Nordiske ungdomsbokbloggere samles på nytt nettsted. NUBB så dagens lys i går.
NUBB vil at nordiske lesere skal lese mer fra nabolandene. Fredag ble nettsiden lansert i Lillestrøm med storfint forfatterbesøk og fullt hus.
-Vi ønsket å gjøre nordisk ungdomslitteratur mer kjent i Norden, og skape et nettsted hvor man kunne finne informasjon om denne litteraturen. Flere norske lesere leser i dag bøker både på svensk, norsk og dansk, men mange har ikke så mye kunnskap om ungdomsbøkene som finnes i de andre landene. I tillegg ønsker vi at de bokbloggerne som skriver om ungdomslitteratur kan få lesere på tvers av landegrensene, forklarer Nina Aalstad, redaktør for siden og initiativtaker til bok365.
NUBB står for Nordiske Ungdomsbokbloggere, og har sitt utspring fra nettstedet UBok. Sidene er imidlertid atskilt og har ulik målgruppe. –Vi har fått støtte fra Fritt Ord og Nordisk Ministerråd, og vi har også et samarbeid med Skedsmo bibliotek om dette arrangementet, det er derfor lanseringen er lagt til Lillestrøm, forklarer Aalstad.
Makt til leserne
Flere nordiske ungdomsbokforfattere var til stede under lanseringen, som besto av boksignering og samtale ledet av forfatter Mari Moen Holsve. Fra Sverige kom suksessforfatterne bak ungdomstrilogien Sirkelen, Sara B. Elfgren og Mats Strandberg, samt Lisa Bjärbo. Sanne Munk Jensen var det danske forfatteralibiet, og fra Norge stilte Harald Rosenløw Eeg. Alle utgis på de tre største forlagene i Norge, men Aalstad understreket at det var tilfeldig at kun disse forlagene var representert med forfattere på lanseringen. -Vi har fokusert på de forfatternavnene vi ville ha til stede, ikke på forlag, sier hun.
Harald Rosenløw Eeg applauderer det nye initiativet. –Jeg tror veldig på at man må hype hverandre. Jeg kommer til å følge med på NUBB, og trenger det nettstedet for å holde meg oppdatert, så jeg synes det er superbra. Det er kult at man får et slags panel av eksperter som er nærmere de du skriver for. Det gir makt til leserne, sier han, og får støtte fra de svenske forfatterne.
Dårlige på norsk
-Jeg synes NUBB er et veldig bra initiativ. Vi trenger mer samarbeid og dialog over de nordiske grensene. Det er mest fokus på det anglosaksiske, det ser vi overalt i kulturen. I Sverige er vi også dårlige på å interessere oss for norske bøker og norske forfattere, sier Elfgren til bok365.
-Det prates ikke så mye om ungdomslitteratur i det hele tatt, og når det gjøres er fokuset på de svenske forfatterne, forklarer Bjärbo, før Strandberg repliserer:
-I Sverige er vi besatt av England og USA. Jeg vet også at det er vanskelig for oversatte ungdomsbokforfattere å slå igjennom i Finland. Den oversatte litteraturen som finnes der får ikke så mye oppmerksomhet, sier han.
Forlagene vil ikke satse
Alle forfatterne som var til stede er oversatt til et eller flere nordiske språk, men deres opplevelse var likevel at forlagene ikke var spesielt villige til å satse på annen oversatt nordisk litteratur, så fremt det ikke dreide seg om bestselgerne. –Oversatte bøker selger mye mindre, så forlagene våger ikke satse, sier Bjärbo.
Sanne Munk Jensen er på sin side overveldet over den responsen hun har opplevd på sine bøker i Norge. –Jeg er vilt overrasket over det som gjøres av markedsføring for bøkene mine i Norge. Det er mer sjeldent i Danmark at forlagene markedsfører noe som ikke er dansk, man bruker pengene på egne forfattere, sier hun.
Bloggere bidro til suksess
Samtalene under lanseringen ble delvis dominert av forfatternes opplevelser og tanker rundt bokblogging. Elfgren drev bokblogg før hun ble forfatter, og både hun og Strandberg tilskriver bloggerne mye av æren for suksessen de har opplevd.
–Det var gjennom bloggene vi fikk bekreftet at vi hadde funnet rett stemme for ungdom da vår første bok kom ut. Vi visste at det var på ungdomsbloggene vi kunne bli avslørt, så vi var veldig nervøse for hva de måtte mene, og deres anmeldelser betydde mer for oss enn den tradisjonelle kritikken, forteller Strandberg.
Hybrid-kritikk
– I tråd med at andre redaksjoner skriver mindre og mindre om ungdomslitteratur får bloggerne mer makt og blir viktigere. På bloggene er det også en kommentarfunksjon som er fin. Den gjør det lettere å prate med leserne, sa Bjärbo. De svenske forfatterne er imidlertid opptatt av at man også må ha plass til den tradisjonelle kritikken.
–Vi må ha perspektivet vi får fra den seriøse kritikken, ikke bare fra mange som vil mene en hel del. Det finnes dessuten mange ulike typer bokbloggere, så man kan ikke generalisere, men mange bokbloggere skriver mest om leseopplevelsen, og de har forstått at bøker har ulik misjon. Kritikerne har blitt litt fastlåst i om dette er en god eller en dårlig bok. Det vi trenger er en hybrid av disse, mener Elfgren.
-Bloggene er en deilig hevn over papiravisen som har forsømt ungdomslitteraturen i alle år, og de viser at det er et behov der som avisene ikke klarer å tilfredsstille. Virkeligheten blir mer fragmentert, så man siler og lager sin egen virkelighet. Bloggene sender også et flott budskap til unge folk: man trenger ikke være journaliser ien avis for å mene noe, sier Eeg.
Voksende i Danmark
I Danmark har de bokblogget i flere år, og en av de aktive bloggerne hadde tatt turen over for å delta på lanseringen. –Vi er cirka femti aktive bokbloggere i Danmark, og vi har treff en gang i halvåret hvor vi inviterer forfattere og forlag. Selv leser jeg ikke norske blogger, men jeg synes initiativet med NUBB er veldig bra, sier Anna Nørgaard (18) til bok365.
Redaksjonen i NUBB består av 10 personer, og en prosjektstilling på 20 prosent. –Mye er på frivillig basis. Vi forener krefter for å spre det glade budskap, og det blir spennende å se hva vi kan få til. Vi skal ha en workshop på lørdag med bloggere fra de nordiske landene, blant annet en fra Grønland på Skype. På sikt håper vi å få med folk fra Finland og Færøyene også. Det vil komme mer stoff på nettsiden etter hvert, og et diskusjonsforum hvor både ungdomslitteratur og bokblogging kan diskuteres på tvers av landegrensene, sier Aalstad
(Redaksjonsmerknad: Elin Brend Bjørhei er en aktiv norsk bokblogger under aliaset Bokelskerinnen.)
Linker:
http://www.nubb.no/
http://happenstancie.blogspot.dk/