Lindy Andersen, Bokbyen ved Skagerrak og Bokhuset Libris i Tromsø fikk årets Gullboken-priser. Reinert Mithassel fikk utmerkelsen Gullegget.
Med den årvisse Bokdagen var det også klart for den årvisse utdelingen av Gullboken-prisene på Latter på Aker Brygge. Her ble Fontini-gründer Lindy Andersen kåret til Årets redaktør. De to øvrige prisene tilfalt utrettelige bokentusiaster i Tromsø og i Tvedestrand: Bokhuset Libris og Bokbyen.
Juryen har også mulighet til å dele ut hedersprisen Gullegget, hvis det finnes verdige kandidater. Og det fant man i år. Reinert Mithassel er en av de sentrale skikkelsene bak Biblo Tøyen, som har vekket oppsikt langt utenfor landets grenser.
Her er årets vinnere, med juryens begrunnelse:
Årets redaktør: Lindy Andersen
En god redaktør er mye verdt – for forlaget, og ikke minst for forfatteren. Det har den siste tidens forfattervandringer vist. Men redaktøren er også viktig for leseren, og ikke minst de leserne Gullbok-vinneren henvender seg til.
Gjennom en årrekke har hun jobbet mot unge lesere, med særlig fokus på de som strever med å knekke lese-koden. Dette arbeidet har hun langt på vei lykkes med. Unge gutter har blitt fortrolige med bøker og, i likhet med Gullbok-vinnerens venner Andy og Terry i trehuset, bygget stadig nye etasjer – både i leselyst og leseambisjoner.
En du heldig og dyktig kan du lykkes i skape ett forlagseventyr. Er du spesielt dyktig kan du gjøre det to ganger. Og er har du en helt sjelden teft og blikk for bøker og leserne dine, kan du klare det tre ganger. Dagens prisvinner bygget opp sterke barnebokavdelinger i både Landbruksforlaget og Schibsted, før hun traff planken enda en gang med sitt eget forlag Fontini.
Gullboken 2018 går til Lindy Andersen.
Årets bokhandel: Bokhuset Libris i Tromsø
Årets vinner har i generasjoner utmerker seg ved å ha engasjerte medarbeidere og ledelse som de selv sier – elsker bøker. Med god faglig kunnskap, engasjement og kjærlighet til bøker har de stort fokus på god service og setter kunden først ved å formidle litteratur og engasjere seg i lokalsamfunnet. Bokhandelen har stort fokus på bredden og mangfold i litteraturutvalget både nasjonalt, men ikke minst lokalt. De har i løpet av det siste året hatt rundt 100 små og store forfatterarrangementer. De samarbeider godt med forlag og lokale samarbeidspartnere.
Med forfatterbesøk, arrangement og stort engasjement er ambisjonen for Bokhuset Libris å være bokelskernes bokhandel med et stort utvalg bøker i de fleste sjangre, og særlig flinke til å satse på lokal litteratur. Det er ekstra hyggelig å dele ut prisen til årets bokhandel i år som er 100 -års jubilant.
Årets markeds- og formidlingstiltak: Bokbyen ved Skagerrak
Dette er et prosjekt litt utenom det vanlige i det tradisjonelle Bok-Norge. Bokbyen ved Skagerrak forener ulike aktører, og har et bredt samarbeid med den lokale bokhandelen Tvedestrand Bok & Papir, lokale antikvariater og Bokhotellet Lyngørporten. Sammen lages det bokarrangementer, boklanseringer og festivaler med totalt flere tusen besøkende gjennom hele året. I år fyller Bokbyen ved Skagerrak 15 år – og dette er en livsfrisk tenåring som er blitt godt kjent ut i forlags- og forfatterkretser.
Bokbyen har to godt besøkte festivaler, Hans Olav Lahlums krimfestival i februar og Bokstavelig Talt i mai. I år kommer det i tillegg en Fantasy-festival for ungdom, en reiselitteraturfestival til høsten og i juni blir det en egen jubileumsfestival.
Gullegget: Reinert Mithassel
Norge er i verdenstoppen i litteratur og lesing, og tradisjonen for litteraturformidling er sterk og i kontinuerlig utvikling. I dette lyset er det ikke ofte vi er vitne til nyvinning av slike dimensjoner som Årets Gullegg-mottaker har bidratt til. Vinneren har skapt et inkluderende fysisk og mentalt rom for nye lesergrupper, og inntatt en unik og offensiv rolle i lokalmiljøet og samfunnsutviklingen. Leserundersøkelsen for 2018 viser at nordmenn fortsatt leser som bare det, med et lite unntak for ungdom, hvor tendensen dessverre ikke er like positiv. Hvorfor ikke da innføre droner i bokhåndteringen, eller låne fra estetikken til et skisenter i alpene på femtitallet, et bilverksted eller fornøyelsespark som ramme for lesingen? I et prøvet område av hovedstaden har man rustet opp ikke bare én, men to nye litteraturarenaer der lesing og kunnskapsinnhenting går hånd i hånd med det sosiale og underholdende. Direktøren for det hele har lang fartstid i organisasjonen som står bak, og har lenge utmerket seg som en som evner å skape appellerende fysiske rammer og installasjoner rundt det samfunnsoppdraget litteraturformidling er. Sjelden har litteratur landet så godt i det flerkulturelle, unge Norge som her. Vi gratulerer Reinert Mithassel, seksjonsleder for bibliotekene på Tøyen og ansvarlig for Biblo fra starten, med utmerkelsen Årets gullegg.