Christoffer Carlsson

Foto: Anna-Lena Ahlström

Tar gjerne en middag med Dr. Watson.

Ukens forfatter har doktorgrad i kriminologi og underviser og forsker ved Universitetet i Stockholm. Han er bare 27, men allerede prisbelønt i hjemlandet og nominert til den skandinaviske krimprisen «Glassnøkkelen». Denne uken lanseres den nye boken hans i Norge.

 

Forfatter: Christoffer Carlsson (27)

 

Aktuell med: Den enøyde kaninen, Bazar Forlag

Den enøyde kaninen er historien om en grov forbrytelse som finner sted i den vesle bygden Dalen en varm og annerledes sommer. Og hva som gjør at seks mennesker i tyveårene ser ut til å befinne seg farlig nær sakens kjerne.

 

Hvordor skrev du akkurat den boken?

Boken handler jo om en som vender tilbake. David har forlatt den lille bygden Dalen til fordel for storbyen, men vender tilbake for sommeren. For David blir ferien avgjørende og forferdelig, på flere vis. Jeg er selv en som vender tilbake, i den forstand at jeg kommer fra et lite samfunn, ikke helt ulikt Dalen i boken, men har flyttet til Stockholm. Jeg ville ta utgangspunkt i dette temaet om å komme hjem igjen, det ligger noe forlokkende og nesten mystisk i det. Og så ble det en bok om alt dette som egentlig er viktig; om forbrytelser, om vennskapsbånd som bygges og brytes, om kjærlighet og sorg, og om hvordan man forsøker å håndtere det uhåndterlige.carlsson-cover

 

Tre favoritter:

• Jonathan Franzen, The Corrections.  Ingen kan skildre en families fremgang, fall og tilgivelse som Franzen.

• Maj Sjöwall & Per Wahlöö, Den vedervärdige mannen från Säffle (Udyret fra Säffle).

• Donna Tartt, The Secret History.

Den beste svenske kriminalromanen (Udyret fra Säffle) ble skrevet for snart 50 år siden. 50 år siden! Galskap. Det sier mer om hvor bra boken er, enn noen ting annet. Donna Tartts strålende debutroman fra 1992 er fremdeles en av de beste  oppvekstromanene som er skrevet – og i Den enøyde kaninen har jeg lånt en ting eller to fra Tartt, som en slags takk for den fantastiske leseopplevelsen hun gav meg.

 

Uslipt diamant:

• Amy Hempel, The Collected Stories.  Nobelprisen i litteratur i 2013 gikk til en novelleforfatter. Gøy! I kjølvannet av dette har flere novelleforfattere blitt løftet frem i Sveriges kulturspalter, men Amy Hempel ble ikke nevnt noen sted, så vidt jeg kunne se. Og det er synd, for ingen skriver noveller som Amy Hempel. Hun er helt fantastisk. For å toppe det hele, er det også praktisk at hennes (enn så lenge) samlede verker finnes i én liten og nett utgivelse. Les!

 

Sist leste bok:  I juleferien leste jeg ferdig Leif GW Perssons siste Den sanna historien om Pinocchios näsa. En bra bok, men definitivt ikke hans beste.

 

Hvordan jobber du?  Jeg skriver helst tidlig om morgenen. Jeg står gjerne opp kl. 05, og det er ingen hyggelig opplevelse – det er mørkt uansett årstid, og alle fornuftige forfattere, kriminologer og vanlige, hyggelige mennesker ligger og sover. Helst vil jeg bare stenge butikken og gå tilbake til sengen. MEN! Så fort jeg har fått i meg en kopp kaffe og satt meg foran maskinen – da skjer det noe. Da blir jeg fort veldig våken, og gjennom de påfølgende tre timene er jeg mye mer kreativ enn resten av dagen.

Jeg har ofte deler av historien, disse skjelettene, i hodet når jeg setter meg ned for å skrive. Jeg vet i hvilken retning jeg vil og hvilken vei jeg skal ta. Det andre har jeg også i hodet, men de delene mindre fastsatte.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Jeg sier John H. Watson, mest fordi han sannsynligvis sitter med mange flere Sherlock Holmes-historier enn dem han har skrevet ned, og det hadde vært fantastisk å få ta del i en. Dessuten virker karen i det store og det hele som en sympatisk samtalepartner.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Oj … ingen anelse! Det var et virkelig vanskelig spørsmål! Uff, det var pinlig å ikke komme på noen, haha.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Fest! Jeg har selv en Twitter-konto som jeg bruker ganske flittig: @CCarlssons

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: For alle som like bokbloggere, anbefaler jeg en svensk side: Helena Dahlgrens utmerkede blogg ”Dark Places”. Hun kan tre ganger så mye om litteratur og bøker enn noen jeg kjenner, og som om ikke det var nok skriver hun fryktelig godt om bøker. Hver gang jeg blir nysgjerrig på en ny bok går jeg alltid inn på Dark Places for å se om Helena har skrevet noe om den.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? På middag med Solstad! Av den enkle grunn at jeg heller spiser enn drikker, om jeg da måtte velge (dog kombinerer jeg gjerne begge deler) og Professor Andersens natt er en av de mest interessante nordiske romanene om forbrytelser jeg har lest.