På tur med Varden Steinar

- Ideen fikk jeg på en fjelltur. En varde så ut som en karakter og jeg tenkte ”Hvorfor har ingen skrevet en bok om en varde som kan gå”? forteller ukas barnebok-profil.

Randi-Lise Hjelmeland Almås er utdannet interaksjonsdesigner og har blant annet jobbet med design og produktutvikling i VG, Finn.no, NAF og Sony Ericsson.

Når hun ikke er på kontoret tar hun helst sykkelen eller skiene fatt til nærmeste fjelltopp. Og det var på en av disse turene hun fikk ideen til Varden Steinar. Almås er vokst opp i Leikanger i Sogn, men bor nå i Oslo. Bli bedre kjent med henne i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter: Randi-Lise Hjelmeland Almås, 37

 

image001-2

 

Aktuell med:

Varden Steinar – drømmen om å gå (Vigmostad & Bjørke).

Varden Steinar er ikke som andre varder. Han står akkurat litt for langt unna stien til å hjelpe menneskene. Men han har en drøm. En drøm om å gå. Og hvis man vil noe sterkt nok, kan det umulige bli mulig. Men på veien lurer det farer.

Varden Steinar er en varm og spennende historie om å ikke passe helt inn – og om livet i fjellet, der fjellvardene bor og naturen er levende.

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Ideen fikk jeg på en fjelltur. En varde så ut som en karakter og jeg tenkte ”Hvorfor har ingen skrevet en bok om en varde som kan gå”? Slik ble Varden Steinar til. På veien har en hel verden med levende varder blitt skapt. At naturen er et eventyr i seg selv ønsker jeg å formidle. Målet med boken er å inspirere barn til å komme seg ut på tur og bruke fantasien til å oppleve naturen. I tillegg handler den om vennskap og å tro på drømmer.

 

Tre barnebok-favoritter:

Når jeg var barn var disse favorittene:

– Asbjørnsen og Moe: Norske folkeeventyr, ble trollbundet av historiene og ikke minst illustrasjonene til Theodor Kittelsen.

– Brødrene Grimm: Snehvit og de syv dvergene, det var like moro hver gang å være på besøk til de 7 dvergene.

– S.Lewis: Narnia, hvem drømmer vel ikke om å ha et slikt klesskap?

 

Sjekk ut: 

Jeg er ikke så bra oppdatert på ferske barnebøker så jeg slår et slag for de gamle og brukte. Hva med å ta en tur opp på loftet til besteforeldre og lete etter glemte bokskatter, så blir det et eventyr i seg selv?

 

Hvordan jobber du?

Jeg startet med å definere målet med boken, deretter bygde jeg opp vardeuniverset, hvilke regler som skulle gjelde og hvilke karakterer som skulle være med. Da hadde jeg et rammeverk å leke med, som også kunne justeres underveis. Ideer til historier og karakterer kom ofte på tur eller ved å kjøre kreative prosesser, gjerne med inspirerende musikk i bakgrunnen. Det ble etter hvert mange historier og ideer, så det mest utfordrende synes jeg var å kutte ned innholdet til å bli den første boken.

Ellers skriver jeg mest fokusert om morgenen fra 08-10, men har også passet på å skrive når jeg har lyst, for eksempel på en kafe, i et fly eller på en hytte. En idébok er alltid med. Noen ideer kommer når man minst aner det.

 

Din egen favorittillustrasjon?

Varden Steinar. Kan en samling av steiner bli mer sjarmerende og levende?
Han har også et viktig element fra tur, gleden å kunne plassere en liten stein på toppen av en varde.

Det har vert et eventyr å jobbe sammen med Nikolai Lockertsen på Varden Steinar.

Varden Steinar 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
Alle barns rim og regler/Alf Prøysen, boken er rett og slett lest og skrevet i stykker.

 

 

 

 

 

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
Ole Brumm, han er en fin og klok fyr med mye visdom som jeg gjerne ville tatt en prat med.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?
Ronja Røverdatter, fordi hun får oppleve mye spennende og bor i skogen.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det handler vel om å finne noe som treffer barna og foreldrene. Får man reaksjoner som ”Oi”, latter, ”Hva er det?” og ”les den en gang til” har man fått til noe bra. Selv liker jeg også at den har noe nytt og unikt ved seg og at man kan lese noe mer mellom linjene. I Varden Steinar har det vert viktig å skape en opplevelse, når man går inn i boken skal man føle at man går ut i naturen. Det føler jeg at vi har fått til.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Over de syv hav med Pippi, med innstillingen; ”Det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikker”, hadde vi fått prøve mye nytt. Ville også fått lære meg å seile.

 

Boka ble lansert i går.