– Gullalderen for norske essays ligger muligens bak oss, sier Preben Jordal. Han er en av tre deltakere på Faktasjekken på NRK P2 lørdag 12. august.
Lørdag 24. juni gikk startskuddet for programserien Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa på NRK P2. Deltakere i ti ulike panel skal sammen med programleder Hans Olav Brenner i 10 sendinger gjennom sommeren snakke om sakprosaen betydning etter 2. verdenskrig.
Lørdag 12. august skal det handle om essays. Et panel bestående av Eivind Tjønneland (professor i nordisk litteratur ved UiB), Preben Jordal (redaktør for Vinduet, Gyldendals litteraturtidsskrift) og kritiker og forfatter Kaia Schjerven Mollerin har plukket ut 25 titler, som medlemmene i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Sistnevnte hadde ikke anledning til å stille i radiosendingen.
– Hva er din definisjon av et essay?
– Etter mitt syn er et godt essay en fri, personlig farget, men ikke selvsentrert undersøkelse av en sak eller et større emnefelt, der den som skriver bryter sine egne oppfatninger mot andres i den tro at dette kan virke allmenngjørende.
– En rekke av bøkene dere har valgt ut i kåringen ligger en del år tilbake i tid. Skal man tolke ut av dette at gullalderen for det norske essayet ligger bak oss?
– Muligens. Skriftkulturen har jo ikke samme status i dag som tidligere. Det finnes knapt noen rendyrkede essayister på høyt nivå. Men mest tror jeg dette viser hvor krevende det er å vurdere bøker som kom ut i fjor mot ting som er blitt lest i tretti år.
– Hvordan opplever du at norske forlag, og lesere, interesserer seg for essayet som sjanger?
– Den ellers så utmerkede innkjøpsordningen har ført til at forlagene stort sett utgir etablerte skjønnlitterære forfatteres essays, som ofte er leilighetstekster og petiter. Vi mangler en arena for utviklingen av bøker med god, saksorientert essayistikk.
– Uten å røpe resultater av avstemmingen: hvilke essayister har gitt deg gode leseropplevelser? Og hvilket essay bør alle nordmenn ha lest for å kunne kalle seg et dannet menneske?
– Blant annet Hans Skjervheim, Georg Johannesen og Einar Økland. Men det finnes ikke noe enkeltessay på denne listen som alle burde lese nå. Til det er listen for bakoverskuende, mener Preben Jordal.
Bildet: I STUDIO: Preben Jordal (tv.), Hans Olav Brenner og Eivind Tjønneland.