteborg på 80- og 90-tallet. Nino Haratischwilis Det åttende livet er også fantastisk god. Med handling fra Georgia i tiden før og etter den russiske revolusjonen. Om krig, kjærlighet og historie fortalt gjennom 8 personers liv.

– Disse to sistnevnte bøkene kom jo tidlig i sommer, men jeg anbefaler fortsatt disse for dem som ikke har lest dem ennå. Av krim er jeg spesielt glad i Peter Mays bøker, selv om det har vært litt opp og ned på noen. Likte kjempegodt Mayday til Grethe Bøe, som kom tidligere i år.

– Hvilke bøker gleder du deg til?

– Jonathan Franzens Korsveien som har fått fantastiske anmeldelser, og Dag O. Hessens Liv, som tar for seg et spennende tema, og Giorgio Vasari Kunstnernes liv, en klassiker i ny utgave.

– Hva er den beste boka du har lest hittil i år?

Det åttende livet av Nino Haratischwili.