Sigmund Falch møter høsten med privatbilder fra Instagram og fastfood fra Bergen.
«Folk som gjør sitt aller, aller beste i en litt spesiell setting». Slik oppsummerer Sigmund Falch motivene som går igjen i hans to nye humorbøker, som begge lanseres i dag.
Han kom med Fastfood frå Bergen er syvende bok i Falchs etterhvert velkjente sjanger, hvor han kombinerer snodige sort-hvitt-bilder med egne kommentarer til stor komikk.
1000 innsendte
Samtidig kommer også en bok som flytter dette konseptet inn i vår tid – og fra fordums fotostudioer og inn i smarttelefonen. Falcheblikk er nemlig basert på en Instagram-konkurranse hvor forlaget Schibsted inviterte publikum til å sende inn artige bilder av nære og kjære. Sigmund Falch har plukket ut de 47 beste av 1000 innsendte bidrag, som nå er samlet i boka.
Det komiske i det oppriktige
Selv forteller han at han så etter bilder med et visst alvor over seg.
– Det var at krav at det måtte være mennesker med på bildene, ihvertfall i 99 prosent av tilfellene. Ellers lette jeg etter det samme som jeg gjør når jeg jobber med sort-hvitt-bilder, nemlig at det skulle være noe ufrivillig komisk over bildene. Og for at det skal være det, må bildene være oppriktig ment, forteller Falch.
«Litt avkledd»
– Jeg var ganske sikker på at det ikke ville være det, men jeg ble positivt overrasket. Fordelen med de gamle sort-hvitt-bildene er at folk er så utrente. De gjør likevel sitt beste, og det gjør dem litt avkledd. I dag er vi alle så vant til å bli tatt bilde av.
Har så forfatteren selv en favoritt?
– Det må være mannen med kontrabassgrepet. Her motsier jeg kanskje det jeg akkurat sa, for dette er et bilde som faktisk er litt morsomt i seg selv. Derfor prøvde jeg «å dra det litt ned» i teksten, sier Falch.
– Takknemlig arbeid
Siden første bok ble utgitt i 2008 har Falch kommet med en ny bok hvert eneste år og har opparbeidet seg en trofast tilhengerskare. Bøkene har solgt i rundt 100.000 eksemplarer. Han vet ikke hvor mange flere bøker det blir, men konstaterer at fotoarkivene ennå er langt fra tomme. Til sin siste bok har han dessuten kastet seg over et nytt fotoarsenal: Universitet i Bergens bildearkiv.
– Det er et veldig takknemlig arbeid, og jeg lager gjerne flere bøker så lenge folk er interesserte. Kanskje ti er et fint, rundt tall? undrer han.