– Ville komme biografi-forfatterne i forkjøpet

Video: André Løyning

– Jeg måtte fortelle min historie i romans form. En biografi ville blitt for kjedelig, forteller Herbjørg Wassmo i dette videointervjuet med BOK365.

Med utgivelsen av sin nyeste roman, innrømmer Herbjørg Wassmo endelig at en av hennes bøker er i nærheten av det selvbiografiske: – Min forrige bok, Hundre år var også det, men den dreide jo først og fremst rundt mine formødre. Nå er det jeg sjøl som er i fokus. Jeg har brukt mitt liv for alt hva det er verdt i Disse øyeblikk.

Hun medgir at dette delvis er for å komme eventuelle fremtidige biografi-forfattere i forkjøpet: – Viktige deler av denne historien er det bare jeg som kan formidle. Andre kan være flinkere på navn og årstall. Bare jeg kan fortelle hva jeg tenkte, følte og drømte, og hvor nedrig jeg var. Bare jeg kan fortelle hvorfor bøkene mine ble som de ble.

Disse øyeblikk er historien om et kvinneliv i vår nære norske fortid, om utdannelse og yrkesliv, om mann og barn, om kampen for å eie en flik av egen tid, om å være inntrykksvar og bråsint, åpen for verden og innestengt av egen steilhet. Det er en historie omgitt av det nordnorske landskapets raushet og harde tak. Og det er historien om den unge kvinnen som våget å bryte absolutte tabuer, og som ble en av Norges største og høyest elskede forfattere.

 

«Wassmos diktergave»

«Velskrevet, veldreid, hensynsløst ærlig.(…) Replikkene synger, menneskene i små intense scener driver framstillingen,» skriver VGs anmelder Guri Hjeltnes om Disse øyeblikk. Atle Christensen i Aftenposten følger også opp i positive ordelag: «Følsomheten er ikke noe ytre som forfatteren trer ned over seg selv og skriften, men en motor eller indre kraft som hever setningene opp fra en gjennomtenkt til en gjennomfølt sfære. Disse setningene har ikke gått gjennom Wassmos hode før de kom ned på papiret; de har gått gjennom hele kroppen. (…) Wassmo foreleser ikke. Livet blir ikke vurdert og forklart. Det blir fortalt. Det er Wassmos diktergave.»

Det var aldri aktuelt å presentere livet i en tradisjonell selvbiografi: – Det måtte bli en roman. En biografi ville blitt altfor kjedelig, mener Herbjørg Wassmo.

(BOK365 har som hovedspor å være mer fokusert på det indre liv enn ytre faktorer, men vi skal gjøre et sjeldent unntak her: Som en bonus til de av våre lesere som også er moteinteresserte, vil vi gjerne henlede noen sekunders oppmerksomhet mot forfatterens svært elegante fottøy.)

 

Se Herbjørg Wassmo i samtale med Janneken Øverland