Bestselgerne finner du selv, men det er flere bøker fra vårsesongen som er verd å ta med seg i feriebunken.
Allis’ sønn av Magnhild Haalke
La oss starte med en klassiker. Du har nok mange i både bokhylla og på «dette bør jeg lese»-lista, men her er en fra 1935 som har seilt inn i markedet på nytt. Romanen handler om Alli og sønnen Elling. Han er annerledes i både livet og i fiskeværet i Trøndelag. Hvordan finner de ut av hverandre?
«Et glemt mesterverk», skriver Bernhard Ellefsen i Morgenbladet og hans samboer Monika Isakstuen har skrevet forordet.
Jerv av Ida Fjeldbraaten
Dette er debutanten mange har lagt øynene sine på i vår og en debutant må du få lest i sommer. Jerv er en intens roman, «en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Og om kreftene som bor i oss alle – men som kanskje ikke burde stagges» ifølge forlaget.
Romanen er en dystopi, og det er kommet noen av dem de siste årene.
Liljevilje av Helge Torvund
Vårens diktsamling er ikke dikterens sterkeste enkeltbok, men det er en stor katalog og det er gjenkjennelig Torvund. Det slår meg hvor tilgjengelig han har gjort denne utgivelsen. Selv uøvde lyriklesere kan få mye ut av den. Lyset i alt og alle og angen av linjer, er to refrenger som Torvund har skrevet om før. Diktet om hans avdøde bror, kunsteren Gunnar Torvund, er bokas aller hvasseste.
Vi snakket ikke om holocaust av Irene Levin
Irene Levin ryddet i sin mors dødsbo, og der fant hun notater, lapper og mer sammenhengende tekster der moren hadde skrevet om hvordan det var å være jøde i Norge i årene etter krigen. Dette er en lavmælt bok om familiehistorie, forelskelse, savn og alt det som ikke ble snakket om i en tid man kunne hatt behov for det. Irene Levins bok utfyller flere bøker fra de siste årene om jødene i Norge, før og under krigen.
En sommer med Homer av Sylvain Tesson
Denne serien er blitt en favoritt. «En sommer med…» handler i år om Homer, forfatteren bak antikkens to store eposer Odysseen og Iliaden. Bøkene i denne serien gir ikke tørre innføringer i sine personer, men lettfattelige og livlige fortellinger, og i fjor kom også den første om en norsk forfatter, Torborg Nedreaas. For du har vel lest Odysseen eller han planer om å gjøre det? Putt den i sommerbunken også. Den er enklere å komme gjennom enn ryktet sier.