Tilhørighet i tiden

Foto: John Erik Riley

Johan Harstad (bildet) fører an i den norske romanvåren. Les mer om 2015-utgivelsene her.

Norske forfattere er opptatt av hjem og tilhørighet i en sesong hvor de største navnene mangler. Her er vårens romanutgivelser.

Johan Harstad er aktuell med sin første roman på syv år. Rothkodager (Gyldendal) utkommer i mai og har et handlingsforløp som spenner over femti år. Et av temaene som behandles i boken er hjemløshet. Dag Solstad kommer med en essaysamling hos Oktober, og Samlaget utgir Levande stein, en samling tekster fra de siste ti årene av Jon Fosses forfatterskap.

 

Fosterhjem og erindringer

Med unntak av disse tre lanserer ikke forlagene sine aller største navn før til høsten. Det medfører at nye og spennende forfatternavn på vei opp har større sjanse til og synes, og slike navn er det mange av på forlagenes vårlister. Et av dem er Benedicte Meyer Kroneberg.

 

høst

 

Benedicte Meyer Kroneberg har skrevet tre kritikerroste romaner, og til våren kommer den fjerde som har fått tittelen I beste mening (Cappelen Damm). Boken handler om en nybakt mor som har vokst opp i fosterhjem. Erling Pedersen utkommer med Høst (Aschehoug), og Wencke Muehleisen er klar med Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden (Gyldendal), som er en erindringsroman hvor hun blant annet skriver om sin tid i AAO-kollektivet.

 

Nummer ni fra Stranger

Eline Lund Fjæren fikk flotte kritikker for sin debut i 2013, og til våren kommer Klokken og sengen (Oktober). Simon Stranger kommer med sin niende roman. Tamarind (Tiden) handler blant annet om hvilke muligheter et menneske har under en okkupasjon. Siri M. Kvamme har skrevet Vidunderlige V (Cappelen Damm), som av forlaget beskrives som et morsomt og satirisk innblikk i dagens Norge.

 

Fjaeren-Eline-Lund

Eline Lund Fjæren (Foto: Oktober)

 

Historisk fra Østerdalen

Kari Nygaard debuterte med en historisk roman om utvandringen til Amerika. Hennes andre bok, Det frosten tok (Aschehoug), har handling fra Østerdalen i 1811. Tor Edvin Dahl har skrevet Det mørke huset (Cappelen Damm), og Lars Lenth er aktuell med Brødrene Vega (Kagge). Fra Gøhril Gabrielsen kommer Din, alltid (Aschehoug), og Sondre Midthun er aktuell med Farvel til alt dét (Cappelen Damm). Jan Grue er aktuell med Normalia (Gyldendal), og Anne Gjeitanger har skrevet Vinterindianere (Oktober).

 

det_frosten_tok-30605185-3619650061-frntl

 

Fra poesi til prosa

Tiril Brock Aakre debuterte med lyrikksamlingen Kniplinger i 2013. Nå er hun klar med sin første roman, Redd barna, som utkommer hos Flamme forlag. Grandiosa er tittelen på den andre boken til Olav Løkken Reisop, også han forfatter hos Flamme. Poeten Victoria Durnak har skrevet roman Torget (Flamme). Steampunk og 1800-tallet var stikkordene da Lalja Rolstad debuterte med Nekronauten. Hennes andre bok, som har planlagt utgivelse i mars, heter Ulveøya (Gyldendal), og er en litterær erindringsroman hvor Rolstad skriver om sine opplevelser ensom i den kanadiske ødemarken.

 

Feirer Haavardsholm

Sivert Nesbø er klar med sin andre roman hos Cappelen Damm etter den kritikerroste debuten Skårgangar. Som eit barn handler også om gård og natur. Tre andre Cappelen Damm- forfattere, Caroline Caspara Palonen, Kristian Hæggernes og Kristian Klausen kommer også med nye utgivelser. Kristin Ribe har skrevet Lyte (Oktober). I anledning 70-årsdagen til Espen Haavardsholm utgir Oktober forlag Svarte natta, epistler. Stig Beite Løken skriver om en dysfunksjonell familie i Skogen i tapetet (Cappelen Damm).

 

Humor og noveller

Siri Østli er våraktuell med Stikkelsbærsøstrene (Cappelen Damm), og Marianne Fastvold er klar med Cocktaileffekten (Gyldendal), en sommerroman om et ektepar på Nesodden. Forlaget mener Fastvold minner om Fay Weldon da hun var på sitt morsomste. Rannveig Leite Molven har skrevet en post-apokalyptisk roman med tittelen Der skyene begynner (Cappelen Damm).  LIV Forlag utgir novellesamlingen Postnoveller hvor forfattere som Frode Grytten, Gaute Heivoll og Levi Henriksen bidrar med tekster.

 

Noveller og evangelier

Øystein Orten er også aktuell med novellesamling. Risp i berget (Samlaget) handler om menneskeskjebner gjennom tidene.  Gaute M. Sortlands novellesamling har fått tittelen Fotturar i Noreg (Samlaget), og Inger Wold Lund utkommer med I dag. I går. Og andre dager (Flamme). Witold Gombrowicz har skrevet Trans-Atlantyk (Flamme). Helge K. Fauskanger har nyoversatt Det nye testamentet, slik det opprinnelig ble skrevet, og dette utgis av Juritzen forlag. Grete Marie Johnsen har skrevet Adrians hemmelighet (LIV Forlag).

 

 

Lyrikk

Blant lyrikkutgivelsene finner vi Mingvasevann (Tiden) av Cecilie Cottis Østreng, Ved helt riktig måne (Cappelen Damm) av Annabelle Despard, Ein halv dag (Samlaget) av Hildegunn Dale, Romaner (Flamme) av Bård Torgersen, Muntre dødsdikt (Cappelen Damm) av Jan Jacob Tønseth, Han (Flamme) av Atle Håland, og Sykling i søvne (Samlaget) av Einar Økland. Eremitasjer av Torgeir Rebolledo Pedersen utgis av Oktober. Terje Thorsen kommer med lyrikksamlingen Første gangen jeg sa noe for siste gang (Flamme). Tom Åge Stalsberg er aktuell med All right, himmelen (Aschehoug), og Kjersti Bronken Senderud kommer med Fall- og lytteøvelser (Oktober).

Mingvasevann forside

 

Inspirert av Ibsen

Veronika Erstad debuterer med dikt hos Samlaget, og Anders Brenno lyrikkdebuterer hos Aschehoug med Vampire Yeah. Maiken Horn Bolset, kjent fra bloggen Autotekst, debuterer med dikt hos Cappelen Damm. Margaret Solberg og Hanne Bratthagen debuterer med hver sin lyrikksamling hos LIV Forlag.

Aschehoug har to skjønnlitterære debutanter på vårlistene. Vibeke Riiser-Larsen har gått på Aschehougs forfatterskole og debuterer med Et sted skinner det, som handler om ensomhet. Mattis Herman Nyquist er skuespiller og har skrevet Det er jeg som er Torvald, en kammerspillroman inspirert av Henrik Ibsens Et dukkehjem. Bjørn Vatne er debutant hos Gyldendal med Slik skal vi velge våre ofre, en dystopisk roman om en alenepappa som driver hatblogg på nettet.

 

Kan ryste

Hos Tiden forlag debuterer Leonard Ibsen med Jar. Forlaget mener dette er en de mest selvutleverende debutromanene på lang tid og at bok vil kunne ryste leserne. Gjermund Gisvold debuterer også hos Tiden med Gjøkungen. Arne-Henning Årskaug har skrevet novellesamlingen Utstyrstekstar som utkommer hos Samlaget. Tora M. Ørdal kommer også med sin første novellesamling hos Cappelen Damm.

Leonard Ibsen FOTO ASTRID RODE - Kopi

Leonard Ibsen (Foto: Astrid Rode / Tiden)

 

Tror på kvinnene

Beate A. Stokmo debuterer hos Tigerforlaget med Poetens hjerte. Her handler det om fysikk, og forlaget har store forventninger til romanen. Audun Støren debuterer med Moderskipet (LIV Forlag), og Anja Hagelunds debut har fått tittelen Med himmelen under oss (LIV Forlag).

Poetens hjerte

Oktober er opptatt av å få frem flere yngre, kvinnelige forfattere og en av dem er debutant Maria Navarro Skaranger som debuterer med Alle utlendinger har lukka gardiner.  Audun Støren debuterer med Moderskipe (LIV Forlag), og Anja Hagelunds debut har fått tittelen Med himmelen under oss (LIV Forlag).

 

(Foto Harstad: John-Erik Riley)