Finn lydboka til ditt feriemål

Uansett hvor du skal feriere i år, finnes det en lydbok som er perfekt for reisen dit. Se våre anbefalinger av lydbøker utfra ulike populære feriemål.

De fleste av oss skal de nærmeste ukene ta ferie, men hvor ferien går er svært ulikt. Derfor har vi satt sammen forslag til hvilke bøker du burde lytte til, eller lese, utfra ditt destinasjonssted.

Til landsdeler

Til Nord-Norge:

Morten Strøksnes: Havboka (Oktober)

Hvis du skal reise nordover i sommer er det vel få bøker som passer bedre enn Havboka. Fra øya Skrova i Lofoten blir leseren med på å utforske havet, gjennom historie, fortellinger, vitenskap og mytologi. De møter også to menn i en liten båt, med et monster i dypet under dem.

Til nordvestlandet:

Edvard Hoem: Familien fra Rekneslia-serien (Oktober)

Edvard Hoems forteljing om Nesje-familien begynner utenfor Molde i 1874, og over de fem bøkene får leseren vi innblikk i både en familiehistorie og norgeshistorien – med det barske Nordvestlandet som bakteppe.

Til sørlandskysten:

Lene Laurtisen Kjølner: Høyt henger de (Juritzen)

Kjølners krim er blitt omtalt som «kosekrim», og det ikke uten grunn – de foregår nemlig i svært koselige omgivelser, på sørlandskysten. Her er det duket for både bestialske mord, hemmeligheter og sommeridyll.

Til norske byer

Til Trondheim:

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke (Aschehoug)

Strangers bok om Henry Rinnan er ikke bare en fortelling om det norske holocaust, men også en historie om Trondheim under krigen. Boken spenner over et helt århundre, og gir leseren innsikt i Trondheim i krigstid, Norges mest forhatte menn og hva mennesker er kapable til. Boken vant også Bokhandlerprisen i 2018.

Til Bergen:

Marit Eikemo: Gratis og uforpliktande verdivurdering (Samlaget)

Skuespiller Gjertrud Jynge har en praktfull stemme om den smått bekymrede Hanne som vil ha familien over i rekkehus i samme gate. Rekkehuset blir en besettelse, men det er selvsagt noe større enn flytting og klatring i boligmarkedet som ligger under. Hvem er det som har dratt lass i ekteskapet og hva skjer når ting kommer på bordet?

Til Oslo:

Lars Saabye Christensen: Byens Spor-serien (Cappelen Damm)

Saabye Christensen er en Oslo-gutt på sin hals, og i hans nyeste serie, Byens spor, er hovedstaden å regne som sin egen karakter. Her øser han av sin egen oppvekst i byen, og lar hovedkarakterene Ewald og Maj Kristoffersen bli påvirket av byens lyder. Bind tre i serien er nylig kommet ut.

Til utlandet

Til Sverige:

Malin Persson Giolito: Størst av alt (Cappelen Damm. Oversatt av Monica Carlsen)

Giolitos bok er satt til et av Sveriges fineste strøk, men under overflaten er alt mye styggere enn de pittoreske omgivelsene. Boken er blitt beskrevet som en «rettsalsthriller møter oppvekstdrama», og ble i fjor tildelt prisen for Årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin. BOK365 trillet dessuten en sekserterning, og hevdet prisen var «svært fortjent!»

Til Danmark:

Jussi Adler-Olsen: Avdeling Q-serien (Aschehoug)

Adler-Olsen er en av Damarks største krimforfattere, og for sin serie om etterforskerne ved Avdeling Q i København-politiet har han mottatt flere gjeve priser. Bøkene følger den utradisjonelle kriminalinspektøren Carl Mørk og hans assistent Hafez el-Assad i sin jakt på hensynsløse forbrytere i dejlige Danmark.

Til Italia:

Elena Ferrante: Den dunkle dottera (Samlaget. Oversatt av Kristin Sørsdal)

Leda er universitetsutdannet og drar alene på badeferie til en italiensk kystby hvor hun blir viklet inn i en annen families dramaer og ender opp med å havne i konfliktene sjøl. Hvorfor? Er det savnet av sine egne, voksne døtre hun prøver å veie opp for? Kan hun leve med å ha gjort stor urett mot et fremmed barn? Gjertrud Jynges innlesning gir dette en ekstra nerve.

Til Tyskland:

Timur Vermes: Han er her igjen (Cappelen Damm. Oversatt av Astrid Nordang)

Timur Vermes’ bok om Hitlers eventyr i det moderne Tyskland ble en umiddelbar bestselger da den utkom i 2012. Handlingen starter når Hitler våkner i Berlin i 2011, og oppdager at alt er forandret. Han blir raskt en stjerne på Youtube, før han får sitt eget TV-show. Boken er dessverre ikke lest inn på norsk, men finnes på engelsk – lest inn av David Threlfall, mest kjent fra TV-serien «Shameless».

Til England:

Nick Hornby: Tribunefeber (Aschehoug. Oversatt av Isak Rogde)

Hvis du vil ha en god innføring i det engelske samfunnet, er Nick Hornby forfatteren for deg. Og som de fleste vet handler en stor del av den engelsk kultur om fotball. Tribunefeber handler om det sinnsyke engasjementet hovedkarakteren har til favorittlaget Arsenal. Samtidig er det også en fortelling om barndommen, om maskulinitet, klasseskiller og familieliv.

Til Island:

Jon Kalman Stefánsson: Sommerlys, og så kommer natten (Press. Oversatt av Tone Myklebost)

Jon Kalman Stefánsson tar leserne med inn i det islandske samfunnet i sin roman. Boken er et litterært portrett av en landsby på den islandske vestkysten og menneskene som lever der. Samtidig er det også en skildring vanlige mennesker uvanlige liv, og den ville naturen som omgir dem.

Til Syden:

Victoria Hislop: Øya (Vigmostad & Bjørke. Oversatt av Jan Schei)

Boken ble en umiddelbar suksess da den kom i 2005, og gjorde forfatteren verdensberømt. Handlingen er satt til vakre Kreta, men fortellingen er langt fra like vakker. Sentralt i fortellingen står leprakolonien Spinalónga, og en familie som har vært hjemsøkt av tragedier tilknyttet denne kolonien.

Gjennomfartsårer

Gjennom Gudbrandsdalen:

Lars Mytting: Søsterklokkene (Gyldendal)

Myttings historiske roman er satt til hjertet av Gudbrandsdalen, og forteller historien om to kirkeklokker som alltid har ringt over dalføret. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Men i 1879, med ankomsten en fremmed mann fra Tyskland, går klokkene uvisse tider i møte. 

Gjennom Østerdalen:

Kjell Aukrust: Bror min (Cappelen)

Aukrust er kanskje mest kjent for fortellingene om Flåklypa, men han har også flere romaner satt til Østerdalen. Bror min er en del av Alvdalstrilogien, som alle er basert på forfatterens egen oppvekst i Alvdal i Østerdalen. Perfekt å lytte til på kjøretur gjennom dalføret.

Med barn i baksetet

Maria Gripe: Tordivelen flyr i skumringen (Aschehoug)

Helt siden 1970-tallet har Maria Gripes hørespill, og senere bok, sent grøsninger nedover mange barnerygger. Hørespillet er garantert å få de små i baksetet til å sitte ytterst på setekanten i stillhet i noen timer – oppslukt av mysteriet. Stykket handler om tre barn i Småland, og deres opplevelser på en gammel herregård løpet av en sommer.

 

Endre Lund Eriksen: Sommeren da pappa ble homo (Aschehoug)

En lydfortelling som passer fra 4-44 år – flere ganger. BOK365 har prøvd denne en hel sommer. To fedre på campingferie, et selskap med voksne som drikker vin. To nysgjerrige barn og mange misforståelser, men også kløkt og underfundige tanker og reaksjoner. Endre Lund Eriksen leser selv og er hysterisk morsom, uten å forsøke for hardt.

Roald Dahl: SVK (Gyldendal)

Roald Dahls barnebøker er klassikere av en grunn, og fortsetter den dag i dag å more barn, så vel som voksne, over hele verden. Historien om den Store Vennlige Kjempe og Sofies eventyr i Kjempeland er ikke bare litt skummel og absurd – men også veldig, veldig morsom.