Almaprisen til Eva Lundström

FÅR PENGESTINN PRIS: Eva Lindström (foto: Jonas Adner)

Bildebokkunstneren Eva Lindström tildeles årets Almapris – verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur.

– Det føles litt som om jeg drømmer. Jeg tror at folk tuller med meg, sier bildebokkunstneren Eva Lindström til TT, etter at hun mottok nyheten om han hun var mottaker av årets Almapris. Prissummen er på hele 5 millioner svenske kroner, hvilket gjør den til verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur – og verdens nest største i penger etter Nobels litteraturpris.

Dypt alvor, vill humor og originalitet preger hennes bildeverden, mener juryen. Prisvinneren selv synes prishederen er litt vanskelig å ta inn over seg.

Lindström har vært nominert til den fine prisen en rekke ganger tidligere, og forfatteren og illustratøren har allerede fått både Augustprisen og bildebokprisen Snøballen i hjemlandet. Nå får hun altså også den høythengende Almaprisen, Astrid Lindgren Memorial Award, som i år hadde over 280 kandidater – fra 71 land – på nominasjonslisten.

Det er andre gang en svenske får den prestisjefylte prisen. I 2014 gikk den til Barbro Lindgren.

Eva Lindströms kunstnerskap beskrives som «kompromissløst og grenseoverskridende» av juryen – som også framholder at hennes bildeverden er i stadig forandring.

Kunstneren har sin utdannelse fra Västerås Kunstskole og fra høyskolen Konstfack i Stockholm. På 1980-tallet jobbet hun som tegneserietegner, og den aller første egne barneboken fra henne, utkom i 1988.

Bildebokkunstneren er født i 1952, hun har gitt ut 35 egne bildebøker, samt illustrert en lang rekke bøker i samarbeid med ulike forfattere.

Alma-prisen deles ut til barnebokforfattere eller illustratører, men den kan også gå til organisasjoner som fremmer barns og unges lesing i den svenske forfatteren Astrid Lindgrens ånd. Prisen ble opprettet av den svenske regjeringen i 2002.