Liv Køltzows kamp for å få ferdig sin siste roman, tross Parkinson-diagnosen, er blitt film. I morgen vises den i Oslo.
Da forfatteren Liv Køltzow fikk Parkinson-diagnosen ble hun samtidig stilt ovenfor sin største utfordring som forfatter, hun hadde fått en fysisk skrivesperre. Etter hvert begynte hun å dokumentere sin egen tilstand med mobilkamera, for å vise legene hvordan hun hadde det.
I mer enn seks år har regissør Odd Isungset og fotograf Aslaug Holm fulgt Liv Køltzows kamp for å få skrevet ferdig romanen Melding til alle reisende, som ble omfavnet av de fleste kritikerne i fjor høst. Boken handler om en kvinne som får Parkinson og livet etter diagnosen. «Hit skulle jeg. Jeg ville levd på en annen måte hadde jeg visst det.» er hovedpersonens ord i den delvis selvbiografiske romanen. Diagnosen hun får, leder til en gjennomgang og revurdering av livet.
Sterk forfatterstemme
Filmen «LIVs LIV» er et portrett av en sterk forfatterstemme, der hennes anstrengelser for å skrive denne romanen, som kanskje er hennes viktigste, veves sammen med fortellingen i selve romanen.
Filmens regissør Odd Isungset er til daglig redaktør i NRKs Brennpunkt-redaksjon, og han forteller at han ble overrasket da han en dag for seks år siden fikk en telefon fra Liv Køltzow, som han den gang ikke kjente.
– Hun fortalte om sykdommen sin og at hun satt på en del mobilopptak, sier Isungset til BOK365. – Hun forklarte at hun hadde sendt noe av materialet til en ny bok til Aschehoug, og lurte på om hennes arbeid med boken kunne bli film. Så fikk jeg tilsendt 15 timer dvd-opptak, alt sammen veldig åpent, veldig ærlig, veldig nært og veldig litterært. Det var intenst og spennende, men samtidig var noe av det så ærlig at jeg måtte stoppe opp litt og bestemme meg for om jeg ville lage film eller ikke før jeg kunne tillate meg å se mer.
En sykdom som forandrer livet
Så landet Odd Isungset på at han ønsket å lage denne filmen. Han koblet sin fotografkollega Aslaug Holm på saken og gikk til verket. Filmen som skal vises i morgen er resultat av seks års arbeid.
Isungset forteller at det å jobbe med dette stoffet har vært veldig forskjellig fra det han gjør til daglig. – Jeg har stort sett drevet med tungt og undersøkende stoff, men dette er på mange måter større, sier han. – Å dokumentere Livs kamp for å få ferdig denne boken … Det å forsøke å fange tankene som går gjennom hodet når du får en sykdom som forandrer livet.
Happy ending
Livs liv har vært langt og variert. Hun vokste opp på vestkanten i Oslo, gjorde opprør som medlem i Profil-kretsen og ble en feiret, prisvinnende forfatter før hun fikk Parkinson-diagnosen i 2002. Hun har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris og Brageprisen, og for denne siste romanen fikk hun i fjor Gyldendalprisen på 400.000 kroner. Hun har nå gjennomgått en operasjon som har bedret allmenntilstanden og hun stiller til samtale på scenen etter filmvisningen lørdag.
Regissør Odd Isungset forteller at han iblant ikke trodde Køltzow ville klare å gjøre ferdig romanen, men det at den faktisk ble ferdig har gjort dette til en dokumentar med happy ending.
Har tøyet grensene
Filmen «LIVs LIV» er finasiert gjennom Norsk filminstitutts ordning «Nye veier til dokumentar», som i utgangspunktet skal stimulere regitalenter og omfavner eksperimentering uten at regissøren er nødt til å tenke visning på kino eller tv.
– Jeg ønsket jo at dette skulle vises, men har tøyet grensene ved å holde på så lenge som seks år. Så var det jo akkurat det som gjorde at dette ble den filmen den ble, noe jeg er enormt glad for, sier Odd Isungset.
Liv Køltzow vil være til stede på matinévisning og kinopremiere av LIVs LIV på Gimle kino i Oslo lørdag 29.10. Etter filmen blir det en samtale mellom Kalle Løchen og Liv Køltzow på scenen.