En nydelig bok under radaren

Therese Lund Stathatos (foto: Per Olav Apalnes)

LUKE 7: BOK365s uhøytidelige kåring av "Lesernes bok" får mye oppmerksomhet. Fram mot nyttår kan du stemme på akkurat den boka som har gjort mest inntrykk i løpet av bokåret. Utvalget av bøker man kan stemme på er gjort av redaksjonen, men flere har henvendt seg og etterlyst Therese Lund Stathatos' debutroman "Min ulydige mor" (Panta).

En av som har engasjert seg er Marit Katharina Kvaal. Hun skriver til BOK365 i anledning av «Lesernes Bok» avstemningen: – Jeg savner en nydelig bok som dessverre har druknet i bokhøsten – «Min ulydige mor» av Therese Lund Stathatos! Anbefalt den til mange venninner, som alle syntes den var flott, og ikke skjønner hvorfor den ikke får omtale! Andre er Anne Merete Knudsen Moe og sist, Miriam Blusztein Ore: – Jeg savner også dypt denne boken. Min Ulydige Mor er en av de beste bøkene jeg har lest i år. Jeg tar meg friheten til å kalle den et mesterverk. Av en ukjent grunn for meg har den gått under radaren altfor mange steder. Det er på tide å fremheve den og gi denne fantastiske boken den plassen den fortjener i flere fora. Birte Ellefsen hos ARK Beyer er av samme oppfatning: – Et mesterverk! Bare å lene seg tilbake i godstolen og nyte.


Therese Lund Stathatos:
Min ulydige mor

Roman
Pantagruel Forlag
541 sider

 

Forlaget selv om boka

Forlaget selv sier om boka:  En bok om livet, om illusjoner og misforståelser. Helen er et vidunderbarn som vokser opp på Nordberg i Oslo. Hun spiller a-mollkonserten i en alder av tolv, er flink på skolen og løftes frem av familien. Som liten jente får Helen vite at moren angrer på livet sitt, at hun ikke gjorde noe med evnene sine. Helen bestemmer seg for at hun skal gjøre alt riktig. Men det viser seg å være vanskeligere enn hun hadde trodd. Helen får prestasjonsangst og bryter ut, går sine egne veier. Hun er trassig, sterk og svak, egenrådig og kreativ. Vi følger henne til Paris, Aten og New York, til de greske øyer og til havet. Vi følger henne gjennom et utsvevende bohemliv, som karrierekvinne og arbeidsledig, ektefelle og mor, gjennom gledesrus og bunnløs fortvilelse.

En sterk leseopplevelse

En som ikke har latt boka gå «under radaren» er psykologiprofessor Frode Thuen. I A-magasinet sparer ikke Thuen på superlativer til boka. Han kaller den «pensumlitteratur på det vi gjerne kaller livets skole. I tillegg til at den også byr på en medrivende fortelling og en sterk leseopplevelse.» Videre skriver han: – Hvordan livet formes av viktige veivalg, er et sentralt tema i Therese Lund Stathatos’ storslagne debutroman Min ulydige mor. Men det er også en dypt innsiktsfull roman om liv og død, og om kjærlighet og familieliv – en historie vi kan lære noe om oss selv og andre av, og en historie som byr på treffende beskrivelser, tankevekkende metaforer og sitatvennlige formuleringer.

Håndfallen til forfatteren

Therese Lund Stathatos er statsviter, skribent, foredragsholder og strateg. Hun har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, med spesialisering i internasjonale relasjoner og politisk økonomi. Hun har også studert sosiologi, sosialøkonomi og metode – og har fått stipend fra Norges allmennvitenskapelige forskningsråd til å samle materiale til hovedoppgaven ved Yale University i USA.

Debutboka har tatt henne åtte år å skrive.

Noe håndfallen, er det bare for meg å ta kontakt med en forfatter som  – enn så lenge, men bare nesten har gått oss under radaren:

– Hvor tilbringer du jula i år?  

Hjemme med familien i Oslo.

– Det blir ikke jul uten … hva?

Familien.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Lars Saabye Christensen, Byens spor, Maj.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Den første, en nydelig bok for barn og voksne: Snøsøsteren av Maja Lunde, med fantastiske illustrasjoner av Lisa Aisato. Andre:  En bok jeg alltid kommer tilbake til, Gabriel Garcia Marquez: Kjærlighet i koleraens tid, jeg elsker magisk realisme. Og tilslutt, tilbake  til begynnelsen: Lars Saabye Christensens Byens spor, Maj.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Jeg ville ha valgt en kvinne, Maja Lunde, som gir så mye glede med den nydelige boken.

– Hva står på bordet på julaften?

Ribbe, surkål, medisterkaker, tyttebærsyltetøy, juleøl, og selvfølgelig – multekrem til dessert.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

En nydelig liten valp.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

I julenissens slede, med mange bøker.

– Ditt beste juleminne?

Den første julen etter at min sønn ble født. Vi ble tre…det var stort.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Jeg håper at Kvalitet vil stå i fokus i 2019, at aktørene i bokbransjen, forlag, medier, bokhandlere, vil støtte gode bøker.

Ja, men kanskje også – om jeg får lov – et fåtall til:

  • Bidrag til en slutt på polariseringen i samfunnsdebatten.
  • Forståelse for god Kultur.
  • Støtte til unge og eldre som forsøker seg på noe nytt…
  • Unngå «utvanning» av språket vårt…faren er der… Vi har et flott språk. La oss ta vare på det.
  • Kjærlighet til naturen.
  • Respekt for forskjeller.. Nei, det er ingen selvfølge.
  • Mindre angst og stress.
  • Bøker som dekker verdens STORE problemer.
  • Jantelov…finito..den er virkelig så smålig…
  • Estetisk sans….på alle områder…
  • Ønsket om at god litteratur, musikk og malerkunst får blomstre.
  • Tro på fremtiden…pessimisme gagner ingen.
  • Fokus på ærlighet og raushet. Litt takknemlighet over alt hva vi har – en gang imellom.
Alt dette selvsagt, med ønsker om en riktig god jul!