– Publikum kan forvente en annerledes historie, lover Erik Poppe, mannen bak en av høstens store filmer; Kongens nei.
Det er tydelig at krigen fortsatt fascinerer, og Kongens nei er kanskje den av høstens filmer det er knyttet størst forventninger til. Filmen følger de tre kanskje mest dramatiske døgnene i nyere norsk historie, og kongens bderømte svar som skulle sette tonen for resten av krigen. Poppe forstår appellen denne filmen har på det norske publikumet.
– I denne filmen tar jeg tak i arven vår, juvelene i vår historie.
Personer, ikke militærhistorie
– Vi ble først inspirert av Alf. R. Jacobsens bok Kongens nei, men innså raskt at vår historie handlet om noe annet, og vi ønsket å komme tettere på kong Haakon og tone ned det militærhistoriske.
Poppe forteller at kildematerialet er svært omfattende og bygger på et utall av dagbøker, intervjuer, avisartikler og ulike faghistoriske utgivelser. Men uansett hvor mye man leser av tilgjengelige kilder, er det alltid historiske hull som må fylles. Men det skal hvert fall ikke stå på innsatsviljen til regissøren for å få det hele historisk korrekt:
– Vi har lest det aller meste om disse tre døgnene i april 1940, og har forsøksvis benyttet samme prinsipp for kildekritikk som faghistorikere.
Gjenferdet av gamlemonarken
– Jeg var ikke klar over at Jesper Christensen var utropt til Årets Republikaner i Danmark uka før jeg ringte og tilbød han rollen som kong Haakon. Han trodde først det var en svært dårlig spøk.
I hovedrollene som Kong Haakon og kronprins Olav finner vi Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen, som har hatt en krevende jobb. Å lære å te seg som kongelige kommer ikke uten utfordring – de med ekte blått blod bruker jo hele livet på å perfeksjonere stilen.
– Disse menneskene har jo levd! Alle de sentrale skuespillerne brukte svært mye tid på å forstå hvem de skulle gestalte. Gjennom møter med familiene, tidsvitner og et nitidig kartleggingsarbeid oppsto det etterhvert klarere bilder av hvem de kongelige, regjeringen, de tyske og de norske sivile var.
Med skuespillerne dypt inne i rollene og et utmerket sminke- og kostymeteam i ryggen er det ikke rart at det kunne oppstå svært komiske situasjoner på settet:
– Det oppsto forvirring inne på Slottet når plutselig Jesper i fullt kostyme og sminke som kong Haakon måtte foreta et lite avtrede og noen tilfeldig passerende i kjelleren så det de trodde var et gjenferd av gamlemonarken.
SVK – Store Vennlige Kjempe (Premiere 5. august)
Filmen er basert på den kjære boken med samme navn skrevet av Roald Dahl i 1982. SVK står for Store Vennlige Kjempe. I filmen, som i boken, møter vi SVK som er utstøtt av de andre kjempene fordi han nekter å spise små barn. I stedet blåser han vakre drømmer inn i rommene til sovende barn. Han stifter et vennskap med jenta Sophie, og de to setter sammen ut for å fange de onde, menneskeetende kjempende som invaderer menneskeverdenen.
Hovedroller: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Bill Hader, Jermaine Clement. Regi: Steven Spielberg
Bridget Jones’ baby (16. september)
Den klønete Bridget er endelig tilbake. Denne filmen er ikke basert på den siste Jones boka, Mad About the Boy som ble utgitt i 2013, men heller spaltene forfatter Helen Fielding skrev for The Independent i 2005. I filmen møter vi Bridget, som etter et brudd med selveste Mr. Darcy, møter den amerikanske kjekkasen Jack. Men når hun plutselig er gravid begynner forviklingene og livet blir ikke helt slik hun har planlagt. Alt hadde vært mye enklere om hun visste hvem faren var, for å ikke snakke om å finne ut hvem hun har sterkest følelser for.
Hovedroller: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey. Regi: Sharon Maguire
Kongens nei (23. september)
Kongens nei følger den velkjente historien bak Kongens berømte svar på de tyske kravene etter okkupasjonen av Norge. De tre dramatiske døgnene i 1940 er basert på Alf R. Jacobsens bok med samme navn fra 2011 (Vega). Norges skjebne står på spill, i filmen som i boken, og etter en desperat flukt fra hovedstaden fatter kongen sin avgjørelse, og setter dermed tonen for resten av krigen.
Hovedroller:Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen. Regi: Erik Poppe
The light between the oceans (30. september)
Basert på boka Lys mellom to hav (Vigmostad&Bjørke) av M.L Stedman. Vi følger Tom Sherbourne som vender tilbake til Australia etter fire år på Vestfronten, og tar seg jobb som fyrvokter på Australias vestkyst sammen med sin kone Isabel. En dag driver en båt i land på den lille øya, og om bord finner de et levende pikebarn. Ekteparet blir revet mellom egne valg og tap, og snart vil verden utenfor ta dem igjen. Det som var riktig på øya, er kanskje ikke riktig på fastlandet.
Hovedroller: Michael Fassbender, Alicia Vikander. Regi: Derek Cianfrance
Miss Peregrines Home for Peculiar Children (7. oktober)
Et forlatt barnehjem preget av tidens tann møter unge Jakob da han ankommer en mystisk øy. Han har fulgt hemmelige spor, og de har tatt ham til ruinene av Miss Peregrines School for Peculiar Children. Mens han utforsker det forlatte hjemmet oppdager han at stedets tidligere beboere var i besittelse av utrolige krefter, og at de fremdeles kan være i live. Mysteriet blir stadig større og farene mer truende jo dypere han graver i stedets historie og beboernes utrolige fortid. Eventyret er garantert en spesiell stemning, da det er filmgeniet Tim Burton som står for regien.
Hovedroller: Eva Green, Asa Butterfield, Judi Dench. Regi: Tim Burton
A monster calls (14. oktober)
Basert på barneboken Monsteret kommer (Cappelen Damm) fra 2011 av Patrick Ness. Vi møter Connor og monsteret som dukker opp hver kveld syv over tolv. Monsteret krever noe av Connor, nemlig sannheten. Dette monsteret er personifiseringen av hans frykt for morens dødelige sykdom. Connors bekymringer for sykdommen har distansert ham fra virkeligheten. Gjennom de nattlige møtene med monsteret må Connor finne styrke til å håndtere sine reelle bekymringer og problemer.
Hovedroller: Liam Neeson, Sigourney Weaver, Lewis MacDougall. Regi: Tim Burton
Inferno (21. oktober)
Er ventet å bli en av årets store publikumssuksesser. Den fjerde filmatiseringen av Dan Browns bestselgende bøker om professoren Robert Langdon. Vi møter Langdon da han våkner med hukommelsestap på et sykehus i Roma, etter å ha vært utsatt for et attentat. Mens han forsøker å nøste opp i hva som har skjedd forut for minnetapet, kommer han på sporet av en gal vitenskapsmann som planlegger å utrydde halve jordens befolkning med et virus.
Hovedroller: Tom Hanks, Felicity Jones. Regi: Ron Howard
American pastoral (21. oktober)
Denne Pultizer-vinnende boka fra 1997 er tross sin unge levetid allerede å regne som en amerikansk klassiker. Filmadapsjonen er, som boka, satt til etterkrigstiden i USA. Den tidligere high school-stjernen Seymour «Swede» Levov, ser sitt tilsynelatende perfekte liv falle fra hverandre.
Hovedroller: Ewan McGregor, Dakota Fanning, Jennifer Connelly. Regi: Ewan McGregor
Jack Reacher: Never go back (28. oktober)
Lee Childs krimhelt fikk sin filmdebut i 2012 med første film om Jack Reacher. Nå er «Jack back», som de ville sagt i hans hjemland, og nye fiender truer med å ødelegge alt han har bygget opp. Jack Reacher returnerer til sitt gamle hovedkvarter, bare for å oppdage at han er beskyldt for et drap som fant sted for 16 år siden. Dette er film nummer to i serien om Jack Reacher, og den er basert på den populære bokserien til Lee Child om eks-militærpolitimannen.
Hovedroller: Tom Cruise, Cobie Smulders. Regi: Edward Zwick
The girl on the train (28. oktober)
Boka med samme navn skrevet av Paula Hawkins ligger fremdeles på bestselgerlister i flere land, og mye ligger til rette for at også filmen kan bli en suksess. Vi følger Rachel som hver dag tar toget inn til London. På veien passerer hun huset hun pleide å bo i, hvor hennes eksmann og nye familie nå bor. Et par hus nedenfor bor derimot et annet par, og Rachel spinner en historie om hvordan livet til dette perfekte paret er. En dag forsvinner kvinnen i huset. Og Rachel forsøker desperat å nøste opp i trådene.
Hovedroller: Emily Blunt, Luke Evans, Justin Theroux. Regi: Tate Taylor
Snekker Andersen og julenissen (11. november)
Historien om den godhjertede snekkeren og hans julaften utenom det vanlige er virkelig et lite stykke Norge og ingen jul er komplett uten. Men julen 2016 får vi et nytt og gladelig gjensyn med Snekker Andersen og hans julefeiring. Den er selvsagt basert på Alf Prøysens bok fra 1959. Snekker Andersen og julenissen blir den første spillefilmen basert på en historie av Prøysen. Her oser det ekte julestemning for hele familien.
Regi: Terje Rangnes
Fabeldyr og hvor de er å finne (18. november)
Fansen har skreket etter mer JK Rowling, og de er blitt hørt. Endelig kommer første film i en ny triologi, dog ikke med Gutten som overlevde i en av rollene, men heller et nærmere blikk på trollmenn i andre land. Vi møter Salamander Fisle (Newt Scamander), en trollmann tidlig på 1900-tallet. Han spesialiserer seg på magiske dyr og reiser rundt i trollmennenes verden for å dokumentere dem, og resultatet er boka Fabeldyr og hvor de er å finne – en bok selveste Harry Potter leser på Galtvort 70 år senere.
Hovedroller: Eddie Redmayne, Colin Farrel Regi: David Yates
Dyrene i Hakkebakkeskogen (25. desember)
Basert på Torbjørn Egners bok med same navn. Her møter vi de kjente og kjære karakterene mange har vokst opp med, og lite har forandret seg i Hakkebakkeskogen. Klatremus og vennene hans lever i redsel for å bli spist av Mikkel Rev og andre rovdyr, men dyrene har kanskje blitt mer handlekraftige siden sist. De innfører nemlig en lov for å regulere lovløsheten i skogen, og nå blir det forbudt å spise hverandre. Men Mikkel Rev er fortsatt sulten, og det byr selvsagt på trøbbel for Klatremus og vennene hans.
Regi: Rasmus A. Sivertsen
Vi tar forbehold om at premieredatoene kan endres.