Leona er tilbake

– For meg er det befriende å skrive om en kvinnelig politietterforsker som går sine egne veier og som lager sine egne spilleregler, sier Jenny Rogneby. Se hvilke nye bøker du kan glede deg til denne uka.

– Jeg interesserer meg mye for de moralske valgene vi mennesker gjør i livet, ikke minst de som er koblet til brudd og kriminalitet. Min hovedkarakter er både politi og kriminell som jeg syns er veldig interessant å skildre.  

Jenny Rogneby vet hva hun snakker om. Hun har en veldig allsidig bakgrunn. Hun startet karrieren sin som popartist, og et av høydepunktene var da hun varmet opp for Michael Jackson og 80 000 publikummere i Tallinn. Jenny Rogneby har gitt ut album, og vært med i Melodifestivalen med jentegruppen Cosmo4. Etter popeventyret studerte hun kriminologi, sosiologi og rettsvitenskap, og de siste syv årene har hun dessuten jobbet som kriminaletterforsker ved Citypolisen i Stockholm.

– Som kriminolog og tidligere etterforsker har jeg fått mye inspirasjon fra arbeidet mitt, noe jeg bruker når jeg skriver. Dette er den andre boken i serien om etterforskeren Leona Lindberg, og allerede når jeg skrev den første boken visste jeg at jeg ville skrive en serie.

 

Lever et dobbeltliv

Første boken i serien, Terningen er kastet (Gyldendal), utkom i 2016 og er foreløpig solgt til elleve land. Her møtte vi for første gang Leona Lindberg, en egenrådig politietterforsker som bruker uortodokse metoder for å oppnå sine personlige og profesjonelle mål. Hun er med andre ord en veldig annerledes krimhelt, som i tillegg deler arbeidsplass med Rogneby ved Citypolisen i Stockholm.

– Jeg ville skrive om en karakter som reagerer på et vis som ikke er forventet. Leona er kvinne, mamma og politi, men går helt imot det som omgivelsene forventer av henne. Hun har hele sitt liv kjempet for å leve det perfekte liv i henhold til normen, med to barn, mann og en god jobb. Men år hun har oppnådd alt dette så har begynt å skyve det fra seg. Hun syns både familie- og arbeidslivet tvinger henne til å leve som en robot. Til slutt klarer hun det ikke lenger, og bestemmer seg for å bryte ut. Hun havner da innenfor kriminaliteten og lever plutselig et dobbeltliv. For meg er det befriende å skrive om en kvinnelig politietterforsker som går sine egne veier og som lager sine egne spilleregler.

 

Bok nr. 2

– Om man liker å lese om en sterk kvinnelig politi som lever et dobbeltliv så skal man lese min serie, sier Rogneby.

Alle midler tillatt tar opp et veldig aktuelt tema. Det starter med at en mann sprenger seg selv utenfor Riksdagshuset i Stockholm, men overlever. Han overlever men er alvorlig skadet. Man vet ikke om han er en ensom gærning eller om han er en del av et terrornettverk. Han vegrer seg for å snakke med noen andre enn Leona, som blir den som må forhøre ham på sykehuset. Men Leone er ikke selv noe særlig interessert i jobben eller av mannen ettersom hun har fult opp med å forsøke å skrape sammen nok penger til å starte et nytt liv. Ved siden av jobben starter hun opp en helt unik kriminell virksomhet for å få inn penger.

Hvordan er Leona i denne boken i motsetning til den forrige?

– Leona klarte seg med nød og neppe fra å bli avslørt å forrige bok. Nå er familien hennes dessuten splittet og hun har stor økonomisk gjeld. Hun har det tøft, og tar ytterligere et steg inn i den kriminelle verden, men men som tur var har hun evnen til å tenke utenfor boksen og finner på uventende vis måter å nå sine mål på. Saker går dog ikke slik hun hadde tenkt seg, og hun har til slutt en del spørsmål å stå til ansvar for.

Kommer vi til å få se mer til Leona? 

– Absolutt. Jeg holder nå på med tredje boken i Leona-serien. Den slippes i Sverige i august og kommer ut også i Norge – formodentlig til neste år.

 

 

Disse bøkene utkommer i uke 10 og 11

 

Oversatt skjønnlitteratur

Simona Ahrnstedt: Bare én risiko (Vigmostad & Bjørke)

Lucy Dillon: Ensomme hjerter og hjemløse hunder (Bazar)

Fredrik Hagen: Jeg kom plutselig til å slutte å tenke på deg (Flamme)

Nora Aschim: Unngå øyenkontakt (Flamme)

Ingvild Burkey: Et underlig redskap (Oktober)

 

Krim

Lionel Davidson: Ravnen (Pelikan)

Peter Temple: Jernrosen (Press)

Jenny Rogneby: Alle midler tillatt (Gyldendal)

Ruth Ware: Kvinnen i lugar 10 (Gyldendal)

Jesper Stein: Akrash (Vigmostad & Bjørke)

Martin Österdahl: Be aldri om nåde (Cappelen Damm)

Kurt Aust: Skipet med det onde øyet (Aschehoug)

Ulf Bersvendsen: Skår i gleden (LIV)

Patrick O’Brian: 13-skudds salutt (Oktober)

 

Norsk sakprosa

Marta Breen / Jenny Jordahl: Hva vet du om damer? (Manifest)

Marianne Mjaaland: Tvang og tvil (Kagge)

Malin Mongs og Elisabeth Lerheim: Lær å sy! For barn og nybegynnere (Gyldendal)

Lene Wold: Ære være mine døtre (Kagge)

Lars Nilssen: Ørret (Vega)

Morten Søberg: Ekofisk, Eidsvoll. Eit essay om oljepengar og grunnlova (Samlaget)

Sven A. Nilsen: En nordnorsk andaktsbok (Verbum)

Jan Boris Stene: I djevelens klør (Vigmostad & Bjørke)

Monica Csango: Fortielser (Kagge)

Bård Vegar Solhjell: Uro (Kagge)

Anne Karin Sæther: De beste intensjoner (Cappelen Damm)

 

Oversatt sakprosa

Glennon Doyle Melton: Love warrior (Tiden)

Malachy Tallack: Atlas over u-oppdagede øyer (Vega)

Juan Pablo Escobar: Min far – Pablo Escobar (Cappelen Damm)

Volker Wittkamp: Et skritt foran. Alt om mannens underliv (Pax)

Jessika Devert: Nazibruden (Vigmostad & Bjørke)

Tim Marshall: Geografiens makt (Vega)

Jamie Oliver: Supermat for hele familien (Gyldendal)

 

 

 

Hovedfoto: Mikael Eriksson