Både mann og fisk

Morten Strøksnes’ suksess "Havboka" blir teater, og Jan Sælid spiller både mann og fisk i Riksteatrets oppsetning.

Havboka kom i 2015 og ble en dundrende suksess i bokform. Om teateroppsteningen blir like vellykket får vi vite 29. januar. Da har forestillingen urpremiere på Riksteatret, med Jan Sælid som eneste skuespiller på scenen.

En liten oppfriskning: To menn i en liten gummibåt er på jakt etter den myteomspunne håkjerringa. Handlingen foregår langt ute på Vestfjorden, der en av verdens største kjøttetende haier smyger seg langs havbunnen. Den har de to veldig lyst til å få tak i. Mens de jakter på fisken spinner tankene, og havets historie (og kulturhistorie) fortelles.

Havskrekk

Skuespiller Sælid har selv et ambivalent forhold til havet.

– Jeg elsker å bade i basseng, men skal ikke mer enn fem-seks meter ut i havet før pæra begynner å gå. Det kommer rett og slett fra barndommen. Jeg så for mye «Haisommer» og sånne ting, forteller skuespilleren.

– Men havskrekken kommer også av det jeg synes er så tiltrekkende med Havboka. Der ute har du plutselig ikke kontroll lenger, du aner ikke hva som foregår under deg. Det er både spennende og skummelt, og jeg synes det er gøy å få ta en rolle som utspiller seg dypt nede i havet. Kanskje jeg blir mindre redd av det?

Sælid forteller også at da han fikk vite at Ole Andes Tandberg skulle sette opp stykket var det lett å si ja til rollen.

Skrev boken: Morten A. Strøksnes. Foto: Cathrine Strøm

Én person

I boken drar forfatteren på fisketur med vennen Hugo, men i teaterstykket er de to karakterene slått sammen til én person, kalt Jegeren.

– I tillegg har vi Håkjerringa, fisken de prøver å fange. Jeg spiller begge karakterene. Det minner litt om hvalen Moby Dick og Kaptein Ahab, sier Sælid.

Teaterstykket er dessuten fortalt utfra Håkjerringas synspunkt, men skuespilleren bedyrer at han ikke kommer til å se ut som en fisk.

– Håkjerringa forvandles til en gammel kaptein nede på havbunnen, med mange spritflasker rundt seg. Når de skulle fange håkjerringer i gamledager dyppet de selunger på sprit, og alle spritflaskene er en metafor på det, forteller Sælid.

 På turné

Havboka fikk strålende mottakelse i Norge og utlandet da den kom i 2015, og den er nå oversatt til 25 språk. Teaterstykket settes opp av Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret.

Urpremieren er i Nydalen i Oslo 29.januar 2019, og forestillingen skal på turné til 40 steder i landet, samt spilles på Nationaltheatret etter turné.