– Det skal være som en speiderleir, sier festivalsjef Wiggo Andersen om Reine Ord, som i dag blir åpnet for niende gang.
– Dette lille rare fiskeværet, helt ytterst i Lofoten med 300 mennesker, blir nå invadert av 2000 publikummere som skal lytte til 15 forfattere og musikere. Stemningen er veldig, veldig god, sier festivalsjef Wiggo Andersen på telefon fra Lofoten til BOK365.
I Norges kanskje mest storslåtte naturperle blir Reine Ord denne uken avholdt for niende gang. Fra 1.-3. juni vil byen igjen bli inntatt av forfatterpersonligheter, publikummere og tilreisende litteraturelskere som er tilstede for å oppleve det litterære mangfoldet Lofoten kan tilby. I år, som før, er det flere store navn som tar turen til Lofoten denne uken. Anne B. Ragde, Halvdan Sivertsen, Jan Mehlun, Linda Boström Knausgård, Fartein Horgar, Frode Granhus, Marta Breen, Demian Vitanza, Ivo de Figueiredo, Asbjørn Jaklin, Timbuktu, Niels Chr. Geelmuyden og Kristin Folslands Olsen.
– Billettsalget har vært utrolig bra. Det er jo begrenset med plass i lokalene våre, så vi har måttet stoppe salget på en del av arrangementene. I år har interessen vært utrolig stor, sier Wiggo Andersen.
Reine ord blir ikke uriktig beskrevet som Norges vakreste litteraturfestival. Festivalen har ikke bare satt fiskeværet Reine på kartet som et unikt sted for litteraturen, men også satt byen på kartet langt utover Norges grenser som et kunstnerisk sted.
Hoveddelen av publikum kommer fra «nabolaget» – altså Lofoten og Nordland – men mange kommer også langveis fra, og kombinert med pinsehelgen er dette året det beste året på lenge.
Populariteten har dermed vokst i takt med festivalen, og det er ikke bare hos publikummerne:
– Vi har ikke plass til flere enn 15 forfattere, så vi har måttet takke nei til flere som gjerne ville komme. Dette er jo en liten øy, og forfatterne får hver sin rorbu og får ta del i festivalen på en helt annen måte enn på andre litteraturfestivaler. Per Petterson sa en gang at det var som å være på speiderleir, sier Andersen
Dette er altså «annerledesfestivalen» – her kommer du mye tettere på forfatterne.
– Vi har ikke noe festivaltema, forfatterne kan snakke om det de vil. Dette skal være speiderleiren. Roy Jacobsen tar i mot billetter, mens Dag Solstad introduserer neste forfatter. Vi kan ikke gjøre det på noen annen måte her oppe.
Det er flere spennende arrangementer på tapeten de neste dagene, men å velge mellom sine egne «barn» klarer ikke Wiggo.
– Jeg gleder meg aller mest til møtet mellom leserne og forfatterne, det er noe helt spesielt her oppe. Nordlendingene går rett på sak og kaller en spade for en spade – slike frodige samtaler er gøy.
Og når festivalsjefen ikke klarer å velge blant høydepunktene, har vi tatt oss friheten til å gjøre det. Her er bare noe av det du kan oppleve i Reine i helgen:
Torsdag:
1900-1945 Demian Vitanza i samtale med Mustafa Can.
«Den kalles en roman, men «Dette livet eller det neste» har alle kjennetegnene til en godt fortalt dokumentarbok. Det er forfatteren Demian Vitanza som fører den fengslede Syria-fareren og fremmedkrigeren Tariqs historie i pennen.»
2000-2045 Jason «Timbuktu» Diakité.
Det er ikke første gangen Jason Timbuktu Diakité er i Lofoten men det er første gang han presenterer en bok. Timbuktu har mye på hjertet: rasisme, tilhørighet, mobbing og lengsel er ærlig ført inn mellom to permer. Møt Jason i samtale med forfatter Mustafa Can.
Fredag:
1600 – 1645 I Fartein Horgars siste roman dykker han ned i norsk slavedrift og europeisk imperialisme i Paradisets elendige, den første av fem romaner om det dansk-norske koloniveldet i Karibia. Horgar intervjues av Anne B. Ragde.
1900 – 1945 Bokbad med Marta Breen: 8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner… Deprimerende? Marte Breen og Jenny Jordahl laget sin egen historiebok. Endelig litt skikkelig feminisme til Reine Ord. Breen samtaler Finn Stenstad.
Lørdag:
1500-1545 Bokbad med Linda B. Knausgård. Aktuelle Linda Boström Knausgård høster strålende anmeldelser for sine bøker som nå er nå gitt ut på norsk. Velkommen til et spennende forfattermøte. Intervjuet av Mustafa Can.
1500-1545 Bokbad med Linda B. Knausgård. Aktuelle Linda Boström Knausgård høster strålende anmeldelser for sine bøker som nå er nå gitt ut på norsk. Velkommen til et spennende forfattermøte. Intervjuet av Mustafa Can.
1600-1645 Bokbad med Asbjørn Jaklin. Journalist og forfatter Asbbjørn Jaklin skriver sterkt, dramatisk og grensesprengende om krigens traumer i Nord-Troms og Finnmark. I hans siste bok, Brent jord, beskriver Jaklin de personlige, politiske og militære sidene ved tvangsevakueringen. Jaklin blir intervjuet av Finn Stenstad.