Salmedikteren

Ole Paus (foto: Nina Djærff)

LYRISK: Det nærmer seg ett år siden Ole Paus forlot oss. Nå kommer selvbiografien.

Neste uke lanserer Kagge Forlag For en mannOpptakten til en selvbiografi. Med utfyllende etterord av Asbjørn Bakke.  Det blir spennende å spore mottagelsen blant lesere og kritikerkorpset.

Ole Christian Paus (1947-2023) var til tider ugress i vår litterære flora. Som borgerlig anarkist, la han seg gjerne ut med det totalitære og var samfunnsrefser på en underfundig måte. Men han opplevde også å bli folkekjær.

Det var sønnen Marcus som i et intervju med tidsskiftet Minerva satt epitetet «salmedikter» på sin far. På spørsmål fra nyhetsredaktør Alexander Z. Ibsen svarte han:

– Han var slik han fremstod. Han hverken innyndet seg eller tok seg sammen etter forholdene. Han var et åpent sår, og han var en omfavnelse, et åpenhjertig menneske og en fantastisk venn. Jeg tror også han var en nokså uforglemmelig livspartner, og mest sannsynlig et helvete å være gift med. Å elske ham var å dele ham. Men jeg tok ham aldri på fersken i å gjøre en kjærlighetsløs handling. Jeg vil beskrive ham som grunnleggende raus og anstendig, og dette er nok det jeg tenker på ham mest som. Uansett hvor vidt og bredt han levde, så lå det en grunnleggende vilje til anstendighet der hos ham.

Og på spørsmål på hvorfor han traff hjertet til så mange, svarer Marcus:

– Jeg tror poesien hans var en stor del av årsaken. Det er i alle fall derfor mange av sangene hans fortsatt står seg. Selv om visebølgen definitivt var av en konkret tid, har mange av hans sanger vist seg å overleve. Flere av de tidligere store så på ham som arvtager, slik som André Bjerke, Jens Bjørneboe og Alf Prøysen, som alle var hans venner. Han stod i en slags spagat mellom viseverden og en mer litterær tilnærming til tekst, eller kanskje mer salmedikter. Jeg tror faktisk jeg først og fremst ser på ham som dét – en salmedikter. Det ligger en ydmykhet der, som aldri blir jålete litterær. Det å stå i noe annets tjeneste, selv om det kanskje er litt uklart nøyaktig hva dette andre er. Han snakket åpent om sin tro, men den troen var vanskelig å plassere innenfor noen kjente rammer. Han tilhørte ingen menighet og var like hjemløs overalt. Men det ligger nok en grunnleggende hengivelse der i alt han skrev – en form for ydmykhet.

Selv traff jeg Ole Paus etter anbefaling fra min skolekamerat på ungdomsskolen i Bergen, Henning Hagerup, tidlig på 70-tallet. Avstanden mellom Oslo og Bergen var lengre den gangen.

– Du må høre på Ole Paus, Anders, sa Henning. Og det har jeg siden gjort. Tenk hva han betød som stendig antitotalitær ugagnskråke, refseren som aldri sparket nedover, men som også ble samfunnsbygger og kulturelt lim i steinrøysa.

Paus forknippes gjerne med satiriske nid- og revyviser, men jeg er kanskje spesielt glad i innspillingene fra Kristelig Kulturverksted og Erik Hillestad, herunder Salmer på veien hjem (med Kari Bremnes og Mari Boine), Jul i Skippergata, Den velsignede og Det begynner å bli et liv – det begynner å ligne en bønn (1998).

På sistnevnte kan du høre Paus ta sats og svinge seg opp på siden av salmedikteren Hans A. Brorson (1694-1764) – i samklang med Oslo Kammerkor.

«Som en storm» blir med dette denne søndagens lyriske.

 

Som en storm

 

Som en storm skal det være, som en storm

Som en storm skal det være, som en storm

Torden og lyn skal følge meg hjem

himmelen er full av lys og folk når jeg når frem

Som en storm skal det være, som en storm

 

Jeg vet at jeg er ventet, det er noe jeg vet

Jeg vet at jeg er ventet, det er noe jeg vet

De vil hilse meg velkommen alle de jeg har kjent

alle de jeg husker og alle de som jeg har glemt

Jeg vet at jeg er ventet, det er noe jeg vet

 

Jeg er ikke redd for reisen, jeg er ikke redd

Jeg er ikke redd for reisen, jeg er ikke redd

Jeg har reist hele livet, over land over sjø

Jeg har reist hele livet for å lære meg å dø

Jeg er ikke redd for reisen, jeg er ikke redd

 

Han vil se meg når jeg kommer, han vil se

Han vil se meg når jeg kommer, han vil se

Det hender at folk her nede spør om jeg er frelst

men sånt noe diskuterer ikke jeg med hvem som helst

Han vil se meg når jeg kommer, han vil se

 

Jeg er klar for å dra nå, jeg er klar

Jeg er klar for å dra nå, jeg er klar

Hvis noen gråter over meg, så hold opp med det der

Jeg er bare oppe i himmelen, jeg venter dere der

Livet var et spørsmål, døden et svar

 

Ole Paus