– Jeg er oppdratt av Bjørn, men jeg er ikke Bjørn, sier Pax’ nye forlagssjef, Marianne Bjørndal.
– Det blir fint for oss å være en del av et større miljø, sier Pax’ nye forlagssjef, Marianne Bjørndal, når Bok365 møter henne i forlagets nye lokaler.
Tre av forlagene som utgjør det nye Forente forlag – Spartacus, Press og Pax – er allerede på plass i det nye forlagshuset i Bernhard Getz gate 3. Fjerdemann, Dreyer forlag, flytter inn over påske. Pappesker står stablet langs veggene, men i bokhyllene, som selvsagt dominerer veggplassen, er det begynt å fylle seg opp.
– Jeg er stolt og ydmyk over nå å skulle lede denne kulturbedriften videre, og lede en flott gjeng med dyktige redaktører og markedsmedarbeidere. Jeg syns også det er bra at forlaget nå får en kvinnelig forlagssjef. Samarbeidet med de tre andre forlagene er i gang, og jeg opplever det som særdeles positivt.
– Sammen skal vi bli bedre
Bjørndal, og kontorhunden Jenny, vandrer gjennom det åpne landskapet. I et møterom med glassvegger har Spartacus møte, lengre bort møtes Press i nok et møterom av glass.
– Noen av forlagene har jo delt lokaler tidligere, så vi er vant til å operere i nærheten av hverandre, forteller Bjørndal, og leder meg og Jenny inn i lokalets tredje møterom.
– Nå har vi sittet sammen i bare 14 dager, og jeg er veldig positivt overrasket, jeg trodde det skulle bli mye trangere, sier hun.
Lokalene forlagene skal boltre seg i vil bli dobbelt så store når bygget er ferdig pusset opp. Men Bjørndal mener det er viktig å være nettopp nær hverandre fremover:
– Det er en ny organisasjon som bygges opp, og da er det viktig at vi er tett på og møtes hyppig. Sammen skal vi bli bedre på blant annet digitale satsinger og lyd, forteller Bjørndal.
– Jeg er oppdratt av Bjørn
Bjørndal overtar roret etter Bjørn Smith-Simonsen, som har vært forlagssjef i godt over tretti år. Smith-Simonsen blir gjennom Mater AS deleier i Forente Forlag. Med hele 30 prosent blir Mater nest største aksjonær.
– Jeg er oppdratt av Bjørn, men jeg er ikke Bjørn. Han har lært meg mye, som jeg tar med meg. Samtidig har jeg mine ideer, og jeg skal virke innenfor en ny organisasjon. Det viktigste for meg er at forlaget skal fortsette å utgi bøker som vi syns er viktige og spennende, og som samlet bidrar til forlagsøkonomien, sier Bjørndal, og legger lattermildt til:
– Noen tror at vi i Pax ikke er så opptatt av å selge bøker, men vi syns det er kjempegøy å selge bøker.
Ut og inn – og ut og inn
Bjørndal startet i Pax i 1993, da med et oppdrag som ble til en fast stilling som redaktør. Hun sluttet rundt 2011, og utdannet seg til lektor. Hun skulle deretter returnere til Pax, og slutte der, enda en gang – før hun kom tilbake for tredje gang i 2021.
– Hvorfor fortsetter du å vende tilbake til Pax?
– Det må jo være en slags magnetisme, ler hun. Jeg elsker å jobbe med bøker, og i Pax jobber jeg med strålende folk og spennende bøker.
Bjørndal har likevel vært knyttet til forlaget hele tiden – både ved å påta seg ulike småoppdrag og å sitte i forlagets styre.
– Jeg er glad for at jeg har vært ute av forlaget og gjort noe mer. Det gjør meg bedre rustet til rollen som forlagssjef.
– Nødvendig å lese bredt
– Vi må opprettholde og styrke boka. Forlagene konkurrerer om folks bruk av tid, sier Bjørndal om utfordringene som venter bransjen fremover.
Hun legger til at Pax fortsatt vil utgi en overvekt av sakprosa, men at den oversatte skjønnlitteraturen vil fortsette å prege utgivelseslistene.
– Hva leser du helst selv?
– Jeg leser både sakprosa og skjønnlitteratur, og har godt av å lese litt ferdige bøker også. Det er for meg helt nødvendig å lese bredt, også fra andre forlag. Jeg har alltid vært fan av Murakami og Oates, to viktige Pax-forfattere. Men også Carl Frode Tiller. Han er en fabelaktig forfatter, og verkene hans har betydd mye for meg, sier Bjørndal.