Royaltystrid om hundreåring

Britisk forlag må slutte å selge Jonas Jonassons "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant".

 

Det britiske forlaget Hesperus må slutte å selge Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant. Grunnen er manglende royaltyutbetaling til forfatteren.

 

Det er The High Court of Justice som har bestemt dette etter at forfatter Jonas Jonassons amerikanske forlag Hachette Book Group har sendt den britiske domstolen et krav om dette.

Årsaken er at Hesperus ikke har betalt forfatteren royalty for boken som har solgt hele 548 000 papireksemplarer og 700 000 e-bøker i Storbritannia. Forfatteren har ikke fått royalty verken for 2013 eller 2014.

Nå har domstolen slått fast at forlaget må slutte å distribuere boken, skriver Bookseller.

 

Klassisk – og litt skandinavisk

Hundraaringen_SVIfølge nettutgaven til Svensk Bokhandel har ingen av de ansvarlige hos forlaget Hesperus kommentert avgjørelsen.

Jonas Jonassons agent, Carina Brandt, sier følgende til Svensk Bokhandel:

– Dette har vært et problem som har ligget der en stund, men vi har ikke trodd at det skulle gå så langt. Men når Hesperus ikke hadde noen ansatte tilstede på den store bokmessen i London nylig, forsto vi at det ikke sto så bra til, sa Brandt da kravet ble offentliggjort.

Forlaget Hesperus gir for det meste ut klassisk litteratur, men har også blant annet Jussi Adler-Olsen blant sine forfattere.

Hesperus har frist til 8. mai på å anke domsbeslutningen.

Historien om hundreåringen Allan Karlsson som rømmer fra gamlehjemmet har tatt Sverige, Norge og resten av verden med storm etter at den så dagens lys i 2009. Det er Vigmostad og Bjørke som gir ut Jonas Jonassons bøker i Norge.

 

 

(Foto: Sara Arnald)