Blant bøkene du kan glede deg til neste uke er biografier om Erna Solberg, Rolv Wesenlund og Thor Hushovd.
Høsten er gjerne tiden for de store norske biografiene. Så også i år. Der finner vi både politikere, folkeopplysere, humorister og syklister.
En av biografiene som er like rundt hjørnet handler om en svært folkekjær humorist: Rolv Wesenlund. Ettersom mannen som fører boka i pennen har en minst like stor tilhengerskare, er det nok mange som gleder seg til … Og takk for det, som er skrevet av Per Egil Hegge og kommer på Juritzen.
Første biografi om Erna
Visse dønninger er nok også ventet når den første biografien om Erna Solberg kommer i bokhandelen neste uke. Erna. Fra fiasko til statsminister er den noe oppsiktsvekkende tittelen på boka, som er skrevet av Renate Nedregård og utkommer på Juritzen. Ifølge forlagsomtalen var Solberg slett ikke spådd noen lysende politisk karriere da hun som 22-åring forlot vervet som leder i Bergens Unge Høyre – ikke engang i lokalpolitikken. Boka forteller historien om hvordan hun likevel fant veien til maktens tinde, og er ledsaget av private bilder.
Ellers kan sykkelentusiaster se frem til Jostein Ravnåsens biografi om Thor Hushovd (Schibsted) og historieinteresserte til Arild Byes biografi om Ole Vig (Aschehoug), folkeopplyseren som blant annet er kjent som den norske folkehøyskolens far.
Feminisme og Jorsalfare
Har venstresiden monopol på feminismen? Nei, mener Karen Thue og Victoria Wæthing, som inviterer til debatt med boka Blåstrømper. Manifest for en liberal feminisme (Kagge). Den blir det neppe stille rundt.
Øystein Morten har de siste årene markert seg som en annerledes historieforteller, sist med fjorårets bok om Olav den hellige. Denne høsten står en annen vikingkonge for tur i Jakten på Sigurd Jorsalfare. Også denne gangen tar Morten i bruk skjelettgranskning underveis, og ifølge forlaget Spartacus er historien spennende som en thriller.
Den tredje sjimpansen
Samme forlag kan friste med flere oversatte sakprosatitler denne uka. Jared Diamons gjennombruddsverk Den tredje sjimpansen fra 1992 kommer endelig i norsk oversettelse. Langt ferskere stoff er derimot å finne I krigen. Et vitnesbyrd fra Syria av den italienske journalisten Fransesca Borri, som har rapportert fra krigen siden den begynte.
Da Oktober forlag skulle presentere sin høstliste, var Mirjam Kristensen en av forfatterne som ble trukket frem mellom mange tungvektere. Hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for romandebuten i 2000 Dagene er gjennomsiktige. Jeg har ventet på deg er hennes femte roman. Den omhandler søstrene Paula, Matilde, Edit og Milly Olsen som vokser opp på en liten øy på sørlandskysten under krigen. Og den handler om Anna Vårø, som mange år senere leser sin grandtante Paulas dagbøker.
Linnéa er tilbake
Linnéa Myhre tok i fjor skrittet fra bloggosfæren og inn i litteraturen til stor interesse med Evig søndag (Tiden). Definert som en roman, men med en hovedperson som heter Linnéa og minner mistenkelig om forfatteren selv. Mange venter nok nå i spenning på oppfølgeren Kjære, som består av et tjuetalls brev til venner og familie, bedrifter og redaktører.
En annen andrebok-forfatter finner vi hos Cappelen Damm. Didrik Morits Hallstrøm debuterte i 2011 med kjærlighetsromanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg. Krø er den mystiske tittelen på hans nye bok, som beskrives som en nygotisk grøsser om en fiktiv øy på Vestlandet.
Skram-inspirert Veum?
Det er ikke alle krimhelter forunt å få bøker om seg selv i bursdagsgave, men Varg Veum har alltid vært noe for seg selv. På hans 72-årsdag 15. oktober slippes nemlig Ingen er så trygg i fare (Gyldendal). Der gir imidlertid Gunnar Staalesen sin hovedperson hard medfart, han blir blant annet arrestert for besittelse av barneporno. «Det er nesten så en kan lure på om forfatteren er inspirert av musikalarbeidet med Amalie Skrams dystre «Hellemyrsfolket», skrev Bergensavisens anmelder.
Rituelt drap
Alexander Wisting er blant sakprosaforfatterne som i høst beveger seg over i den fiktive verden. Kledelig nok med en spenningsroman med historisk bakteppe. Oppgjørets tid (Kagge) utspiller seg i Christiana og Paris under revolusjonstiden på slutten av 1700-tallet. Utgangspunktet er rituelt drap midt i de velstående kvartalene av Christiania, som politimester Hermann Wedel får i oppgave å etterforske.
Miljøet er et helt annet i den siste thrilleren fra Anne og Even Holt: Sudden Death (Vigmostad & Bjørke). Også denne gangen er hjertelegen Sara Zuckerman hovedperson og makt og penger viktige ingredienser, nå i toppfotballens univers.