Tett på det kroppslige ubehaget

Foto: Hildur Hauksdóttir

Ellisiv Stifoss-Hanssen orket ikke forholde seg til sin egen krefthistorie og måtte dikte opp et annet menneske.

Forfatteren har selv vært rammet av kreft, men det er hovedpersonen i romanen hennes som vil sove til det bare er en drøm. Debutromanen til Ellisiv Stifoss-Hanssen ble solgt til USA bare noen dager etter utgivelsen.

 

 

Forfatter: Ellisiv Stifoss-Hanssen (34)

 

Aktuell med: La meg sove til dette bare er en drøm, Vigmostad og Bjørke

Mia får vite at hun har kreft rett etter at det har blitt slutt med kjæresten Anne Marie. Tankene hennes flyter mellom fortid og nåtid, og frykten for å dø – eller leve, alene.

 

ellisivcoverHvorfor skrev du akkurat denne boken? Da jeg ikke orket å forholde meg til min egen krefthistorie, diktet jeg opp et annet menneske og la kreften igjen i hennes fortelling. Der inne forsøkte jeg å gå så tett på det kroppslige ubehaget som mulig, få erfaringen til å bli værende i språket.

 

Tre favoritter: 

  • Gyrðir Elíasson: Milli Trjánna – Noveller hvor handlingen foregår mer i meg enn i teksten.
  • Kjersti Annesdatter Skomsvold: Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg – Hver setning sitter, ikke et komma for mye.
  • Kristian Lundberg: Och allt skall vara kärlek – ”Att bli en annan kan gå oerhört snabbt, det kan också ta en livstid att vänja sig vid sig själv.” En opplevelse.

 

Sjekk ut:

  • Linda Klakken: Mamma kone slave – En vakker, vond og vittig diktsamling. Jeg har alltid lurt på hvorfor ting er som de er i denne heteronormative verdenen vi lever i, og lurer enda litt mer etter å ha lest denne. Gråt meg gjennom det siste diktet.

 

Sist leste bok:

  • O. Sand, Ø. V. Sjaastad, E. Haug: Menneskets fysiologi – Vel, det viser seg å være mye jeg ikke kan …

 

Hvordan jobber du? Skrivingen handler for meg om å være i en stemning, enten i en situasjon hvor det skjer ting som gir meg lyst til å skrive eller hvor det tvert imot kjennes ut som om jeg er alene i universet. Derfor jobber jeg best tidlig om morgenen eller sent på kvelden, og jeg elsker å skrive på toget! I begynnelsen vet jeg bare det overordnede, som tema, litt om hva som skal skje, men ikke hvordan. Selve scenene kommer til underveis i skriveprosessen, etter hvert som personene blir tydeligere.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Den personen Selma Lagerlöf fremstiller seg selv som i sine egne brev til elskerinnene sine, Sophie Elkan og Valborg Olander, kunne jeg gjerne tenke meg å treffe. Hun virker både frekk og varm, og slutter aldri å snakke om litteratur.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Hvis jeg sier det til deg, så sier du det til noen andre og vips så vet alle det.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Et medium som kan spre hva som helst med svineinfluensaens hastighet, er jo fantastisk i seg selv, men litt som bibelske argumenter; bør brukes med omhug.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: http://xkcd.com/

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Knausgård, som i mannen til Linda Boström Knausgård? Det vil jeg gjerne! Selv om det ville bli kleint og rart, sånn som det ofte blir når man ikke kjenner noen. Antatt resultat: en god historie, med innslag av litterære samtaleemner.