- Vi er veldig stolte av det mangfoldet vi representerer, sa Anne Cathrine Knudsen om Gyldendals høstliste.
– Å presentere høstlisten er et høydepunkt i året, og det er en glede å gjøre listen allment kjent, fortalte forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen.
Hamsunsalen var torsdag morgen fylt til randen av spente tilhørere. Som et av Norges største forlag, og med en tykk høstkatalog, er det klart det er knyttet spenning til høstlanseringen.
– Høstens liste har et stort spenn i tid, geografi og form. Alt fra antikkens Hellas til fargelegging. Vi er veldig stolte av mangfoldet vi presenterer, sa Knudsen om Gyldendals bredde, før hun inviterte de respektive redaksjonene til ordet for å presentere dybden.
Dypdykk i historien
– Dette er historien om et ekte amerikansk ikon, fortalte redaksjonssjef Jan Swensson om Trump-biografien som utkommer i forbindelse med det amerikanske valgkampen; Sannheten om Trump av Michael d’Antonio.
– Boken skildrer Trumps privatliv og hans vei til politikken. Det er et avslørende portrett av en slu person som kun er ute etter annerkjennelse
Asbjørn Jaklin er også denne høsten klar med nok et dypdykk i Norsk krigshistorie. Brent jord beskriver de personlige, politiske og militære sidene ved tvangsevakueringen av Finnmark.
– Denne boken fyller et hull i norsk krigslitteratur, hevder Swensson.
En av høstens mest aktuelle bøker, er Flukten fra Syria av Linn Kongsli Hillestad. Hun har fulgt tre unge menneskers ferd fra det krigsherjede landet, før de ender opp i Trondheim. Samtidig er det en skildring av Syrias blodige arv.
– Ideen til boken kom mens jeg dekket den såkalte Flyktningskrisen for Dagbladet i fjor. Jeg fikk et ønske om å gå dypere i enkeltskjebnene til flyktningene, men også se nærmere på Assads regime, fortalte forfatteren selv.
Store forventninger
– Vi har voldsomme forventninger til Kyrre Andreasens For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges,
Redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur Kari Marstein er full av lovord for høstens utgivelser, og trekker særlig frem Andreassens nyeste utgivelse.
– Dette er en litterær sensasjon, og alle våre villeste forventninger blir innfridd i denne boka.
Hun knytter minst like stor forventning og glede til Helene Uri og Tomas Espedals utgivelser; Hålke og Året.
– Espedal fortsetter sitt selvbiografiske prosjekt, som har pågått siden 90-tallet. Her hører kjærligheten til fortiden, og bare tapet står igjen i nåtiden.
Også hos Uri er det spørsmålet om hva kjærligheten er verdt som står i sentrum. Et ektepar blir innesperret grunnet hålke, og sannheten om hva deres ekteskap har vært kommer frem.
Grand old men og kostymedrama
– Boken som berørte meg mest i sommer er Et lite liv av Hanya Yanagihara, fortalte Knudsen innledningsvis, og hennes navnesøster, Cathrine Bakke Bolin, er helt enig.
– Denne rå romanen er hyllet av kritikerne, og båret frem av leserne, forteller hun.
Men det er jo ingen høstliste uten ekte kostymedrama. I Belgravia av Julian Fellowes blir vi tatt med bak dørene i det herskapelige strøket i London, og inn i intrigene og skandalene som herjer kun et steinkast unna Buckingham Palace.
I Dyrets år av Lone Hørslev skal vi enda lenger tilbake i tid, mer bestemt til år 1666 på Akershus slott. Her møter vi adelskvinnen Marie Grubbe, og hennes nedadgående klassereise fylt med skandaler og kjærlighet.
– Denne høsten får vi også et gjensyn med norsk krim sin Grand old man og Grand new man, nemlig Gunnar Staalesen og Jørn Lier Horst, forteller Marstein
Staalesen er fortiden aktuell med en ny Veum-krim, Støresøster, mens Horst tar oss med tilbake i tid og vi får møte William Wisting som ung mann i Når det mørkner.
Ivrige lesere
Sist ut, og faktisk minst, hvert fall i aldersforstand, er det duket for Barne- og ungdomslitteraturen. Gyldendal utgir denne høsten mer enn seksti titler, hvorav det vil glede både store og små å se flere oppfølgere i populære serier.
– De mange ivrige leserne av denne serien gjør at Detektivbyrå nr.2 snart runder 400.000 opplag, fortalte Eva Thesen.
Jørn Lier Horst er klar med Detektivbyrå nr.2: Operasjon spøkelse.
Det er nok også mange ivrige lesere som venter på Pingles dagbok 11, mens de litt eldre kan glede seg over fortsettelsen til Vindeltorn. Tone Almhjell er denne høsten aktuell med Maretorn.
– Dette er en av høstens sterkeste utgivelse. Dette er en frittstående oppfølger til suksessen Vindeltorn, og en virkelig litterær perle.
Foto av Kyrre: Jo Michael, Foto av Belgravia: Helene Spanthus