10 ord fra litteraturen

.... som du kanskje ikke visste kom derfra. Alle ord må ha sin opprinnelse, og hvem er vel bedre til å finne opp ord enn forfattere?

Litteraturen skaper ikke bare historier, men har også skapt ord som i dag er faste gjester i vårt vokabular. Her er 10 ord som forfattere har oppfunnet, og som vi har adaptert til språket vårt.

1. Grønnøyd

william shakespeare image.jpg beskåret

Ordet blir først brukt av Shakespeare i boken Kjøpmannen av Venedig. Shakespeare har skapt flere hundre ord, som er blitt adaptert inn i det engelske språket, og også det norske. Å være grønnøyd er en av disse. Ordet betyr som kjent å være sjalu, og blir i stykket brukt for å beskrive et grønnøyd monster, altså at sjalusien gjør folk til monstre. For Shakespeare var det en sammenkobling mellom fargen grønt og sjalusi. Dette er ikke noe Shakespeare har oppfunnet, på den tiden var folk opptatt av å tillegge følelser farger. Frasen blir også brukt i Othello, som utkom noen år senere.

2. Nerd

 

10påifiranthezoo

Dette moderne uttrykket blir først brukt av Dr. Seuss i barneboken If I ran the Zoo fra 1950. Da blir det brukt for å beskrive en dum eller foraktelig person, som kun er opptatt av sine interesser. Ordet blir brukt av en gutt som beskriver alle tingene han ville ha i en dyrehage, dersom han drev den. En av disse er en Nerd fra Ka-troo-landet. Illustrasjonen som følger personen er ganske passende en grinete skapning, med sort t-skjorte og bustete hår.

3. Yahoo

10pågullivers-travels-cover

Ordet blir slett ikke brukt først som navn på en søkemotor og mailadresse på 90-tallet, men i Jonathan Swifts bok Gullivers reiser fra 1726. Yahoo beskriver et legendarisk vesen, som er skittent og med dårlige vaner. De ligner mennesker, men de er primitive skapninger, som er besatt av materielle goder.  Yahoo har dermed blitt brukt i England for å beskrive en dyrisk og grov person. Hvorfor noen ville oppkalle en søkemotor etter disse skapningene er en annen historie…

4. Catch-22

10påcatch22

Kanskje mer kjent for våre lesere, stammer dette fra 1961-romanen med samme navn – skrevet av Joseph Heller. Begrepet blir introdusert av en lege i hæren under ander verdenskrig, som bruker catch-22 for å beskrive enhver pilot som håper å bli erklært sinnssyk for å slippe å fly farlige oppdrag. Legen hevder at de dermed demonstrerer sin egen tilregnelighet ved å håpe på dette, og at de dermed ikke kan bli erklært gale. Det blir altså brukt for å beskrive et dilemma hvor det ikke er noen utvei grunnet de motstridene forholdene.

5. Robot

11 Feb 1938, Haringay, Outer London, London, England, UK --- A scene of a television production of , or Rossum's Universal Robots, by Czech playwright Karel Capek, which introduced the term "Robot" into many of the world's languages. (l to r) Connaught Stanleigh, Derek Bond, Larry Silverstone and front, Evan John --- Image by © BBC/Corbis

Ordet kommer fra den tsjekkiske skribenten Karel Čapeks stykke R.U.R (Rossum’s Universal Robots). Ordet er tatt fra det tsjekkiske ordet, «robotnik», som betyr slave eller arbeider. Det var faktisk hans bror som kom opp med ordet, da forfatteren selv slet med et ord på androidene i skuespillet han  skrev på. Broren foreslo Roboti. Det var science fiction-forfatteren Isaac Asimov som skapte ordet robot fra dette ordet.

6. Utopi

10påutopia

En frase oppfunnet av Sir Thomas More, en statsmann som Henrik den åttende senere fikk henrettet. Utopia ble for første gang brukt som navnet på et fiktivt øysamfunn, han beskrev i sin bok fra 1516, Utopia. I denne boken lager han omrisset for et idealsamfunn, og ordet har i senere tid blitt brukt for å beskrive en idealverden som ikke kan realiseres. Ordet kommer fra gresk, u-topos, som betyr ingensteds – altså en lykketilstand som ikke finnes.

7. Mentor

Dette begrepet kommer fra oldtiden Hellas, mer bestemt fra Homers epos Odysseen. Det episke diktet følger Odyssevs, som bruker tyve år på å komme seg hjem fra de trojanske krigene. I Odyssevs fravær var det karakteren Mentor som rettledet hans sønn, Telemachus.  I dag blir altså ordet brukt som et synonym for rådgiver, eller en som har en rettledende innflytelse på en yngre person.

8. Syfilis

 

10påsyfilis

Dette ordet har sin opprinnelse i et dikt fra 1530, skrevet av Girolamo Fracastoro, en italiensk lege og poet. Diktet følger en ung gjetergutt, kalt Syphilus, som blir smittet av sykdommen – som på den tiden ble kalt «den franske syke». Det er faktisk også samme forfatter som gir navnet til sykdommen Tyfus, i et senere dikt.

9. Pamflett

10påpamflett

Pamfletter har en lang litterær historie, og ordet i seg selv oppstod faktisk i litteraturen. Ordet kommer fra et komisk kjærlighetsdikt fra 1100-tallet. Diktet var skrevet på latin, og heter Pamhilus (eller Angående kjærligheten). Dette diktet ble på uviss måte assosiert med uinnbundne tekster, som var kortere enn en bok. Ordet Pamphilus kommer fra gresk og betyr «venn av enhver».

10. Friluftsliv

10påibsen

Norges nasjonaldramatiker Henrik Ibsen er den som regnes for å ha brukt ordet friluftsliv skriftlig for første gang. Ordet ble brukt i diktet På viddene fra 1859, hvor Ibsen omtaler livet på en øde seterstue som «Friluftsliv for mine tanker». Det er lite trolig at det var han som oppfant ordet, men dette er første gang dette ble brukt i en skriftlig sammenheng. Og det tok ikke lang tid før ordet fant sin vei inn i dagligtalen.