Klart for indiebokfestival

Mange kjente fjes til Indiebokfestivalen; i midten: Konferansier: Tiger Garté

Fredag går startskuddet for den store indiebokfestivalen på Litteraturhuset i Oslo.

Fredag 19. april er det klart for den store indiebokfestivalen.

Programmet ble klart før påske, og det har blitt et variert innhold med mange markante bransjefolk på scenen.

Inn i varmen

Gründer og daglig leder i BoldBooks AS, Kristin Over-Rein er meget stolt over programmet:

— Jeg synes det er ganske interessant at det ikke er mange år siden at enkelte aktører i den mer etablerte bokbransjen bare ville ha trukket på skuldrene og kanskje til og med ledd av oss, hvis vi hadde leid hele Litteraturhuset til en dag for forfattere som utgir egne bøker, som vi gjør nå.

— Men verden endrer seg, og nå har vi også med deltakere fra den mer etablerte bransjen sammen med oss.

Bokbransje i endring

Den mest prominente på scenen er kanskje tidligere kulturminister, nå direktør i Forleggerforeningen, Trine Skei Grande:

— Jeg har akkurat begynt å jobbe i Forleggerforeningen. Jeg trenger å bli kjent med flere i bransjen og bli kjent med de ulike perspektivene. Jeg tror bransjen står foran store endringer framover og det blir spennende å diskutere det med de uavhengige forfatterne. Det er viktig at vi klarer å jobbe sammen i bransjen og sammen styrke lesing i hele det norske samfunnet.

Grande skal delta i paneldebatten: Bokbransjen i endring – konsekvenser for lesere, forfattere og forlag. Andre deltagere i debatten er Andreas W. Hatlevik, sakprosasjef i Bonnier Forlag, Helene Uri, forfatter og språkviter, samt Trond Vernegg, nestleder i Forfatterforbundet, forfatter og jurist.

Trine Skei Grande (foto: Trine Hisdal), Trond Vernegg (foto: Kine Jensen), Andreas Wangensten Hatlevik og Helene Uri (foto: Julie Pike) møtes i panelsamtale under årets Indiebokfestival.

Andreas Hatlevik fokuserer også på lesingen:

— Alle gode krefter som jobber for å styrke lesning i Norge er velkomne. Her må vi som arbeider med litteratur både tenke nytt og bygge på det beste fra en bransje med mye kunnskap. Forfattere og leserne er viktigst. Alt imellom må skape verdi for disse. Hvordan det skjer, er i endring. Det er mange veier til mål.

Mens Helene Uri helst er opptatt av litterær kompetanse:

— Nytenkning og utfordrende gründerskap i litteraturfeltet er positivt. Og debatten mellom forfatterorganisasjonene har jo ikke gjort meg mindre nysgjerrig. Hvor finnes litterær kvalitet og litterær kompetanse? Jeg regner med å finne det også andre steder enn i den tradisjonelle forlagsverdenen – og også hos forfattere som ikke medlemmer av den foreningen jeg er medlem av, som altså er Forfatterforeningen.

Prisutdeling

Av andre poster på programmet nevner vi kåringen av Årets indiebok 2023 i kategoriene Skjønnlitteratur for voksne, Sakprosa for voksne og Barne-/ungdomslitteratur.

Det blir også mulighet for å få tatt forfatterportrett – selvsagt til festivalpris.