Mørkets sangerske

Gunvor Hofmo (foto: Gyldendal)

Lyrisk: "Fra en annen virkelighet" - en forestilling basert på dikt av Gunvor Hofmo.

Denne uka er det premiere på forestillingen Fra en annen virkelighet, basert på dikt av Gunvor Hofmo. Bak oppsetningen på Litteraturhuset i Oslo står Antiklimaks teater: Nora Aschim (manus og skuespill), Audun Steffensen (komposisjon og musikk), Halvor Bekken (musikk) og Johannes Aschim (regi).

Gunvor Hofmo (1921-1995) er å regne blant våre aller fremste diktere, mørkets sangerske i norsk lyrikk – som også er navnet på den prisbelønte og omfangsrike, biografien og essaysamlingen Jan Erik Vold skrev om Hofmo i 2000. Gunvor Hofmo er blitt sammenlignet med lyrikere som Emily Dickinson og Edith Södergran. Fra sin debut i 1946 til sin bortgang ble det 20 samlinger, videre redigerte nevnte Vold, en samling av etterlatte dikt.

Fra en annen virkelighet er tittelen på hennes andre diktsamling fra 1948.

Gunvor Hofmo vokste opp blant sosialister og motstandsfolk i Iladalen i Oslo, og hun mistet mange av sine nærmeste under annen verdenskrig. Den unge jødinnen Ruth Maier var en av dem, og dette tapet kom til å prege livet og diktningen hennes.

Nora Aschim (f.1998) debuterte i 2017 med den finstemte samlingen Unngå øyekontakt (Flamme). Etter denne har hun også satt opp en lignende monologforestilling med tittel «Livet er den eneste måten», basert på dikt av den polske nobelprisvinneren Wisława Szymborska. Nora Aschim studerer nå litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun håper ha en ny diktsamling klar til høsten.

Nora Aschim (foto: Litteraturhuset)

Et dikt og en diktsamling av Hofmo som vi selv ofte vende tilbake til, er den delvis selvbiografiske Stjernene og barndommen fra 1986. Titteldiktet slutter:

Gikk årene fort? Det haster ikke, sa stjernene
Sorgen kommer tidsnok. Og det gjorde den

Fra samlingen Stjernene og barndommen henter vi – fordi jeg synes det er så vakkert – et stemningsfullt vinterdikt fra «en høy og kuldebitter stjernekveld»:

 

SNEEN SMAKTE …

Sneen smakte av stjerner og måne
og av granduft, fra Nordmarkas skoger
og av juletreet.

Sneen smakte av tomme gater, av
Maridalsveien med to politikonstabler
ridende på to hester i skumringen.

Kjelken suste gjennom alle kvelder
gjennom alle veiers skumring
Og alltid sto en mor i et vindu
og ropte …

 

Gunvor Hofmo

 

Gunvor Hofmo: Stjernene og barndommen (Gyldendal, 1986)
-- annonse --