Bokhandel-toppene er enige: Hvis det blir en laber bokhøst, er det ikke bøkenes feil. Lars Mytting er blant de sikreste skjønnlitterære kortene.
Ved inngangen til bokhøsten gjør vi vår årvisse øvelse: Spør toppsjefene i bokhandelkjedene om hvilke forhåpninger de har til årets bokhøst. Er det sterk, svak eller midt på treet? Hvordan står det til i de ulike sjangerne? Og hvilke forfattere og bøker har de størst tro på?
La oss fastslå det først som sist: Toppene synes å være enige om at det er en god bokhøst. Men: De slåss i et brattere terreng akkurat nå.
– Nok å velge i
– Bokhøsten blir alltid bra, også i år. Med den store bredden i utgivelser er det mere enn nok å velge i innenfor de fleste sjangere. Så får vi håpe at markedet bedrer seg noe, sier John Thomasgaard i Norli Libris, og forsikrer: – Vi skal jobbe hardt for å få bøkene ut til flest mulig.
– Bokhøsten er sterk, spesielt innen skjønnlitteratur og biografier, sier Karin Mundal i Tanum.
– Bokhøsten ligner på de siste års bokhøster. Det er mange gode, sterke norske romaner som også har potensial til å selge godt. Noen sterke oversatte titler kommer til å bidra godt til omsetningen og ligge under mange juletrær, sier Linda Frid Andresen i ARK.
Helén Foss i Fri Bokhandel er noe mer avmålt i sin totalvurdering:
– Jeg tenker at dette blir en bokhøst på det jevne i alle kategorier egentlig og er nok heller litt nøktern i mine forventinger.
Kjente forfatternavn
Når vi utfordrer dem til å sirkle inn høstens skjønnlitterære kommersielle vinnere, samler de seg rundt en håndfull etablerte navn.
– Krimboken til Jørn Lier Horst (Det innerste rommet) er en garantert bestselger, sier Linda Frid Andresen – og får følge av de tre andre.
Tom Egeland, Unni Lindell og Karin Fossum nevnes som andre sikre krim-kort rund baut.
Helén Foss trekker frem Gert Nygårdshaug:
– Den boken er jeg spent på. Mengele Zoo var en fantastisk bok jeg håper Zoo Europa ligger på samme nivå.
– Vi har stor tro på tre ganger Lars – altså Mytting, Saabye Christensen og Kepler, sier Karin Mundal. Hun er ikke alene om å ha merket seg Lars Myttings roman:
– Søsterklokkene er en roman som kan nå veldig bred ut, sier Linda Frid Andresen.
John Thomasgaard er enig: – Mytting blir sterk.
Sterk Stranger
– Jeg har lest både Simon Stranger og Lars Mytting sine bøker som jeg tenker kommer til å gjøre det godt. Fantastiske bøker begge to, fastslår Helén Foss.
Simon Strangers Leksikon om lys og mørke står også på blokka hos de andre.
– Ja. Stranger, som jeg har lest, bør også gjøre det bra, sier Thomasgaard.
– Det er ekstra hyggelig å se at Simon, en kollega på huset, allerede er høyt på bestselgerlistene. Det var ikke gitt at et så mørkt tema skulle få så mange lesere, sier Karin Mundal.
Flere av kjede-toppene føler seg trygge på at bind to i Lars Saabye Christensens Byens spor-serie vil få mange lesere. Edvard Hoem, Trude Marstein og Vigdis Hjorth er andre navn flere samler seg om.
– Og så er det jo en begivenhet når Per Petterson kommer med ny roman, sier Linda Frid Andresen, og sikter til hans kommende bok Menn i min situasjon.
John Thomasgaard trekker frem Gaute Heivolls Sang for sekstiåtte forrædere og Monika Isakstuens Rase som to spennende outsidere.
Alle er sterke troen på at Jon Michelets aller siste tokt vil få svært mange lesere.
– Vi tror den siste boken i Michelets krigsseiler-serie blir en storselger. Disse bøkene har solgt bedre og bedre for hver bok, sier Linda Frid Andresen.
Moyes og Kepler sikre kort
Å trekke frem de sikreste kommersielle kortene innenfor oversatt skjønnlitteratur er fort gjort. Kjedetoppene samler seg om to navn: Jojo Moyes og Lars Kepler.
– Høsten er nok reddet med ny bok av Kepler. Og salget av Jojo Moyes Jenta som ble igjen har vi selvfølgelig også stor forventning til, sier Linda Frid Andresen. – I tillegg får vi jo på tampen av året ny bok fra George RR Martin fra Game of Thrones-universet, en bok som nok vil selge godt både på norsk og engelsk.
John Thomasgaard plasserer også et knippe bøker bak de to store – i «mellomsjiktet», som han uttrykker det:
– Ildefonso Falcones Jordens arvinger (Havets katedral-oppfølger), Peter Mays Coffin Road og Ahnhems Motiv X kan alle klatre opp til et nytt nivå.
– Innenfor oversatt skjønnlitteratur er det flere titler av forfattere som tidligere har sørget for gode salgstall. Det er naturligvis ikke sikkert dette slår til igjen, sier Helén Foss. – Jeg tenker for eksempel på Ildefonso Falcones, Kate Morton og Jonas Jonasson. Jeg er også spent på Jens Henrik Jensens Mørke menn. Hans forrige, Henge hunder, likte jeg godt og jeg ser frem til kommende bok. Aschehoug-utgivelsen Pachinko av Min Jin Lee som kom ut nå i sommer har fått god mottakelse blant våre bokhandlere. Minette Walters har skrevet en historisk roman. Det er litt artig. Jeg var stor fan av krimmen hennes for mange år siden.