Tiden for noveller

Forlagssjef i Tiden, Richard Aarø, synes det er rart at novellesjangeren ikke har større utbredelse. På forlagets høstliste finner man store novelleforfattere som Laila Stien (bildet).

– Det er forunderlig at en sjanger som passer vår tid så godt ikke har en større utbredelse, og at ikke flere ser at det å lese en novelle på sengen kan være vel så bra som å lese et kapittel i en roman. En novelle gir i tillegg en avsluttet historie, utdypet Aarø til BOK365.

Forlagssjefen mener at deler av romansjangeren dominerer for mye.

– Den mer underholdningsaktige litteraturen, som krim, tar litt for stor plass og det er nesten ikke rom for de mer marginale sjangerne. Noveller er ikke en viktig bit av den kommersiell delen av vår bransje, men de blir lest og får kritikk, og er fremdeles en sjanger som mange går inn i. Heldigvis har vi en norsk modell som sikrer at det fortsatt kan skrives noveller og lyrikk, sa Aarø.

 

Layout 1

Frihet til å skape

– Hva gjør dere i Tiden for å dyrke frem nye novellister?

– Vi jobber ut fra litterært talent, ikke sjanger. Hvis man skal si noe er det kanskje at det finnes en frihet for våre forfattere til å gå dit man synes er interessant, sier Aarø.

Og novellene er interessante for Tidens forfattere. Aarø mener dette er den beste novellehøsten på Tiden på lenge. Navn som Laila Stien, Gaute Heivoll og Svein Roger Nilsen kommer alle med nye utgivelser i høst.

– Hvis det finnes en krimdronning i hver avkrok, synes jeg godt det kan finnes en novelledronning, og hun bor i Alta og heter Laila Stien. Hennes nyeste samling har vært verdt å vente på. Det er nært og innsiktsfullt, sa Aarø under pressekonferansen. Han mener Stien er på nivå med Kjell Askildsen og Øystein Lønn.

 

nUk7dipp_914_9788210054785-300dpiNytt fra Heivoll og Nilsen

Forlaget er også glade for at Gaute Heivoll er tilbake med en ny novellesamling, åtte år etter Dr.Gordeau og andre noveller. Aarø mener at Heivoll i årets samling, Øksa og ishavet, borrer til kjernen av det som er et menneskeliv.  I slutten av oktober kommer Svein Roger Nilsens Den forstenede byen.

– Nilsen er en forfattere som blir sett av kritikere og den litterære offentligheten, og hans bakgrunn som sosionom kommer direkte til uttrykk i årets samling. Her tar han oss med til samfunnets skyggsider, beskrev Aarø.

 

Fra dikt til roman

Lyrikken har også en sentral plass på listene hos Tiden, og høsten byr på en debut. Margrethe Aas har skrevet Vy, hvor byen fungerer som en poetisk døråpner.  Aas leste utdrag fra novellesamlingen på pressekonferansen. Janne-Camilla Lyster kommer med sin femte poesisamling i slutten av august. Melk kåpe sand måpe er Lysters forsøk på å sette verden sammen på nytt.

birger
Birger Emanuelsen leste fra «Historien om et godt menneske». FOTO: Elin Brend Bjørhei

Marte Huke har forlatt lyrikken dette året, og kommer med sin første roman. I Naturhistorie bruker hun sitt poetiske anlegg til å skrive om en ung kvinne som  gjennom en sommer oppdager verden på en ny måte.

 

– Ubehagelig aktualitet

En annen av høstens romanforfattere hos Tiden er Birger Emauelsen som leste fra Historien om et godt menneske. Bokens handling er veldig aktuell: en kulturjournalist begynner å finne på og skrive om sitater for sine kilder. Han får sparken og reiser hjem til barndomsbyen hvor han blir stilt overfor en rekke konfrontasjoner. Et av spørsmålenne som stilles i romanen er om det er mulig å være et godt menneske.

Simon Stranger har skrevet romanen Det som en gang var jord. Denne beskrives som en forelskelseshistorie som utvikler seg til et familiedrama når det blir krig. Aarø mener at boken er blitt usedvanlig rørende, og at den har innslag av ubehagelig aktualitet.

 

Menneskelige drama

Prisbelønte Ida Hegazi Høyer er ute med sin fjerde roman, og denne gangen har hun valgt å bevege seg til en øy i stillehavet. Tannlegen Carlo reiser dit for å leve i pakt med naturen, men møtet med naturen byr på overraskelser.

– Det har blitt en spektakulær roman fra en forfatter som forsvarer sin plass blant Morgenbladets utropte talenter, sa Aarø.

Janne Stigen Drangsholt har skrevet sin andre bok, Ingrid Winters makeløse mismot. Ingrid Winter har kjøpt seg nytt hus, før hun har fått solgt leiligheten hun bor i, og det gir mye nerver.

 

bcjzPCLt_913_9788210054136-300dpiDypt alvor og humor

Per Schreiner, en av manusforfatterne bak NRK-serien Kampen for tilværelsen, debuterer med Min fars fem bad i september. En bok som beskrives som mørk, morsom og med et hint mot det absurde.

– Litteraturen skal også tas inn i det dypeste alvor og det kan jeg love at debutant Leonard Ibsen gjør med romanen Jar. Hovedpersonen i boken bærer på et voldsomt sinne, og det er min påstand at ingen har skrevet om sinne på en mer troverdig og sjokkerende måte, sa Aarø til de fremmøtte.

Bjarte Arneson har skrevet en roman som er inspirert av hypertekst. Her kan leseren selv velge hvor historien skal gå videre, og Arneson utdypet for de fremmøte:

– Innimellom treffer man valg som får signifikant betydning for ens liv, men av og til er konsekvensene mer skjult. Jeg synes det er morsomt å mikse opp dette litt, sa Arneson.

 

– Finnes det en rød tråd i Tidens høstliste, Aarø ?

– Vi har mye humor på listen og det er ikke så ofte. Det syns jeg er en styrke med tanke på at den norske skjønnlitteraturen til tider kan være vel mørk og tung. Det er fint at det finnes alternativer og at forfattere tør å gå i den retningen, sa Aarø til BOK365.

 

(Hovedfoto: Tine Poppe)