Oversatt litteratur i sommervarmen

Nino Haratischwili (Foto: G2 Baraniak)

DISSE ANBEFALER JEG: Bokhandler Hilde Hagen-Nielsen anbefaler i disse dager mest oversatt litteratur, blant annet "Det åttende livet" av Nino Haratischwili (bildet).

Hvem er vel bedre til å gi innsidetips enn de som står i frontlinjen i norsk bokbransje? I 2021 vil vi ukentlig presentere bokanbefalinger fra bokhandlere over hele det ganske land, og de vil også røpe hva som selger akkurat nå og hvilke titler de ser frem til.

Ukens anbefalinger kommer fra daglig leder ved både Norli Seljord og Norli Bøsenteret, Hilde Hagen-Nielsen. I disse dager anbefaler hun mest oversatt skjønnlitteratur – men selv skal hun lese en norsk debutant i sommer.

– Hvilke bøker anbefaler du akkurat nå?

Daglig leder og eier av både Norli Seljord og Norli Bøsenteret, Hilde Hagen-Nielsen.

Akkurat nå i sommervarmen og ferie på trappene vil jeg anbefale:

Bonjour tristesse av Françoise Sagan – hennes debut fra 1954, en klassiker som Cappelen Damm gir ut på nytt i starten av august. Nydelig fortelling om et far/datter forhold som var ganske unikt og kontroversielt.

Jackie og Maria av Gill Paul fra Aschehoug. Spennende fortelling om to av verdens mest kjente kvinner og deres kjærlighetsforhold til verdens rikeste mann. Liker bøker som pirrer nysgjerrigheten og som får en til å spekulere i hva som er fiksjon og hva som faktisk skjedde.

Velkommen til Floras kafè av Jenny Colgan fra Gyldendal. Den første av tre bøker om Flora. Super feelgood som man kan kose seg med i sommervarmen.

– Hvilken bok gleder du deg mest til å lese denne sommeren?

Menneske og Møll av Kristin Tveiten som debuterte på Samlaget tidligere i vår. Hun blei historisk da hun debuterte på samme dag og samme forlag som datteren Marie Tveiten (Bonus). Og så er de fra Seljord.

I tillegg gleder jeg meg til å lese Dagny av Aasne Linnestå (Gyldendal) som er en av mine favorittforfattere.

– Hvilken bok er den beste du har lest det siste året?

– Jeg er i gang med å lese Det åttende livet av Nino Haratischwili – den kvalifiserer nok til å bli den beste jeg har lest i år. Forfatteren balanserer historien på en helt spesiell måte. Boka er en familiekrønike fra Georgia, her er det kjærlighet, krig og hvordan mennesker klarer å overleve under krevende forhold. Hun trekker inn virkelige hendelser på en glimrende måte og ja, de beste bøkene er etter min mening når du ikke helt kan forklare hva som gjør de så gode.