Det jubles ekstra i to redaksjoner i Akersgata etter årets Brage-nominasjoner: Hos Flamme og i Cappelen Damms barnebokredaksjon.
Lille Flamme tråkker til med Brage-finalist både i skjønnlitteratur- og sakprosa-kategoriene. Og i Åpne klasse gjør moderforlaget Cappelen Damm nærmest rent bord.
Bragepris-kvelden er på mange vis bokbransjens store festaften, så det er gjevt å være blant finalistene. De har Flamme Forlag to av:
Nils Chr. Moe-Repstad (bildet over) feirer i år 20 år som forfatter og kanskje kan han toppe jubileumsåret med Bragepris. I hvert fall fighter Moe-Repstad og hans Wunderkammer – 27 kataloger (Flamme) med Kyrre Andreassen, Monica Isakstuen og Anne Helene Guddal om Bragestatuetten for årets beste skjønnlitterære bok.
– Det er jo strålende. Vi er et lite forlag, så når to av disse folka blir plukket ut blant 16 titler er det innlysende at vi er glade og stolte. Dette er dessuten to titler som har krevd mye av både forfatterne og forlaget. Så selv om det alltid er morsomt å bli nominert, er det litt ekstra stas når det er titler hvor det har vært nedlagt stor entusiasme og hardt, langvarig arbeid, forteller Flamme-redaktør Geir Nummedal til BOK365.
Lille Flamme Forlag har oppsiktsvekkende nok også en finalist i sakprosa-kategorien: Bjarne Riiser Gundersens Da postmodernismen kom til Norge. Han får skarp konkurranse av Ivo de Figueiredo, Åsne Seierstad og Svein Atle Skålevåg.
– Det er kjempegode kandidater og sterke titler i begge klasser, så det er helt åpent. Men både Postmodernisme-boka og Wunderkammer har begge tydelige og særegne signaturer. Dette er bøker vi håper vil bli diskutert og lest i lengre tid. Det er viktigere enn å hanke inn en pris – selv om det så klart hadde vært veldig stas hvis en av våre egne – eller begge – skulle ende opp som vinnere, sier Numedal.
FINALIST: Bjarne Riiser Gundersen
Ser vi på de tre faste kategoriene – skjønnlitteratur, sakprosa og barn/unge – har ingen forlag to bøker i samme kategori. Dette er definitivt ikke tilfelle i I kategorien Åpen klasse, som i år er sakprosa for barn og unge, har Cappelen Damm tre av fire nominerte: Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig (ill.): Hvor gammel blir en tiger? En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge, Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska (ill.): Fest og feiring, og Åshild Skadberg: Dyr. Helt vilt – og temmelig tamt.
Og for å toppe det hele: Den fjerde boken, Skriv genialt! (Aschehoug), er skrevet av en Cappelen Damm-ansatt, Steffen R.M. Sørum – sammen med Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos (ill.).
KAN SPOLERE CAPPELEN DAMM-FESTEN: Johansen & Sørum
Prisutdelingen foregår på Dansens hus i Oslo onsdag 23. november.
(Foto Moe-Repstad: André Løyning – Johansen & Sørum: Becs Viveash.)